V. Oldtimer Expo

Összeállt az V. Oldtimer Expo veterán járgány listája. Mintegy 250 járművet lehet megszemlélni a Vasúttörténeti Parkban a következő hétvégén, melyek nagy része eddig sohasem mutatta meg magát a nagyközönségnek. Ezek között autók, motorkerékpárok és buszok is vannak. Több évforduló való is lesz: koccintunk a 125 éves évfordulóját ünneplő Mercedes-Benzre, és ezáltal a 125 éves autózásra, a Zsiguli magyarországi 40 évére, a 60 éves lengyel autógyártásra, a 20 éves Magyarországi Bogarasok Klubjára és a Citroën 60 éves Dobozos Kacsájára.

Oldtimer Expo 2011
V. Oldtimer Expo – Vasúttörténeti Park

Először is fejet kell hajtanunk az autózás megszületése előtt. Carl Benz jóvoltából már 125 éve róják belsőégésű motorral szerelt járgányok az utakat. A stuttgarti autógyártó 1886. január 29-én szabadalmaztatta háromkerekű motoros kocsiját, ez lett az autózás megjelenésének hivatalos dátuma. Benz-zel párhuzamosan Gottlieb Daimler kifejlesztette az első négykerekű motorkocsit. Vagyis a Mercedes-Benz alapító atyái egymástól függetlenül rakták le valamennyi mai személy- és tehergépkocsi alapjait, és a cég jelenleg az egyik legmeghatározóbb erő a műszaki fejlesztéseket tekintve is: 1886 óta több mint 80 ezer szabadalmat jelentett be.

A Mercedes Benz az évforduló alkalmából exkluzív standdal készül az V. Oldtimer Expora. Többek között kiállítják a legendás SL sorozat modelljeit, köztük a világ egyik leghíresebb sportkocsiját, a Mercedes-Benz 300 SL Roadster W198 II.-t 1959-ből. A 2996 ccm-es, hathengeres motor által biztosított 260 km/h végsebesség bámulatos tempó az 1959-ben gyártott országúti autótól. Összesen 1858 darab készült ebből a modellből, a „hardtop” tetős változatából pedig mindössze 200 darab látott napvilágot. Az V. Oldtimer Expo-n kiállított példány egyébként igazi világlátott járgány. 1959-ben Rómában helyezték forgalomba, aztán a tulajdonos 20 évvel később Kaliforniába költözött. Kedvencétől azonban nem vált meg, vitte magával a nagy vízen túlra. Egy német rajongó hozta vissza Európába a kocsit 1985-ben, majd 6 évvel ezelőtt került a jelenlegi tulajdonoshoz, sértetlen és megkímélt állapotban. A technika részegységei és a krómok eredetiek, az alváz és a motorrész érintetlen. 2006-ban a külső és a belső új pompába öltözött.

40 éve érkezett hazánkba a Zsiguli

A jól ismert Zsiguli egy Volga menti hegy nevét viselve 1967-ben indult diadalútjára. A Fiat 124 átdolgozott változatát 1970-től kezdték el gyártani, nem is akárhogy: miközben még a gyár épült, a háromnevű autó (VAZ, Zsiguli, Lada) ellepte a piacot.

Az Autó-Motor 1970-ben rendszeresen az „Új város, új autója” című cikkében számolt be az autógyár építéséről, valamint az autó paramétereiről. Hazánkba először 1971-ben érkezett Zsiguli, mely minőségi változást hozott útjainkon. Az autó-kiállításokon ma már egyre ritkábban látható gyári, eredeti állapotban lévő példány. Az V. Oldtimer Expo-n azonban lesz ilyen.

Méghozzá köztük egy különleges Niva, amely 1977-es évjáratú, a sorozatban gyártottak közül az első 5 ezer darab közül való. A hozzáértők szerint minden bizonnyal az egyik legrégibb, ma is működő Niva az egész világon, sajnos Magyarországon nem lehet forgalomba helyezni a dokumentáció hiánya miatt.

Bemutatunk egy kuriózumot a Nyugat-európai különleges modellek közül is: a piros 21023-as kombit 1500-ös motorral és a 2103-as Lada belsőjével árultak kizárólag Nyugat-Európában, olyan nevetségesnek tűnő, de akkor nálunk álomszámba menő extrával, mint a hátsó ablaktörlő. Ez a kocsi saját lábán érkezik mintegy 1500 km-ről a 25 éves Lada Club Nederland különítményével. A Nyugat-európai változatok közül több is bemutatkozik majd.

Nem szabad elfeledkeznünk a tuningolt és verseny Ladákról sem! A magyar rallye-t a mai napig ez a típus dominálja, és még mindig a legkedveltebb utcai tuning autó. Ennek kitűnő példánya a Havassy motoros tuning 21013. Igazán sok érdekesség jellemzi ezt a modellt, amelyet hosszan sorolhatnánk, ami azonban a legmellbevágóbb, az az ára: 8 millió forint.

A standon lesz még romos Zsiguli, a látogatók beülhetnek egy ízig-vérig versenyautóba, megnézhetik a legendás VFTS-sek néhány példányát, végigkövethetik, amint a Zsiguli Klub tagjai egy motort raknak össze, és a kiállítók készülnek egy vázra szerelt beindítható komplett motorral is. Akit pedig érdekel, az az udvaron megnézhet különböző offroad kihívásokra tuningolt Nivákat.

A Zsiguli stand az egyik legnagyobb az Oldtimer Expo történetében, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy 2 óránként vezetett túrát indítanak az érdeklődők számára. Ezen a legapróbb titkok is kiderülnek a hatalmas kultusz övezte autó történetéről.

60 éves a lengyel autógyártás

A Lengyel Klasszikusok standján is van ok pezsgőbontásra. Az érdeklődők mindent megtudhatnak, ha megnézik a „60 éves az FSO-, avagy több mint 115 éves a lengyel autógyártás” című fotókiállítást, és ami a leghíresebb: a Polski Fiat 125, avagy a „Nagypolski”. A Fiat 125 világsikerét és népszerűségét jól példázza az a tény, hogy az olaszországi gyártáson túl 7 további országban épültek fel Fiat 125 gyártósorok. Az autó hivatalos kategóriája a „Large family car” volt, amelyek sorát pont a Fiat 1500 nyitotta meg, 3 évvel a Fiat 1300-as széria gyártásának megkezdését követően. A Fiat 125-ös gyártása 1972-ben szűnt meg, a Fiat 132-es modell sorozat gyártásának megkezdésével.

Polski Fiat 125p „Monte Carlo”

Az 1970-es évek elején a Polski Fiat autói szép sikereket értek el nemzetközi rali versenyeken. A híres Monte-Carlo Rally-ra 1971-ben neveztek először; az 1972-es évben pedig már meg is nyerték a versenyt, és ugyanebben az évben további futamgyőzelmeket és dobogós helyezéseket is ünnepelhettek a nemzetközi mezőnyben. Az autó az 1972-es, 1600ccm-es motorral szerelt versenygép replikája; minden ízében a versenyzéshez alakították. Az V. Oldtimer Expo Lengyel Klasszikusok standján egy Polski Fiat 125p autót raknak össze – méghozzá darabjaiból. A kiállítási területnél a kicsik sem csalódnak. Egyedülálló gyereksarok várja az aprónépet, ahol papírból Polski Fiat modelleket rakhat össze. A „Lengyel klasszikusok” standot a Warszawák, Polski Fiatok, Polonez, Fiat 132p-s modellek és megannyi lengyel motorkerékpár népesíti majd be.

A Polski Kör hálával gondol azokra, akik sokat tettek az egyesületért. Tiszteletbeli és Örökös Elnöki címet adományoz Perlaki Istvánnak, aki a Polski Kör elnöke volt 1978 és 1992 között. A Nemzeti Színház nyugalmazott színésze és egyben a Mikroszkóp Színház nyugalmazott igazgatója péntek délután vetített képes előadást és filmvetítést tart majd a Polski Körről.

20 éves a Magyarországi Bogarasok Klubja

Idehaza a Bogár a hatvanas években ritkaságnak számított, a disszidált magyarok családtagjaik részére küldtek haza használt, akkor 5-10 éves példányokat. Ezek voltak az osztott és az ovális ablakos bogarak. 1966-tól a Mozaik utcai VW szervizben vehettek kiváltságosok új Volkswagent. Orvosok, ügyvédek, sportolók kocsija volt abban az időben a Bogár. A hetvenes években főként a művészvilág, az értelmiségiek hajtották. A nyolcvanas évekre az állomány zöme elhasználódott, megkezdődött a számbeli fogyásuk. De a nyolcvanas évek végére a felélénkülő hobbista mozgalom felkarolta a típust, új lendületet adva a felújításoknak, állagmegóvásnak.

Ekkor voltak az első bogártalálkozók. A klub 1991-ben alakult, azóta is találkozókat, programokat, kedvezményeket szervez a tagjainak. Ma már a Bogár egyértelműen kultautó, mindennapos használata ritka, már a fiatalabb példányok is nagy értékkel bírnak. A hazai legöregebb működő Volkswagen 1942-es évjáratú, egy Kübelwagen Typ 62-es, ami a Millenáris Velodrom programon tekinthető meg. A legfiatalabb klasszikus bogár 1998-as, kivitelében ezt gyártották 2003-ig, amikor befejezték a farmotoros léghűtéses Bogarak gyártását.

