Hay fesztivál 2013, Budapest

Imagine the world – Képzeld el a világot!

A 25 éve alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális esemény-sorozatává nőtte ki magát, melyet öt kontinens tizenegy városában rendeznek meg.

Hay fesztivál 2013, Budapest
Hay fesztivál 2013, Budapest

Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon.

A magyar fővárosba látogat többek között az egyik legjelentősebb amerikai regényíró, Nicole Krauss, Odile Decq építész, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.

Az első Hay Fesztivált 2012-ben egy csupán kétnapos eseményként rendezték meg Magyarországon. A 2013-as fesztivál ennél többet ígér: az immár 4 napon át tartó rendezvénysorozat keretében május 17-21 között a magyar közönség kortárs írókkal, költőkkel, építészekkel, matematikusokkal, újságírókkal és muzsikusokkal ismerkedhet meg. A fesztiválnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Közép-Európai Egyetem (CEU) ad majd otthont, míg az esti zenei eseményekre a budapesti Akvárium Klubban kerül sor.

A Budapesti Hay Fesztivál egyik legfontosabb vendégei Nicole Krauss, a Nagy Palota, A szerelem története és a Betéved az ember egy szobába című kötetek szerzője, akit a New York Times „az Egyesült Államok egyik legjelentősebb regényírójaként” tart számon, a Watergate-botrány egyik kirobbantója, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, illetve a számos elismerés mellett Premio Mondelli-díjjal is kitüntetett Esterházy Péter, akivel Peter Florence, a Hay Festival alapító igazgatója beszélget.

Marcus du Sautoy az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora, Lovász Lászlóval beszélget, egyben bemutatja Finding Moonshine: A Mathematician’s Journey Through Symmetry című legújabb kötetét. A 2013-as Hay Fesztivál vendége lesz továbbá Germaine Greer világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője, aki Shakespeare szeretői címmel tart előadást, Owen Sheers, a The Blue Book és a Skirrid Hill című verseskötetek, valamint a Resistance című regény írója, valamint Eurig Salisbury, egy gyermekeknek szóló verseskötet és a Llyfr Glas Eurig című verseskötet szerzője. Fernando Savater az egyik legnépszerűbb spanyol filozófus, ünnepelt tanulmányíró és író történelemről, míg a számos díjjal büszkélkedhető Odile Decq építész a kortárs építészetről beszélget majd Martha Thorne-nal, a Pritzker Price ügyvezető igazgatójával. A program az IE University támogatásával jön létre. A London School of Economics két világhíres közgazdásza, Michael Cox és Adam Austerfielddel azt vitatják meg, milyen globális politikai és gazdasági változásokra számíthatunk Kína, India, Latin-Amerika és más fejlődő nemzetközi piacok felemelkedése következtében.

A gyerekeket Finy Petra, a közkedvelt magyar gyermekíró és Farkasházi Réka és zenekara szórakoztatja. A zenés estéken a CEU-ban tehetséges fiatal magyar muzsikusokból verbuválódott Classicus Ensemble, az Akvárium Klubban a minneapolisi Dark Dark Dark, a finn French Films, folk-zenekar lép fel, valamint Závada Péter, Simon Márton, Pion István, Sirokai Mátyás és az Amoeba Band slam költészettel és zenével szórakoztatja a közönséget.

A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest valamint hungarofest.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Related Posts

Új magyar kötetek, ’56-os programok az őszi Margón

Esterházy-hommage, koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében a 12-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon! 5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet, külföldi…

A zene szárnyain – swing és gospel Vácon és Bánkon

2013. júniusában igazán különleges programban lehet része a jazzkedvelő közönségnek Vácon és Bánkon. A Jazz and gospel – A zene szárnyain 2013. június 29-én egy-egy…

Óbudai Nyár – a főváros legrangosabb kulturális eseményeivel

Az Óbudai Nyár 2000 óta létezik és Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára a főváros nívós programkínálatában is rangot szerzett. Egész nyarat betöltő programjaival júniustól…

Ezekkel indul a FEZEN: Deeep Purple, Fear Factory és a többiek

Azt, hogy a székesfehérvári FEZEN evolúciója csodával határos mértékben felgyorsult, az elmúlt évek kiválóan bizonyították, azt pedig, hogy ez a fejlődés idén is folytatódik, azt…