LED fényforrások a világ legnagyobb középkori épületegyüttesén

A prágai vár megvilágításához a jövőben kevesebb energiára lesz szükség, így a fenntartása is kevesebbe kerül majd, ugyanakkor a Panasonic LED fényforrások fénye megőrzi az épületegyüttes sajátos, középkori hangulatát.

LED fényforrások a világ legnagyobb középkori épületegyüttesén
LED fényforrások a világ legnagyobb középkori épületegyüttesén

A Panasonic-ra esett a választása a prágai vár, a Hradzsin fenntartóinak, így a cég biztosít 10 000 LED fényforrást az épületegyüttes megvilágításához kiváltva ezzel a korábbi izzólámpákat és kompakt fénycsöveket. A fényforrások cseréjétől a fenntartó 77 százalékos energiamegtakarítás várhat.

Öt különböző típusú Panasonic LED fényforrást helyeznek majd el a Hradzsinban és annak környékén, aszerint választva a típusok közül, hogy az adott helyszín milyen megvilágítást igényel.

Így például a híres Szent Vitus-székesegyházban, a várnegyed központjában, a Panasonic 40 wattos ‘Nostalgic Clear’ és 15 wattos LED gyertyaégőit szerelik fel, amelyek alkalmasak a tágas tér bevilágítására, ugyanakkor fényük jól illeszkedik az épület templomi, középkort idéző hangulatához.

Az első várudvarba szintén ‘Nostalgic Clear’ LED körték kerülnek. Nemcsak a fogyasztásuk lesz alacsonyabb elődeiknél, de az élettartamuk is jóval magasabb lesz. A körülbelül 40 000 órás üzemidővel rendelkező LED fényforrásokat ezért ritkábban kell majd cserélni, mint a csupán 1000 óráig üzemképes hagyományos izzókat. Ez nem elhanyagolható szempont, ha figyelembe vesszük, hogy így a vár fenntartó személyzetének kevesebb alkalommal kell az összes fényforrást kicserélnie sokszor igen magasan lévő és nehezen megközelíthető helyeken. A hagyományos izzók korábban károsíthatták is a középkori műalkotásokat, ám a Panasonic LED technológiájának köszönhetően az új fényforrások ultraviola és infravörös fénykibocsájtása rendkívül alacsony lesz. Nem véletlen, hogy már régóta ezeket a fényforrásokat alkalmazzák a várhoz tartozó királyi palotában is, ahol a felbecsülhetetlen értékű kiállítási tárgyak állagmegőrzéséhez járulnak hozzá.

A Panasonic LED fényforrásai között olyanok is vannak, amelyek a fényt 300 fokos szögben bocsájtják ki – ezeket a harmadik várudvarban alkalmazzák majd. Ezt a területet folyamatosan és nagy fényerővel kell megvilágítani, hiszen része a várnegyed teljes területét átszelő útnak.

Laurent Abadie, A Panasonic Europe elnök-vezérigazgatója a projekt kapcsán elmondta: “Az UNESCO Világörökség helyszínek, mint amilyen a Hradzsin is, különleges kulturális értéket képviselnek, ezért fontos, hogy megőrizzük a rájuk jellemző történelmi hangulatot. A Panasonic díjnyertes formatervű ‘Nostalgic Clear’ fényforrásai nemcsak a hely sajátos légkörét teremtik újra, hanem a Panasonic egyedülálló és innovatív technológiai megoldásainak köszönhetően hozzájárulnak az energiára és fenntartásra fordított kiadások csökkentéséhez is.”

Related Posts

Egy legenda visszatér: a Technics lemezjátszót dobott piacra!

A Technics legújabb közvetlen hajtású lemezjátszó rendszerei, az SL-1200GR és az SL-1210GR új fejezetet nyitnak a zene történetében

Tanúsítványokkal ismerték el a 2018-as Samsung Smart TV-k biztonságosságát

Több, világszinten is ismert tanúsítással foglalkozó szervezet ismerte el a Samsung Electronics Smart TV-khez kapcsolódó, Samsung Knox technológiát is magába foglaló biztonsági megoldását. A Samsung…

Megérkezett a Samsung első, Thunderbolt 3 csatlakozós monitora

A CJ791 QLED monitor Thunderbolt 3 csatlakozóval fokozza a teljesítményt és még tökéletesebb tartalommegjelenítést biztosít a professzionális felhasználóknak és a szórakozni vágyóknak egyaránt.

A Huawei bemutatta a Mate 10-et és a Mate 10 Pro-t

A világ leggyorsabb okostelefonjai mesterséges intelligencia vezérelt funkciókkal debütálnak!