Világvége? – a maják szerint igen

Manapság minden napra jut egy katasztrófa, vagy világvége jóslat. Eddig még mindegyiket túléltük. Ebből a világvége-áradatból egy mégis kiemelkedik, sőt évek óta tartja magát. Ezért világvége-hívőknek kötelező az ősi maja kultúráiba tett kalandozás, akik éppen 2012. december 21-ére ígérték a világ végét. Elvégre hátha el lehet belőle dönteni nem csak azt, mennyire csodálatos a maja művészet világa, hanem talán azt is, vegyünk-e idén karácsonyi ajándékot, vagy már felesleges…

Világvége?  - a maják szerint igen
Világvége? – a maják szerint igen

A kérdés megválaszolása érdekében a múzeumi előadások keretében elmélyedhetünk a maják és más közép-amerikai népek teremtésmítoszaiban, kozmogóniájában, megismerkedünk időszámításukkal, írásukkal, városaikkal, s általában a kultúrájukkal. Mindezen ismeretekkel felvértezve az előadássorozat végére biztosan megtaláljuk a feltett kérdésre a választ. Vagy mégsem?

A sorozat első előadásain a Néprajzi Múzeum évezredes régészeti leletei és saját terepen készült felvételei segítségével Gyarmati János, a múzeum Amerika-gyűjteményének muzeológusa, a több mexikói és bolíviai kutatóprogramot vezető szakember kalauzolja el az érdeklődőket ebbe a különös világba, majd az előadások végeztével a legvállalkozóbbak vele tarthatnak a hajdani maja romvárosokba is.

Maja váza - fotó: Roboz László Néprajzi Múzeum
Maja váza – fotó: Roboz László Néprajzi Múzeum

Az előadások programja

2012. szeptember 12. Az ősi maják és más közép-amerikai népek világképe, teremtésmítoszai
2012. szeptember 26. Maja időszámítás és írás
2012. október 10. Maja prehistória körvonalakban
2012. október 24. A maja városok, a csillagok háborúja
2012. november 7. Királyok, harcosok, parasztok
2012. november 21. Valóban világvégét jósoltak a maják 2012-re?

Az érdeklődők már most is izgalmas híreket olvashatnak a maja kultúráról a Gyarmati János előadássorozatához kapcsolódó Itt a vége? blogon

Az előadások látogatása alkalmanként 800 Ft. Lehetőség van hat alkalomra szóló kedvezményes bérlet megvásárlására, amely 4000 Ft.
Az előadások szerdánként 17.30-kor kezdődnek a Néprajzi Múzeum 1. emeleti 105. számú könyvtártermében.
Az előadásokra ajánlott regisztrálni!

Néprajzi Múzeum

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.
NYITVA: 10:00 – 18:00, hétfőn zárva

Az előadásokkal, szakmai kérdésekkel kapcsolatos információ

Gyarmati János
473-2459
20-385-7577
gyarmati@neprajz.hu

Bővebb info: Néprajzi Múzeum honlap

Borsos-Kőszegi Erika
honlap

Calakmul 53.sztele rajz: Pillár Éva - fotó: Roboz László
Calakmul 53.sztele rajz: Pillár Éva – fotó: Roboz László

Related Posts

Adventi virágkötészeti kiállítás és vásár a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Adventi virágkötészeti kiállítással és vásárral várja az érdeklődőket november 22-től, és különleges tárlatvezetéseket is élvezhetünk.

Erdélyen innen – Alföldön túl – Kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón  – 2013. november 8. – 2014. március 16. között a Néprajzi Múzeumban.

”Én voltam a gyalogfilmes” – Keszi Kovács László kiállítás

2013. március 5. 16.30-kor különleges emlékkiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, amely március 5 és szeptember 1 között lesz látogatható és Keszi Kovács Lászlónak állít emléket.

Tradíció – Néprajzi Gyűjtő Pályázat

A Magyar Néprajzi Társaság 2013. február 20-án útjára indítja pályázatát fő partnerével, a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival. Egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok…