„A hétköznapok csodái” – kiállítás az integráció jegyében

A tavalyi sikert is felülmúlva, hatalmas érdeklődés övezte a Mozdulj! Közhasznú Egyesület idei integrált képzőművészeti pályázatát, melyre olyan fogyatékkal élő és egészséges amatőr alkotók képeit várták, akik szívesen mutatják meg tehetségüket, de eddig nem kaptak kellő teret hozzá. A téma adott volt, a műveket a „A hétköznapok csodái” jeligére várták, melyek közül a legjobbak vasárnaptól egy különleges tárlaton tekinthetők meg.

timthumb

Évről-évre sikert arat a Mozdulj! Közhasznú Egyesület integrált képzőművészeti pályázata. Tavaly „A pillanat varázsa” jeligére várták a képeket, amelyekből nem csak egy egyszerű tárlat nyílt, hanem a nagy érdeklődésre való tekintettel vándorkiállítássá alakult. Ennek köszönhetően az amatőr művészek és képeik nem csak a fővárosi közönség előtt mutatkozhatnak be, de az ország több pontján is. Az idei pályázat iránt sem volt kisebb az érdeklődés, így nem volt egyszerű a beérkezett 200 pályamű közül kiválasztani azt a 48-at, melyek a vasárnapi tárlatmegnyitótól kezdve az Aranytíz Kultúrház falait díszítik majd.

„A lassan hagyományosnak mondható, integrált képzőművészeti pályázat idén is ugyan azzal a céllal indult, mint eddig, vagyis hogy közelebb hozzuk a közönséghez a fogyatékkal élő amatőr alkotók művészetét. Idén mintegy 200 alkotás érkezett az egyesülethez, melyek készítői között találunk a gyermekektől kezdve egészen az idős emberekig minden korosztályból, az ország egész területéről olyan művészeket, akiket megihletett az idei pályázat jelmondata: A hétköznapok csodái. Nem titkolt szándékunk volt a témaválasztással az, hogy minél több embert megihlessünk, hogy az egészséges és a fogyatékkal élő alkotók képzeletét is beindítsuk és megmutathassák, hogy a leghétköznapibb dolgok hogyan teszik őket boldoggá. A zsűri elnöke ezúttal is Fark László grafikus volt, a művek kiválasztásában pedig Koós Réka színművésznő volt a segítségére. Nagy megtiszteltetés, hogy a pályázat fővédnöki címét egy olyan neves színésznő vállalta el, mint Vári Éva. A három művész természetesen a kiállítás megnyitóján is részt vesz” – árulta el dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

Vári Éva színművésznő szívesen támogat minden, az integrációt hangsúlyozó kezdeményezést, így örömmel mondott igent a pályázat fővédnöki szerepére.

„Részemről a megtiszteltetés, hogy egy olyan nemes ügyben, ahol a fogyatékos emberek, művészek kibontakozásának támogatása a cél, ilyen fontos szerepet vállalhatok. Mindnyájan együtt élünk azokkal az emberekkel, akik nem olyan szerencsések, hogy az egészség ajándékát birtokolják – ennek ellenére számukra is ugyan olyan fontos, hogy bemutathassák tehetségüket, teret kapjanak a kibontakozásra. Erősítenünk kell azt a törekvést, hogy az emberek már egészen fiatal korban megismerkedhessenek a fogyatékkal élők világával, és ne másokként tekintsenek rájuk, hanem természetesen kezeljék a fogyatékosságaikat. Szakmámból adódóan én inkább színművészekkel találkoztam: a Baltazár Színházban, ami kifejezetten értelmi sérült színészeket alkalmaz, megindító volt látni a fellépő művészek igyekezetét. De kaptam már karrierem során lábbal és szájjal festő művészek által készített alkotásokat is, melyeket nagy becsben tartok, és ha rájuk pillantok, mindig melegséggel tölti el a szívemet a gondolat, hogy erőt adunk ezeknek az embereknek, mert támogatjuk, bíztatjuk őket” – mesélte a művésznő.

A zsűrinek 200 beérkezett műből kellett kiválasztani a legjobbakat, ami nem volt könnyű, hiszen a művészet igen szubjektív műfaj. Koós Réka színésznő nem titkolta: sokszor hallgatott a szívére a képek kiválasztásakor.

„Megpróbáltuk a szerint válogatni a képeket, hogy melyek fogták meg leginkább a hétköznapi csodák egészen tág témakörét. Persze egyéni hozzáállás, hogy kinek mi a hétköznapi csoda: lehet akár a felkelő nap, egy csokor virág, de akár a szeretteink viszontlátása is – így elég nehéz dolgunk volt, amikor meg akartuk fogni a témát. Ráadásul 200 kép közül kellett kiválasztanunk azt a 48-at, amelyek nem csak a mondandót kapták el remekül, hanem látszott rajtuk, hogy valóban sok munkája van benne a művésznek. Ez a feladat nagyon érdekes volt számomra, hiszen én magam is imádok rajzolni – ezért sokszor elkerülhetetlen volt, hogy művészszemmel vizsgáljam az alkotásokat. Integrált pályázat lévén ráadásul egészséges és fogyatékkal élő alkotóktól is érkeztek képek, ami szintén számított a mérlegeléskor, de érdekes módon nem voltak igazán nagy különbségek a technikák között. Általában azokat a képeket választottam ki, amelyeken érződött a befektetett energia, de mivel a művészet szubjektív, néha inkább a szívemre hallgattam” – árulta el Koós Réka.

„A hétköznapok csodái”című kiállítás megtekinthető az Aranytíz Kultúrházban (Budapest, V. ker., Arany János u. 10.), 2014. március 09. és április 06. között.

Kapcsolódó tartalom

A Muzsinszki gyűjtemény Siófokon látható április végéig

A Muzsinszki gyűjtemény legszebb darabjai láthatóak április végéig a siófoki Kálmán Imre Emlékház galériáján. Február 15-én nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló…

Hevesi Judit-Weiler Péter:Holnap ne gyere!

Sajátos kiállítást látott a képzőművészet és versszerető érdeklődő március 30-án, az Andrássy u. 66-ben. Hevesi Judit új kötetét, a Holnap ne gyere című könyvet Weiler…

Magyar Nemzeti Galéria – Amedeo Modigliani

Június 29-e és október 2-a között látogatható a Magyar Nemzeti Galéria legújabb időszaki kiállítása, melyen ezúttal Amadeo Modigliani alkotásaiba nyerhetünk betekintést. A kiállítás érdekessége, hogy…

Kiállítás nyílik a PsychArt24 festőmaraton legjobb alkotásaiból

Kiállításon szerepel az a 60 alkotás, melyet art brut művészek készítettek a negyedszerre megrendezett PsychArt 24 órás festőmaraton alkalmával. A több, mint 400 alkotás közül…