Vivian Maier premier a Mai Manó Házban

Az öt évvel ezelőtt, 2009. április 21-én elhunyt Maierről tavaly egy dokumentumfilm készült, melyet a Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiroban és a berlini filmfesztiválon is bemutattak. Az évforduló alkalmából a magyarhangya és az idén 120 éves Mai Manó Ház szervezésében – a 2014. március 28-i világpremier után pár héttel – a közel másfél órás dokumentumfilmet eredeti nyelven, magyar felirattal május elején többször is levetítik a Napfényműteremben.

 

Bár neve csupán csak pár éve került a köztudatba, Vivian Maier kételyek nélkül a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg, így azokat egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof amerikai ingatlanközvetítő 2007-ben. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták. A fényképező dadus képei – a blogolvasók kérésének eleget téve – a Mai Manó Házba is eljutottak 2012-ben.

A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva – hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékon keresztül láthatjuk, – New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit és különleges pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig. A több mint 100.000 negatívot tartalmazó életmű az ún. utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. (forrás: maimano.hu) A fotótörténet híres képkockáit bemutató sorozatunkban, ma Vivian Maier kontaktjait láthatjátok, akinek két évvel ezelőtt – egy ötven fotóját felvonultató tárlat keretében – a magyar nagyközönség is megismerhette titkos életét.

Az öt évvel ezelőtt, 2009. április 21-én elhunyt Maierről tavaly egy dokumentumfilm is készült, melyet a Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiroban és a berlini filmfesztiválon is bemutattak. Az évforduló alkalmából a magyarhangya és az idén 120 éves Mai Manó Ház szervezésében – a 2014. március 28-i világpremier után pár héttel – a közel másfél órás dokumentumfilmet eredeti nyelven, magyar felirattal május elején többször is levetítjük a Napfényműtermünkben. (A tervezett időpontok: május 6, kedd 18.00; május 10, szombat 16.00 és 18.30; május 11, vasárnap 18.30)
A vetítésekről és az ahhoz kapcsolódó egyéb eseményekről (beszélgetések, Indafotó pályázat) bővebb információt hamarosan honlapunkon, itt a blogunkon és facebook oldalunkon is találtok.

Vivian Maier nyomában

Rendezte: John Maloof, Charlie Siskel

Élt egyszer Amerikában egy művész, aki a XX. század egyik legnagyobb street fotósa volt, ám ezt ő soha nem tudta magáról; úgy halt meg, hogy hátrahagyott ezernyi remekművéből soha, egy sem került nyomtatásba.

John Maloof egy virtigli történész, aki Chicago régi épületei után kutatva egy bolhapiaci aukció során birtokába kerül egy rakat negatívnak, amely aztán nemcsak megváltoztatja életét, de egyhamar milliomossá is teszi.

A Vivian Maier nyomában című film e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva saját nézőpontjából a XX. század második felét, egy ösztönös művészét, aki úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. Vivian Maier nyomában azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, amint az általa felfedezett művészt és annak életművét a világ elé tárja.

Related Posts

HÁTRAARC – Portrék a Cannes-i nagydíjas Saul fia című filmből

Hermann Ildi fotográfus a Saul fia című film forgatása alatt – Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr koncepciója alapján – portrékat készített a…

Jövő hétvégén ismét Fotóutca lesz a Nagymező utcából

80 ingyenes fotóművészeti programmal harmadszor is kitelepül az utcára a Capa Központ és a Mai Manó Ház.

MONA LISA VAKUVAL – HÓRUSZ ARCHÍVUM a Mai Manó Házban

„Egyetlen dolgot kell tartalmazni a fényképnek: a pillanat emberi mivoltát.” – Robert Frank Kardos Sándor filmoperatőr amatőr és privátfotó-gyűjteménye az elmúlt négy évtized alatt mintegy…

MAGNUM’s First – Elsők – Kiállítás a Mai Manó Házban

„A Magnum a gondolkodás közössége, közös emberi tulajdonság, kíváncsiság a világban zajló dolgok iránt, valamint tiszteletben tartása annak, ami éppen történik, és a vágy ezek…