Budapest, a fesztiválváros

A magyarok egyharmada még soha nem járt a fővárosban, de a lakosság többsége nagyon büszke rá, és még a Budapestet jól ismerők is úgy látják: számos meglepetést tartogat – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials felkérésére készített reprezentatív kutatásból. Leginkább a fiatalok lelkesednek: minden második harminc alatti egyetért azzal az állítással, hogy a főváros nagyon sok fiatalt tart vissza a kivándorlástól. A tudatosan felépített Budapest-márkát ugyanakkor szinte mindenki hiányolja, a pozitív fejleményeket pedig jellemzően az uniós forrásoknak és a fővárosban élő kreatív fiataloknak tulajdonítják. A felmérésben résztvevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek szemében is vonzóvá teszi. A Vodafone 4G Budapest Essentials szervezői viszont a belföldi turizmus fellendítését is nagyon fontosnak tartják, többek között ezért indították útjára jellegzetes fővárosi karakterek részvételével a #köszibudapest kampányt.

Minél jobban ismerjük Budapestet, annál jobban szeretjük – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials városi fesztivál felkérésére készített reprezentatív kutatásból. A magyar lakosság közel egyharmada még soha nem járt Budapesten, további 27%-uk pedig csak 1-2 alkalommal fordult meg a fővárosban. A várost jól ismerők döntő többsége (77%) viszont nagyon büszke Budapestre, és tízből csaknem kilenc válaszadó (85%) úgy gondolja, hogy a benne élők számára is tartogat meglepetéseket. Az előbbi adatok ismeretében talán nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) Budapestet tartja Európa legjobb fővárosának, és sokak (40%) szerint a világ egyik legélhetőbb helye. Mások viszont úgy látják: akad még tennivaló ahhoz, hogy Európa élvonalába kerüljünk. A válaszadók közel kétharmada bővítené a zöldfelületeket, és nagyon fontosnak tartja a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztését. Egyébként a legtöbb – Budapest jövőjét – illető kérdésben komoly véleménykülönbség van a fiatalabbak és az idősebbek között: a 18-29 éves korosztály 16%-a például kifejezetten hiányolja a felhőkarcolókat a város sziluettjéből, az 50 felettiek 97%-a viszont hallani sem akar a dologról.

Budapest: a lehetőségek városa, profi imázs nélkül

A 30 alattiak szemében Budapest a lehetőségek városa: a 18-29 évesek 53%-a egyetért azzal az állítással, hogy a főváros kínálta lehetőségek sok olyan fiatalt tartanak itthon, akik egyébként kivándorolnának. Az idősebbek ezt is borúsan látják: csupán az 50-59 évesek negyede tarja ennyire vonzónak a budapesti életet. Akad azért olyan kérdés is, amiben egyetértés uralkodik: a tudatos márkaépítést és a kiforrott turisztikai koncepciót szinte mindenki hiányolja. A felmérés szerint a döntő többség (86%) úgy látja: a profi Budapest-imázs kialakítása még várat magára, és sokkal többet lehetne kihozni a fővárost népszerűsítő kommunikációs kampányokból is. Minden második válaszadó szerint Budapest fejlődése elsősorban a fővárosban élő kreatív embereknek köszönhető, de ennél is többen vannak azok (56%), akik az Európai Uniótól kapott támogatásoknak tulajdonítják az eredményeket.

„A városvezetés egyik legfontosabb feladata, hogy becsatornázza az itt élő fiatalok, művészek és kreatív műhelyek elképzeléseit, ezért is szeretnénk létrehozni egy önálló szervezeti egységet, amit bárki felkereshet az ötleteivel. Közszereplőként és magánemberként is látom, hogy az elmúlt években milyen fontos szerepet játszott a város életében a budapestiek ötletessége, a fiatal vállalkozások és az alulról jövő kezdeményezések sokasága. Minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell őket” – nyilatkozta a kutatás eredményeiről Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes.

Budapest fesztiválváros, és ez teszi vonzóvá külföldiek szemében

A felmérésben résztvevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek számára nagyon vonzóvá teszi. Egy nagyszabású fővárosi rendezvény ugyanakkor a belföldi turizmus fellendítésére is alkalmas lehet. A megkérdezettek 77%-a örömmel venne részt olyan programokon, amit Budapest világörökségi részén vagy egyéb különleges helyszínein rendeznek.„Vidámpark, Várkert Bazár, Vasúttörténeti park, Fővárosi Nagycirkusz, Vásárcsarnok, Belvárosi piac, Margitsziget, Zwack Unicum Gyárudvar – azért választottunk különleges helyszíneket, hogy az egész világ előtt elbüszkélkedhessünk az ezerarcú Budapesttel. A fesztivállal szeretnénk a belföldi turizmus felélénkítéséhez is hozzájárulni, és felhívni a figyelmet számos tehetséges budapesti vállalkozásra” – mondta Dr. Csókay Gergely, a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál főszervezője, aki a #köszibudapest kampányról is mesélt: „A fővárost olyan karakterekkel lehet népszerűsíteni, akik közvetíteni tudják a sokszínűségét. A margitszigeti fesztiválközpontban szervezünk egy fotókiállítást, ahol – mások mellett – Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás, Adorjáni Bálint, Hervé-Lóránth Ervin, Farkas Franciska, Buda Márton, Éder Krisztián és Lakatos Márk Budapest-portréját lehet megtekinteni.

A rendezvénysorozat sokat segíthet a város megismerésében, hiszen az esti koncertek mellett nappali programokat is kínál: extra belépő jár a karszalaghoz a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Ludwig Múzeumba és számos gyógyfürdőbe, féláras belépőket biztosít több kiállítóközpont, köztük a Capa Központ, a Vasarely Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, de rendhagyó városi túrák és pop-up kiállítások is várják az érdeklődőket.

„A mobilkommunikáció fejlődésének köszönhetően ma már sokkal könnyebb felfedezni egy várost, mint pár évvel ezelőtt. Elég csak azokra a közösségi alkalmazásokra gondolni, amelyek segítségével rátalálhatunk a legjobb szórakozóhelyekre, éttermekre vagy kávézókra, és elolvashatjuk a helyiek értékeléseit is. Ha egy vállalkozás felkerül az ország digitális térképére, és tudatosan építi az online jelenlétét, akkor a forgalmát is jelentősen növelheti. Ugyanezt elmondhatjuk Budapestről is: minél több okosan szerkesztett, de hiteles tartalom kerül fel róla a világhálóra, annál több emberhez jut el a híre” – tette hozzá Baráth Péter, a Vodafone márkaigazgatója.

Related Posts

A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre

Európában is egyedülálló VR Vidámpark nyílt Budapesten, a Nyugatival szemben, egy 2000 m2-es egyedi térben. A jövő vidámparkja a szórakoztatásnak itthon eddig sosem látott formája,…

Király Gábor: Föld, amely kívül van a városon

A Godot Galéria 2020-as kiállítási évét januárban Király Gábor festőművész tárlatával indítja, aki első alkalommal mutatkozik itt meg. A Föld, amely kívül van a városon…

Utolsó tánc a nyáron a Benczúr Kertben – színpadon a Babra!

Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Kerti Esték közös munkájának köszönhetően idén nyáron a város közepén, a Hősök terétől alig néhány percre Budapest…

Idén is elindult a 100 szóban Budapest történetíró pályázata

A feladat egyszerű: legyen egy történeted Budapestről, foglald össze mindössze száz szóban és pályázz akár a 100 szóban Budapest weboldalán, akár postai úton.