”Én voltam a gyalogfilmes” – Keszi Kovács László kiállítás

2013. március 5. 16.30-kor különleges emlékkiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, amely március 5 és szeptember 1 között lesz látogatható és Keszi Kovács Lászlónak állít emléket.

Keszi Kovács László ”Én voltam a gyalogfilmes”
Keszi Kovács László ”Én voltam a gyalogfilmes”

Keszi Kovács László 105. születésnapjának emlékére különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeum rendhagyó, első emeleti kiállítóterében. A „Minden kocka érték” Etnográfus kamerával elnevezésű nyitott, tematikus bemutatótérben a néprajzi fotózás és filmezés áll a középpontban. Az aktuálisan itt nyíló első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével.

Ki is volt Keszi Kovács László

Keszi Kovács László 1908-ban született Polgáron. Eredetileg festőművésznek készült, Iványi-Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Rudnay Gyula mesterektől tanulta a képlátást, a színek, a fény és árnyékok szerepének alkalmazását a képi megjelenítésben. A néprajzzal Teleki Pál szemináriumán került kapcsolatba, a filmezéssel 1932-ben, a Néprajzi Múzeumban dr. Gönyey Sándor népi tánc és szokás filmezései során találkozott először. Önállóan 1937-től készített filmfelvételeket.

„A néprajzi filmezés költséges feladat és kevés a szakemberek között az olyan aki „képileg is látni képes” a nép sokrétű munkáját, szokásait, egyszóval a népélet teljességét. A vakoknak pedig hiába beszél a látó formákról, színekről, szerkezetekről, munkafolyamatokról, mozgásról és például a népviselet esztétikumáról. A pénz azok kezéhez ragad, akik azt hiszik, hogy a szó, a betű mindenre képes. Így létezik aztán „képtelen néprajzi előadás és írás” e hazában.” (Keszi Kovács László önmagáról, 1983.) Keszi Kovács László azonban ennek ellenére haláláig szorgos szószólója és művelője volt a néprajzi filmezés ügyének és gyakorlatának.

Keszi Kovács László kiállítás
Keszi Kovács László kiállítás

A kiállításról

A kiállítás kurátora: Tari János
Kiállításrendező: Nagyné Sebestény Krisztina

A személyes tárgyakat és fényképeket kölcsönözte és meghatározta: Keszi Kovács Imola
Közreműködők: Árva Judit, Balázs Gyula, Bata Tímea, Csorba Judit, Granasztói Péter, Györfi Hajnalka, Erdei Attila, Kemény Márton, Kerék Eszter, Kis Zoltán, Kiss Margit, Koltay Erika, Mészáros Borbála, Nuszbaum Tibor, Pintér Zsuzsanna, Répás György, Sarnyai Krisztina, Szabó László, Szuhay Péter, Vámos-Lovay Zsuzsanna

Információ a Néprajzi Múzeum honlapján
További információt nyújt a kiállítással kapcsolatban Tari János, a kiállítás rendezője: tari@neprajz.hu
Tel: 473-2417, 30-558-7935

Borsos-Kőszegi Erika

Related Posts

Adventi virágkötészeti kiállítás és vásár a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Adventi virágkötészeti kiállítással és vásárral várja az érdeklődőket november 22-től, és különleges tárlatvezetéseket is élvezhetünk.

Erdélyen innen – Alföldön túl – Kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón  – 2013. november 8. – 2014. március 16. között a Néprajzi Múzeumban.

Tradíció – Néprajzi Gyűjtő Pályázat

A Magyar Néprajzi Társaság 2013. február 20-án útjára indítja pályázatát fő partnerével, a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival. Egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok…

Világvége? – a maják szerint igen

Manapság minden napra jut egy katasztrófa, vagy világvége jóslat. Eddig még mindegyiket túléltük. Ebből a világvége-áradatból egy mégis kiemelkedik, sőt évek óta tartja magát. Ezért…