Könyvajánló – Háy János: Az öregtó felé

Az öregtó felé címmel jelenik meg Háy János új verseskötete az Európa Könyvkiadó gondozásában. A könyv az elmúlt nyolc év verseit gyűjti össze, nagy összefoglaló verseket és a mindennapi élet apró eseményeire reflektáló kisebb költeményeket.

A felolvasóestek népszerű slágerverseit és a Rájátszáson megzenésített költeményeket is megtaláljuk Háy János Az öregtó felé című kötetében. A könyv egy elképzelt utazáson vezeti végig az olvasót, a ciklusok címei is erre utalnak: Készülődés, indulás; Első pihenő, víz; Második pihenő, alma; Harmadik pihenő, víz, kenyér; Negyedik pihenő, víz, keksz; Utolsó pihenő, maradék víz. Minden útszakasz egy-egy életprobléma feldolgozására vállalkozik, öregedés, párkapcsolatok, szerelmek, csalódások, vesztések, örömök és fájdalmak. Olyan költészet ez, amely mélyen kapcsolódik Háy János gondolkodásához, s egy pillanatra sem veszíti el a valóságerőt. Nem absztrakt gondolatok jelennek meg, hanem nagyon is aktuális, húsba vágó kérdések.

Nemcsak a versek erőteljesek és lendületesek, hanem a kötet egésze is, szinte kényszeríti az olvasót az olvasásra még akkor is, ha korántsem könnyű érzelmeket kavar fel.

„Halálárnyék, éles fény. Indulás és érkezés, víz, alma, kenyér, keksz. Egy nagyszerű életmű fontos állomása: Háy János új versei” – írja a kötetről a szerkesztő, Barna Imre.

Európa Könyvkiadó
2,967 Ft

Related Posts

Egy lapozásnyi idő, és már véget is ért az élet – Peer Krisztián: 42

Van valami hátborzongató abban, ha az ember élvezettel olvas el egy ilyen kötetet. A költő archetípus megkívánja az örökös szenvedést, önmarcangolást ahhoz, hogy valódiságot tudjon…

Amiről még beszélni sem szokás – Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből

„Fáradt vagyok. Csupa rés, melyeken át kicsurran, elfolyik az erő, míg üres nem leszek egészen.” (Részlet a Kórházi reggelek című versből)

Ömlesztve benne van egy egész élet – Deres Kornélia: Bábhasadás

A Szőrapa (2011) után hat évvel, Bábhasadás címmel jelent meg Deres Kornélia második kötete. Már a cím is sokat sejtet a versekben rejlő kettősségről, dinamikus…

Könyvajánló – Tóth Krisztina: Ünnep

Különleges születésnapi kötettel lepte meg a Magvető Kiadó Tóth Krisztina költőt, írót. A lírai életmű ötven verséből álló Ünnep című könyvet Lator László állította össze.