Folyamatos jelen kiállítás a Mai Manó Házban

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház egyik legfontosabb feladata a kortárs magyar fotómővészet fiatal alkotóinak bemutatása. Ezért indították el 7 éve a Folyamatos Jelen mővészeti projektet. Évente 4 alkotót mutatnak be, akiknek kiállítást rendeznek saját termeikben vagy különleges külső helyszíneken.

Folyamatos jelen kiállítás a Mai Manó Házban
Folyamatos jelen kiállítás a Mai Manó Házban

Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozat

A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő sorozatban a kiválasztott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik és egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak. Az időben párhuzamosan születő szériák ezekben a kiállításokban és katalógusokban kezdenek és folytatnak párbeszédet egymással.

Ez a mostani, áttekintő tárlat bemutatja az éveken átívelő munkát és 12 fiatal művész sorozatának ad helyet, megteremtve a lehetőséget a hazai kortárs tendenciák és a most alakuló fotográfusi életpályák bemutatkozására. Néhány alkotó számára ez a kiállítás egyben az első megmutatkozás lehetőségét jelenti. A fiatal magyar fotográfia bemutatkozásának teljessé tételéhez az első négy katalógus fotóanyagának levetítése járul hozzá.

A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetést tartanak az alkotókkal és a kurátorral, illetve meghívott szakemberekkel. További információ folyamatosan: www.maimano.hu

A katalógussorozat kötetei a Mai Manó Ház könyvesboltjában megvásárolhatóak.

A kiállítás

V. kötet

A Valóságkódok alcímű kötetben a négy alkotó Dóka Béla· Erdei Krisztina· Fekete Zsolt· Kudász Gábor Arion képeinek együttes bemutatása első pillantásra talán meglepőnek tűnhet. Elmélyedve azonban a képekbe rejtett világokban, azok egyszerűsége és a jelentések sűrítésének képessége rajzolják meg az összefüggést közöttük. Egyéni dokumentumokat láthatunk az alkotók által megélt valóságról úgy, ahogy érzéseik, gondolataik, lelkük hármassága átitatta azt. Dóka Béla és szerettei derűs hangulatú, természetben való létét, Erdei Krisztina a valószínűtlent megmutató, való világát, Fekete Zsolt egy tiszta világban készült mélyreható portréit és tájképeit, Kudász Gábor Arion pedig az emberi jelenlét lidérces nyomát a már szinte alig létező érintetlen természetben mutatja meg.

VI. kötet

A MegFigyelések címő összeállítás Bácsi Róbert László· Ember Sári· Fátyol Viola· Hermann Ildi sorozataiból válogat, s a különböző emberi és fotográfiai attitűdökkel megfigyelt és képpé változtatott valóságot mutatja meg: egy különös és zárt világot, a cirkusz világát; egy baráti társaság közös tevékenységeit, élményeit; egy művész családtagjainak egymáshoz való viszonyát valóságos és megemelt gesztusrendszeren át; végül pedig magának az alkotónak önmagára és helyzetének megélésére vonatkozó képi megfigyeléseit.

VII. kötet

A sorozat ez ideig utolsó része a Viszonylatok fogalma mentén vonzza egy kötetbe Darab Zsuzsa· Érmezei Lili Zoé · Riskó Gáspár · Simon Márk munkáit. Ez az egymásra vonatkozó viszony lehet fotográfus és modellje közötti, lehet az emberi terek vagy a természet összefüggésében megörökített, és lehet a társadalom működésének ellenében választott vakság megmutatása is, de akár a hiány erőteljes jelenléte egy generáció képviselőinek helyzeteiben.

Kiállító alkotók

Folyamatos Jelen V. „Valóságkódok”
Dóka Béla · Erdei Krisztina · Fekete Zsolt · Kudász Gábor Arion
Folyamatos Jelen VI. „Megfigyelések”
Bácsi Róbert László · Ember Sári · Fátyol Viola · Hermann Ildi
Folyamatos Jelen VII. „Viszonylatok”
Darab Zsuzsa · Érmezei Lili · Riskó Gáspár · Simon Márk
Vetített fotósorozatok alkotói:
Folyamatos Jelen I. „Nyugtalan tekintetek”
Csoszó Gabriella · Elek Judit Katalin · Szabó Sarolta · Tóth Szilvi
Folyamatos Jelen II. „Csendes pillanatok”
Hangay Enikı· Kemenesi Zsuzsanna · Nagy Tamás · Puklus Péter
Folyamatos Jelen III. „Együtt-Élés”
Hossala Tamás · Kovalovszky Dániel · Mónika Merva· Szász Lilla
Folyamatos Jelen IV. „Látható történetek”
Barakonyi Szabolcs · Dezsı Tamás· Fekete András· Molnár Zoltán

Kapcsolódó tartalom

A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei a Budapest FotóFesztiválon

A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei láthatóak a 2021-es Budapest FotóFesztivál nyitókiállításán. A New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből összeválogatott anyagban 41 fotográfus csaknem…

Finisszázs – Érzelmes utazás

„Az én fotóim sokat beszélnek” – mondja Araki. Azt is mondja: „Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek.” Neki a fényképezőgépet elkattintani…

Négy magyar fényképész munkája került a legjobbak közé az idei Sony World Photography Awardson

Négy magyar fényképész munkái kategóriájuk shortlistjére kerültek, továbbá a szakmai zsűri egy hazai fotós nevezését a világ 50 legjobb fotói közé jelölte.

FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG: MÓRICZ-SABJÁN SIMON FOTOGRÁFUS

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres…