Bejelentették a világ legnagyobb fotóversenyének nyerteseit – Sony World Photography Awards 2017

Az Év Fotósa elismerést és a győzelemmel járó 25 000 dolláros pénzdíjat a belga fotográfus, Frederik Buyckx nyerte el
A Nyílt kategória győztese ebben az évben az orosz Alexander Vinogradov lett
További tíz fotós munkája kapott elismerést a Professzionális versenyben
Martin Parr nyerte a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját
A győztes képekből április 21. és május 7. között kiállítás nyílik között a londoni Somerset House-ban
A pályamunkák publikálhatók, a képek elérhetőek a press.worldphoto.org weboldalon.

Frederik Buyckx “Fehér Világ” című díjnyertes képsorozata bemutatja milyen szerepet játszik a tél a természet körforgásában. A fotópályázat zsűritagjai azt remélik, hogy Buyckx gyönyörű képsorozata ihletet ad fotós kollégái számára, ezáltal még több, a minket körülvevő természet különleges eleganciáját, szépségét megörökítő pályamunka születhet a jövőben.

London, 2017. április 20.: A World Photography Organisation bejelentette, hogy a belga fotóművész, Frederik Buyckx nyerte az Év Fotográfusa címet a 2017-es Sony World Photography Awards-on. A szakmai zsűri szerint Buyckx “Fehér Világ” című munkája lett a világ legjobb képsorozata az idei évben.

2017-ben a világ legnagyobb fotóversenyére több mint 227 000 nevezés érkezett mintegy 183 országból. Az idei győztes és shortlistes munkákból, valamint a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját elnyerő brit fotóművész, Martin Parr fényképeiből kiállítás nyílik április 21. és május 7. között a londoni Somerset House-ban.

„Számomra a tájképek jelentik a fotóművészet esszenciáját, ezért is választottam ezt a képsorozatot. Sokan nem fordítanak elég figyelmet rájuk, pedig a természet létezésünk középpontja. Ezeket a komoly művész által készített gyönyörű felvételeket egyszerűen csak élvezni kell. Remélem, ez az elismerés megihleti a világ fotóművészeit és ezután az élet árnyoldalát bemutató munkák mellett egyre többen fogják ábrázolni a természet páratlan szépségét is.” – mondta Zelda Cheatle, a Professzionális kategóriákat elbíráló szakmai zsűri elnöke.

Frederik Buyckx a londoni díjátadó ceremónián vette át az Év Fotográfusa elismerést és az ezzel járó 25 000 dolláros pénzdíjat. A gálán, ahol nemzetközileg elismert fotósok vettek részt, a többi Professzionális kategória győzteseit, valamint a Nyílt, Ifjúsági és Diák versenyek nyerteseinek névsorát is kihirdették.

„Rendkívül büszke vagyok az idei Év Fotósa Díj kiválasztottjára. Úgy érzem sok esetben a fotóművészek fényképeikkel inkább sokkolni akarják a közvéleményt, mintsem megörökítsék azt a szofisztikált eleganciát, azt a gyönyört, amire a fotózással képesek lehetünk. A fotográfia mint médium legszebb oldalát megragadni borzasztóan nehéz feladat.” – mondta Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója.

A londoni díjátadó ceremónián a győztesek a Sony legmodernebb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhattak.

Az idei évben 10. évfordulóját ünneplő Sony World Photography Awards évről évre elismeri és díjazza a tavalyi év legjobb kortárs fotómunkáit. A fotópályázat a fotóipar egyik legnagyobb presztízsű versenye, amely mindenki számára nyitott és ingyenes, és amely minden győztes és shortlistes fotósnak lehetőséget jelent arra, hogy karrierjének új lendületet adjon. A 2018-as Sony World Photography Awards-ra 2017. június 1-től lehet nevezni.

AZ ÉV FOTÓSA DÍJ GYŐZTESE – FREDERIK BUYCKX, BELGIUM

A belga De Standaard hírlap szabadúszó fotósa, Frederik Buyckx 1984-ben született Antwerpenben. Buyckx munkásságát nemzetközi bemutatókon és kiállításokon is megismerhette a közönség. Fényképe legutóbb a ZEISS Photography Awardon shortlistes volt.

Frederik Buyckx “Fehér Világ” című képsorozata a balkáni térség, Skandinávia és Közép-Ázsia távoli területein készült, ahol az emberek elszigetelten, a természet törvényeivel dacolva élnek napról napra. „A természet különös átalakuláson megy keresztül, ha eljön a tél. Egy új időszak következik, ahol a hó és jég uralkodik ameddig a szem ellát, ezért az itt élő embereknek és az állatoknak muszáj alkalmazkodniuk a túlélés érdekében. Fotósorozatommal az elmúlás elleni küzdelmet szeretném bemutatni.” – mondta Frederic Buyckx.

