Könyvajánló: Gerencsér János: Kósza utak legendája

Számomra időutazás volt ez a mű. Nem pusztán azért, mert régi korok történéseit meséli el, hanem mert a stílus, a nyelvezet olyan veretesnek tűnt, ami manapság nem jellemzi a regényírókat. Itt valóban beszélhetünk olvasásélményről, mert olykor nem is a történet fordulatai, hanem az írásmód adott valami pluszt, ami miatt egyszerűen jólesett az olvasás.

Ám maga a cselekmény is érdekes volt. Két szálon követhetjük a történéseket. Egyiken egy menekülni kénytelen hercegnő és az őt kísérő, hű testőr kalandjait, a másikon egy trónfosztott király magányos útját olvashatjuk.
Tanúi lehetünk átalakulásuknak, ahogy a vidéket járva kénytelen-kelletlen alkalmazkodnak a jobbágyok életéhez. Talán itt éreztem azt, hogy túl könnyen fogadják el a szegénységet, túl könnyen hagyják maguk mögött addigi életüket. Legalábbis számomra annak tűnt, hogy a makrancos, akaratos, sőt elkényeztetett ifjú hölgy szinte egyik napról a másikra beilleszkedik a közösségbe, és agyagkorsókat készít, kordét húz (igaz, ott a makacssága a kulcs).
Gerencsér János nagyszerű érzékkel alkotta meg úgy a regényt, hogy a két nézőpont mindig érdekes maradjon, mindig legyen ott bennünk a kíváncsiság, és közben észrevétlenül megkedveljük a mű végére nagyon is emberivé váló szereplőket.
Földi Andrea nevét is meg kell említsem, hiszen egy nagyon hangulatos, nagyon szép borítót komponált ehhez a fiktív történelmi regényhez, amit bátran ajánlok a mind a fiatalabb, mind a felnőtt olvasók figyelmébe.

A kötetért köszönet az Athenaeum kiadónak.A kötet szerzője sajnos a megjelenés előtt elhunyt. Ajánlónkkal az emléke előtt tisztelgünk.

Dobos Attila

Kiadó: Athenaeum
Terjedelem: 317 oldal
Megjelenés éve: 2017

Related Posts

Könyvajánló – Szurovecz Kitti: A sokszívű

Ez a regény olyan társadalmilag nem elfogadott, érzelmi és etikai szempontból sok ember számára megkérdőjelezhető témában íródott, amiről – meg merem kockáztatni – hogy sokan…

Könyvajánló – Haász János: Felnőtteknek nem

A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!

Könyvajánló – Pál Dániel Levente: Az Úr Nyolcadik Kerülete

TÖRTÉNETEK A VÁROS ÉS A ZÓNA HATÁRÁRÓL… A helyszín Józsefváros, Budapest nyolcadik kerülete. Nem a Palotanegyed, hanem a Nagykörút túlsó oldala, a Város és a…

Könyvajánló – Hartay Csaba: Holtág

  Nehéz erről a kötetről írni. Például azért, mert amilyen kicsi ez a könyv, olyan súlyos. Netán azért, mert az, ami benne van, sokunk emléke.