A Magyarországi Bogarasok Klubja jóvoltából az V. Oldtimer Expo látogatói megtudhatják, milyen az igazi Ős Bogár. A kiállított VW 1200-as 1950-ben született, bár az alapmodellt már 1939-ben megalkották. A legendás perecablakos, vagy osztott ablakos Bogár az a forma, amely 1939-től 1952-is jellemezte a Volkswagen elnyűhetetlen kisautóját. A kiállított modell huzalfékes, aszinkron váltós úgynevezett standard kivitel, amelyen nincsenek díszes krómok, de pont ettől válik különlegessé, és a bogár-formát talán legjobban megmutatóvá.

Az utolsó mexikói Bogár: VW 1600i 1998-ból. A végső széria 2003-ban gördült le a mexikói Puebla-ban a gyártósorról, „Ultima Edición” néven. A kiállított modell 1998-as,1584 ccm-es katalizátoros, amit ebben a formában forgalmaztak, amíg le nem állították a gyártást. És a nagy ismerős: a VW APAL Buggy. Lehet, hogy a típus nem sokat mond, de az már biztosan, hogy: „Különben dühbe jövünk!” Ez az 1967-es modell Bud Spencer és Terence Hill kedvenc autója – nem beszélve a büszke tulajdonosról…

A Bogarasok közvetlenül a minden évben megrendezett „Tavaszi Rajzásuk” után nem csak az V. Oldtimer Expo-n képviseltetik magukat, hanem az Oldtimer Sokadalom nevű társrendezvényen is, ahol minden évben szép számmal jelennek meg.

60 éves a dobozos Kacsa

Vagyis a méltán híres 2CV (azaz Kacsa) kistestvére, amely azonban nagyobbra nőtt. A „kis mindenes” ugyanis áruszállításra készült és jól megállta a helyét. A 2CV Fourgonette 2CV bemutatása után 3 évvel került piacra. Eredetileg 425 ccm-es motorral akarták szerelni, ám ez csak terv maradt: 1955-ig 375 ccm-es motor hajtotta. 12 lóerejével 250kg terhet tudott vinni és 60 km/h volt a végsebessége. A hátsó részben 1,88 köbméter áru fért el. A könnyen kezelhető, megbízható, egyszerű igavonókat örömmel használták az utazó ügynökök, a kisvállalkozók, és a testületek is: rendőrség, tűzoltóság, mentők. Volt 1, 2, és 3 oldalablakos változat, de teljesen lemezelt is. Készült belőle pick-up a Royal Air Force számára, lakóautó a kirándulóknak, sőt láttunk már reptéri kiszolgáló járművet is. Összesen 1.246.306 darab látott napvilágot, igazi kis karrieristáról van szó. Ebből lesz is egy 1968-as modell az V. Oldtimer Expo-n.

Van egy fiatalabb ünnepelt is, méghozzá az 50 éves Citroën AMI. Ez a modell a luxus és a puritán igény közötti elképzeléseket volt hivatott kielégíteni. A piaci űrt érzékelve a cég megalkotta a Kacsa alapjaira épített, modernebb ruhába öltöztetett és megerősített Új Modelljét. A Citroën AMI (franciául „barát”) 1961-ben debütált. Két tulajdonságáról könnyű volt megjegyezni: a szögletes fényszórókról (minden korabeli gépkocsi fényszórója addig kerek volt), valamint a „negatív” hátsó ablakról.

V. Oldtiemr Expo
2011. április 15-17.
Budapest, Vasúttörténeti Park
1145 Tatai út 95.

Related Posts

Bemutatkoztak a rajongott oldtimer autócsodák

Ezrek látogattak el a balatonfüredi Tagore sétányra a pünkösdi hétvégén, hogy a III. Balatonfüred Concours d’Elegance oldtimer autós szépségverseny 56 eredeti, üzemképes, klasszikus autójában gyönyörködjenek.…

Concours d’Elegance autóritkaságok

Idén május 13-15 között rendezik meg a III. Balatonfüred Concours d’Elegance-t, az oldtimer autók szépségversenyét.

26. Nemzetközi Oldtimer Kiállítás és Vásár Tulln(A) 2014. május 24-25.

Az Oldtimer Messe Tulln 2014. május 24-25. www.oldtimermesse.at a Magyarországhoz legközelebbi igazi, nagy veterános kiállítás és börze. 18 országból 750 kiállító és közel 30.000 látogató…

Oldtimer Fiesta – Velodrom Millenáris

Már születése pillanatában klasszikus lett a „Velodrom”. A több mint 100 éves Millenáris bringapálya „mindig is volt”, mégis jót tett mindenkinek az újra felfedezés élménye.…