A Buell új vízhűtéses V-Twinje a 1125R

A Buell legújabb 2008-as modeljeit a Kakucsringen mutatta be a Buell magyarországi forgalmazója, a Harley Davidson Hungary. A Lightning, az Olyssess, valamint az új speciális, a 25. születésnapi kiadású motor, az 1125R várta a tesztköröket.

A Buell új vízhűtéses V-Twinje a 1125R
A Buell új vízhűtéses V-Twinje a 1125R

Ez utóbbiba teljesen új erőforrás került, egy 72 fokos, vízhűtéses, 1125 köbcentis, 146 lóerős V-Twin BRP-Rotax motor. A Buell továbbra sem szakított azon hagyományaival, hogy a motorost tartsa középpontban és egy nagyon jól kezelhető, a pályán is jól motorozható sportmotort tett le az asztalra. A forma elég egyedi, de hamar meg lehet vele barátkozni, különösen, ha már felültünk rá és „belülről” kezdjük szemlélni a részleteket, elkezdjük vele fogyasztani a kilómétereket.

Első ránézésre a fejidom tűnik azonnal szembe. Ez mintha egy kicsit nagyobbra sikerült volna, mint a motor többi része azt diktálta volna, de az biztos, hogy jól be lehet bújni mögé a szél elől. A célja az, hogy minél nagyobb védelmet nyújtson a motoros számára. A másik ami azonnal szembetűnik az első keréken a féktárcsa, mely a felni külső szélére került. A ZTL2 (Zero Torsional Load) rendszerű, immáron 8 dugattyús fékek lassítják a 375mm-es tárcsát, mely lehetővé teszi, hogy kisebb nyomaték kerüljön a küllőkre, ezáltal sokkal könnyebb felnivel lehet az 1125-öst felszerelni.

Buell 1125R
Buell 1125R

A harmadik újdonság nem annyira szembetűnő, de a leglényegesebb és ez maga a motor, melyet a Buell specifikációja alapján a BRP-Rotax szállítja és amely immáron vízhűtést kapott. Az osztrák beszállító, a Rotax, olyan cégeknek száálított már korábban is blokkokat, mint az Aprilia, vagy a BMW, valamint a BRP Can-Am Spydere. A 72 fokban döntött ikerhengerek 146 lóerőt adnak le 9800-as fordulatnál és 111 Nm-as nyomatékot 8000-es fordulatnál. A hengerenkénti 4 szelepes DOHC motor 6 sebességes váltón keresztül szíjhajtással hajtja meg a 180/55 ZR 17-es Pirellit. Az 1125R-t a gyár az XBRR versenymotor sikereire alapozva fejlesztette ki és nem titkoltan a versenypályákra szánták. A két másik motorról átülve rá ez azonnal szembe is tűnik.

Sokkal könnyebben kezelhető, mint két társa és teljesen egyértelműen adja, hogy kinek mit kell csinálnia a ringen. A 1125R a kanyarokban precíz és stabilan viselkedik. Egyértelmű, hogy ez a motor a nagyobb betoncsíkokra való. A Kakucsringen leginkább csak a kettes fokozatban lehetett kihuzatni, de ott hozta is az erőt, egészen az alacsony fordulattól kezdve. A Buell ezzel a motorral a piac egy olyan szegmensébe lépett be, ahol eddig nem volt amerikai termék.

Persze ezeket a tulajdonságokat nem csak egy versenypályán kamatoztathatjuk. Az 1125R kiváló kezelhetősége, rugalmassága, alacsony súlypontja, stabilitása remek választása lehet azoknak, akik a sportos motorokat, a sportos vezetést részesítik előnyben.

Buell 1125R műszaki jellemzői

Helicon 72°-os hengerszögű vízhűtéses motorblokk
Hengerenként 4 szelepes hengerfej, dupla vezérműtengellyel, egykarú himbákkal
Magnéziumötvözet szelepfedelek, 14°-os szelepek
146 lóerő csúcsteljesítmény 9800 ford/percnél
111 Nm nyomaték 8000 ford/percnél
Hangolt kipufogórendszer, helmholtz kamrával
6 sebességes váltó
Hidraulikus, vákum rásegítéses csúszókuplung
Gyertyapipával egybeépített gyújtótrafók
Müszerfal fedélzeti diagnosztikával, digitális KM-óra, analóg fordulatszámmérő váltólámpával
IRC váz, állítható kezelőszervek
Teljesen állítható 47 mm-es Showa felfordított teleszkópvilla
Teljesen állítható külső tartályos Showa hátsó lengéscsillapító
Buell ZTL2 első fék 8 dugattyús nyereggel, 375 mm-es peremféktárcsával
Szárazkarteres olajozás, forgattyúsházzal egybeépített olajtartállyal
Alacsony tehetetlenségű főtengely, 3 kiegyenlítőtengellyel
DDFI 3 elektronikus befecskendező rendszer, 61 mm-es dupla szívótorkokkal
Ram Air rendszer, 12 literes légszűrőházzal
Goodyear Hibrex hajtószíj Flexten Plus technológiával
Száraz súly: 170 Kg
Tengelytáv: 1387 mm
Ülésmagasság: 775 mm
Tükörbe épített LED indexek
Aerodinamikailag optimalizált hűtőborítások
Pirelli Diablo Corsa 3 gumik

Related Posts

A NIU újdonságai az EICMA motorkiállításon

Milánóban, a 80. EICMA nemzetközi motorkiállítás és vásáron, ahol a gyártók és forgalmazók a 2024-es modellév újdonságait mutatják be a nagyközönségnek, a NIU Technologies bejelentette…

Fergeteges dzsembori a Harley 120. születésnapján

Néhány napja ért véget a 120 éves Harley-Davidson® jubileumi fesztiválja a budapesti Puskás Aréna Parkban, Magyarország nemzeti stadionjának parkjában. A június 22-25. között megtartott fesztivál…

Dubajban terjeszkedik tovább a magyar Swapp

Bécs és Budapest után Dubajban is elindítja havidíjas autóelőfizetős szolgáltatását a Swapp. A részben magyar startup a helyi befektetők érdeklődése és a kedvező piaci feltételek…

Ikarus – A Busz kiállítás Zalaegerszegen

Megnyílt az Ikarus – A Busz című kiállítás Zalaegerszegen, a tárlaton az érdeklődők a székesfehérvári Ikarus gyár és az Általános Mechanikai Gépgyár történetét ismerhetik meg…