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS DÖNTŐSEI
Egy nemzetközileg elismert, szakértőkből álló bizottság választotta ki a tíz Professzionális kategória legjobb fotósorozatait. A győztes és döntős fotóművészek névsora a következő:

Építészet kategória győztese: Dongni, Kína
2. helyezett – Julien Chatelin, Franciaország / 3. helyezett – Diego Mayon, Olaszország
Konceptuális kategória győztese – Sabine Cattaneo, Svájc
2. helyezett – Gao Peng, Kína / 3. helyezett – Alexander Anufriev, Oroszország
Kortárs kérdések kategória győztese – Tasneem Alsultan, Szaúd-Arábia
2. helyezett – Li Sony, Kína / 3. helyezett – Lorzenzo Maccotta, Olaszország

Aktuális ügyek és hírek kategória győztese – Alessio Romenzi, Olaszország
2. helyezett – Joe Raedle, Egyesült Államok / 3. helyezett – Ivor Prickett, Írország
o Mindennapi élet kategória győztese: Sandra Hoyn, Németország

2. helyezett – Christina Simons, Izland / 3. helyezett – Alice Cannara Malan, Olaszország

Tájkép kategória győztese: Frederik Buyckx, Belgium
2. helyezett – Kurt Tong, Egyesült Királyság / 3. helyezett – Peter Franck, Németország
o Környezet kategória győztese: Will Burrard-Lucas, Egyesült Királyság
2. helyezett – Ami Vitale, Egyesült Államok / 3. helyezett – Christian Vizl, Mexikó
o Portré kategória győztese: George Mayer, Oroszország

2. helyezett – Romina Ressia, Argentína / 3. helyezett – Ren shi Chen, Kína

Csendélet kategória győztese: Henry Agudelo, Kolumbia
2. helyezett – Shinya Masuda, Japán / 3. helyezett – Christoffer Askman, Dánia

Sport kategória győztese: Yuan Peng, Kína
2. helyezett – Eduard Korniyenko, Oroszország / 3. helyezett – Jason O’Brien, Ausztrália
A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESE – ALEXANDER VINOGRADOV, OROSZORSZÁG
Alexander Vinogradov “Mathilda” című munkája nyerte el a Nyílt kategória Év Fotósa címét és az ezzel járó 5000 dolláros pénzdíjat.

A moszkvai amatőr fotós, Alexander Vinogradov portréfelvételén egy fiatal lány látható, amelyet Luc Besson filmje, a Leon, a profi ihletett. A Nyílt kategória győztesét március 28-án a bizottság vezetője Damien Demolder brit újságíró, fotóművész jelentette be.

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – KATELYN WANG, AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
Az idei évben a mindössze 16 éves, Los Angeles-i Katelyn Wang nyerte az Év Ifjúsági Fotósa címet. A 12-19 éves fiatalok számára nyitott verseny nevezőinek feladata az volt, hogy egyetlen képpel mutassák be mit jelent számukra a „Szépség”.

Wang a chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban készült “A világ tetején” című fotója gyönyörűen örökíti meg Pehoé-tavat körülölelő tájat.

AZ ÉV DIÁK FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTÍNA
A 21 éves Michelle Daiana Gentile, az Escuela de Fotografía Motivarte tanulója nyerte az Év Diák fotósa címet. Az “Egyetlen remény” című, lenyűgözően szép képsorozata a kiírásban megadott “Érzelmek” témát dolgozza fel, amelynek hű ábrázolása érdekében tíz napot töltött el egy régi papírgyár dolgozói társaságában Argentínában.

Munkásságával Gentile 30 000 euró értékű Sony digitális képalkotási eszközöket nyert egyeteme számára.

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELKEDŐEN HOZZÁJÁRULÓK DÍJ GYŐZTESE – MARTIN PARR
A díjátadó ceremónián egyedi vizuális kifejezőkészségéért a híres brit fotóművész, Martin Parr vehette át a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját.

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját eddig Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt és Phil Stern nyerték el.

A SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017 ÉS MARTIN PARR – KIÁLLÍTÁS ÉS ÉVKÖNYV
A győztes és shortlistes munkák megtekinthetők április 21. és május 7. között a londoni Somerset House-ban. A kiállítással egy időben egy különleges tárlat nyílik, ahol Martin Parr több korai, fekete-fehér fényképét, ismertebb munkáit, könyveit és filmjeit is bemutatják.

A győztesek és shortlistesek munkáinak gyűjteménye könyv formában megvásárolható a www.worldphoto.org weboldalon.

Related Posts

A Sony díjnyertes fotói Budapest romkocsmáiban

A 2013-as Sony World Photography Awards díjnyertes fotói fél éven keresztül vándoroltak Budapest legismertebb romkocsmái között. A világhírű fotóverseny legjobb képeit január 14. és február…

Csak egy érintés – A Sony legújabb termékei

A vállalat bemutatta a hazánkban elérhető teljes 2013-as tavaszi termékportfólióját. Az idei termékkínálatot az egyszerű kezelhetőség, a letisztult formák, valamint a kimagasló kép- és hangminőség…

Minden eddiginél nagyobb technikai eszközpark az olimpiai játékokon

A Panasonic soha annyi kép- és hangrögzítő eszközt nem bocsátott még az olimpiai játékok szervezői és közvetítői rendelkezésére, mint amennyit az idei londoni játékokra szállít.…

Négy magyar fényképész munkája került a legjobbak közé az idei Sony World Photography Awardson

Négy magyar fényképész munkái kategóriájuk shortlistjére kerültek, továbbá a szakmai zsűri egy hazai fotós nevezését a világ 50 legjobb fotói közé jelölte.