Könyvajánló – Térei János: Káli holtak

Térei Káli holtak című könyve valójában egy színházregény, főhőse pedig egy fiatal színész, aki bolyong tragédiák, belső titkok, súlyos, áthatolhatatlan színházi falak között.


Ahogy a főhős, Csáky Alex egyre sikeresebb és vagyonosabb lesz, úgy válik körülötte minden egyre értéktelenebbé és fakóbbá. Mintha azzal, amit nyer, valami vámpír szívná ki a vérét annak a világnak, ami az otthona. Csáky függő: siker és csillogás-függő, napi betevője a siker, ami a Káli holtak szerepén bukik el végül.
Még a szerelme is talmi: keresi, megtalálja, majd tovább bolyong a többi értéktelen, silány nő között. Mintha magát büntetné azért, mert a könnyen jött siker felfedte azokat a maszkokat, amiket különben nem ismert volna meg, nem akart volna megismerni.
Felismerni véli az olvasó magát a színházat is, ahol Csáky játszik, egy ellenzéki színház, Katonás hangulattal, Radnótis érzésekkel.
Talán a csúcspont az, amikor a fiatalember egy szentpétervári előadás közepén elhányja magát a színpadon. Lehet ezt azzal magyarázni, hogy „ezt akarta érzékeltetni az író, meg azt”, de velem tényleg érzékeltette az addigra már szinte mindent átélt, csömörlött színházi létét. Mindenesetre a közönség, a vájt fülű, rendezői allűrnek, a modern színház egyre groteszkebb megnyilvánulásának véli: nicsak, mik vannak, már így is ábrázolnak művészetet!
Végül tán a legszomorúbb nem is a színház talmi világa, hanem az emberi kapcsolatoké. Amik nincsenek ott, amikor kellenének, egyáltalán nem is léteznek. Ijesztő egy harminc éves színész kiégése, lebegése a semmiben, oda nem tartozása senkihez.
Lehet, hogy a zombik is valamiféle jóslatot előrevetítő szerepek, de mindegy is. Téreit az olvasson, aki bolondul a színházi világért, de azért némileg reálisan, és akinek nincsenek meghatározott stiláris és tartalmi elvárásai. Csak hagyja, hogy sodorja a könyv.
Trianoni Hamlet, black metál Haramiák és a Káli-medencében forgatott zombiapokalipszis a Füst Milán Színház ifjú színészének repertoárján. A növekvő népszerűségben lubickoló Csáky Alex szereplése az „intellektuális túlélő-horrorban” végül rossz döntésnek bizonyul. A karrierjét szívós tudatossággal építő fiatalember szakmai és magánéleti kudarcok sorozatán át bukdácsolva nemcsak a kortárs színházi és filmes világot szemléli egyre kritikusabban, de lassanként önmagával is meghasonlik.
Térey János színházi regénye csípős szatíra és kíméletlen kritika. Játszódik Budapesten, a Káli-medencében, Rómában, Isztambulban, Szentpéterváron és Kolozsváron. Térey olvasói ismerős alakokkal is találkozhatnak a szerző első regényében, de bármilyen hasonlóság a kortárs magyar kultúra alakjaihoz és eseményeihez csupán véletlen. Egészen más a helyzet a tájjal.
Kiadó:
JELENKOR KIADÓ KFT.
Oldalak száma:
534
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:
592 gr
ISBN:
9789636767464
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2018
Árukód:
2713388 / 1173704

Related Posts

Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és…

Pupillatágítás – Roberto Bolano: 2666

“…pedig köztudott, gondolta Archimboldi, hogy a töténelemnek, ennek a közönséges kurvának nincsenek meghatározó pillanatai, csak mindegyre szaporodó pillanatai vannak, felvillanásai, melyek egymással vetélkednek a borzalomban.”…

Ölelésben – André Aciman – Szólíts a neveden

Elgondolni azt, milyen lehet egy fiatalembernek megélni az egyedülhagyottság és kétségek közt létezés jelenlévőségét, meghatározó és megközelíthetetlen gondolat. Átélni, átérezni azt, milyen, amikor önmagunk félszeg,…

Egy lapozásnyi idő, és már véget is ért az élet – Peer Krisztián: 42

Van valami hátborzongató abban, ha az ember élvezettel olvas el egy ilyen kötetet. A költő archetípus megkívánja az örökös szenvedést, önmarcangolást ahhoz, hogy valódiságot tudjon…