„A hétköznapok csodái” – kiállítás az integráció jegyében

A tavalyi sikert is felülmúlva, hatalmas érdeklődés övezte a Mozdulj! Közhasznú Egyesület idei integrált képzőművészeti pályázatát, melyre olyan fogyatékkal élő és egészséges amatőr alkotók képeit várták, akik szívesen mutatják meg tehetségüket, de eddig nem kaptak kellő teret hozzá. A téma adott volt, a műveket a „A hétköznapok csodái” jeligére várták, melyek közül a legjobbak vasárnaptól egy különleges tárlaton tekinthetők meg.

timthumb

Évről-évre sikert arat a Mozdulj! Közhasznú Egyesület integrált képzőművészeti pályázata. Tavaly „A pillanat varázsa” jeligére várták a képeket, amelyekből nem csak egy egyszerű tárlat nyílt, hanem a nagy érdeklődésre való tekintettel vándorkiállítássá alakult. Ennek köszönhetően az amatőr művészek és képeik nem csak a fővárosi közönség előtt mutatkozhatnak be, de az ország több pontján is. Az idei pályázat iránt sem volt kisebb az érdeklődés, így nem volt egyszerű a beérkezett 200 pályamű közül kiválasztani azt a 48-at, melyek a vasárnapi tárlatmegnyitótól kezdve az Aranytíz Kultúrház falait díszítik majd.

„A lassan hagyományosnak mondható, integrált képzőművészeti pályázat idén is ugyan azzal a céllal indult, mint eddig, vagyis hogy közelebb hozzuk a közönséghez a fogyatékkal élő amatőr alkotók művészetét. Idén mintegy 200 alkotás érkezett az egyesülethez, melyek készítői között találunk a gyermekektől kezdve egészen az idős emberekig minden korosztályból, az ország egész területéről olyan művészeket, akiket megihletett az idei pályázat jelmondata: A hétköznapok csodái. Nem titkolt szándékunk volt a témaválasztással az, hogy minél több embert megihlessünk, hogy az egészséges és a fogyatékkal élő alkotók képzeletét is beindítsuk és megmutathassák, hogy a leghétköznapibb dolgok hogyan teszik őket boldoggá. A zsűri elnöke ezúttal is Fark László grafikus volt, a művek kiválasztásában pedig Koós Réka színművésznő volt a segítségére. Nagy megtiszteltetés, hogy a pályázat fővédnöki címét egy olyan neves színésznő vállalta el, mint Vári Éva. A három művész természetesen a kiállítás megnyitóján is részt vesz” – árulta el dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

Vári Éva színművésznő szívesen támogat minden, az integrációt hangsúlyozó kezdeményezést, így örömmel mondott igent a pályázat fővédnöki szerepére.

„Részemről a megtiszteltetés, hogy egy olyan nemes ügyben, ahol a fogyatékos emberek, művészek kibontakozásának támogatása a cél, ilyen fontos szerepet vállalhatok. Mindnyájan együtt élünk azokkal az emberekkel, akik nem olyan szerencsések, hogy az egészség ajándékát birtokolják – ennek ellenére számukra is ugyan olyan fontos, hogy bemutathassák tehetségüket, teret kapjanak a kibontakozásra. Erősítenünk kell azt a törekvést, hogy az emberek már egészen fiatal korban megismerkedhessenek a fogyatékkal élők világával, és ne másokként tekintsenek rájuk, hanem természetesen kezeljék a fogyatékosságaikat. Szakmámból adódóan én inkább színművészekkel találkoztam: a Baltazár Színházban, ami kifejezetten értelmi sérült színészeket alkalmaz, megindító volt látni a fellépő művészek igyekezetét. De kaptam már karrierem során lábbal és szájjal festő művészek által készített alkotásokat is, melyeket nagy becsben tartok, és ha rájuk pillantok, mindig melegséggel tölti el a szívemet a gondolat, hogy erőt adunk ezeknek az embereknek, mert támogatjuk, bíztatjuk őket” – mesélte a művésznő.

A zsűrinek 200 beérkezett műből kellett kiválasztani a legjobbakat, ami nem volt könnyű, hiszen a művészet igen szubjektív műfaj. Koós Réka színésznő nem titkolta: sokszor hallgatott a szívére a képek kiválasztásakor.

„Megpróbáltuk a szerint válogatni a képeket, hogy melyek fogták meg leginkább a hétköznapi csodák egészen tág témakörét. Persze egyéni hozzáállás, hogy kinek mi a hétköznapi csoda: lehet akár a felkelő nap, egy csokor virág, de akár a szeretteink viszontlátása is – így elég nehéz dolgunk volt, amikor meg akartuk fogni a témát. Ráadásul 200 kép közül kellett kiválasztanunk azt a 48-at, amelyek nem csak a mondandót kapták el remekül, hanem látszott rajtuk, hogy valóban sok munkája van benne a művésznek. Ez a feladat nagyon érdekes volt számomra, hiszen én magam is imádok rajzolni – ezért sokszor elkerülhetetlen volt, hogy művészszemmel vizsgáljam az alkotásokat. Integrált pályázat lévén ráadásul egészséges és fogyatékkal élő alkotóktól is érkeztek képek, ami szintén számított a mérlegeléskor, de érdekes módon nem voltak igazán nagy különbségek a technikák között. Általában azokat a képeket választottam ki, amelyeken érződött a befektetett energia, de mivel a művészet szubjektív, néha inkább a szívemre hallgattam” – árulta el Koós Réka.

„A hétköznapok csodái”című kiállítás megtekinthető az Aranytíz Kultúrházban (Budapest, V. ker., Arany János u. 10.), 2014. március 09. és április 06. között.

Related Posts

Szarka Bence kiállítása a 6. Zsámbéki Bluespikniken

A Zsámbéki Bluespikniket Balázs Csilla helyi közművelődési intézményvezető, valamint Benkő Zsolt és Pfeiffer Gábor országszerte ismert blueszenészek hívták életre. 2022-ben immár hatodik alkalommal szervezik meg…

A Muzsinszki gyűjtemény Siófokon látható április végéig

A Muzsinszki gyűjtemény legszebb darabjai láthatóak április végéig a siófoki Kálmán Imre Emlékház galériáján. Február 15-én nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló…

Hevesi Judit-Weiler Péter:Holnap ne gyere!

Sajátos kiállítást látott a képzőművészet és versszerető érdeklődő március 30-án, az Andrássy u. 66-ben. Hevesi Judit új kötetét, a Holnap ne gyere című könyvet Weiler…

Magyar Nemzeti Galéria – Amedeo Modigliani

Június 29-e és október 2-a között látogatható a Magyar Nemzeti Galéria legújabb időszaki kiállítása, melyen ezúttal Amadeo Modigliani alkotásaiba nyerhetünk betekintést. A kiállítás érdekessége, hogy…