Jön az év leginkább várt magyar filmje: az Argó 2!

Minden a Szentkirályi utcában kezdődött. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elsőéves producer szakos hallgatói Árpa Attila és Trunkó Bence, illetve a mellette lévő épületben a Pázmány jogi karán tanuló Huszár Péter első találkozásuk alkalmával eldöntötték, hogy amint lehetőségük adódik, közös filmet forgatnak. Az Argo forgatókönyve rengeteg kocsmában töltött munkaóra során született meg, de a megvalósításra csak akkor nyílt esély, amikor Árpa 2003-ban távozott az RTL klubtól. Ő ugyanis úgy döntött, hogy a közel 6 év után járó végkielégítés helyett, inkább azt kéri a csatornától, hogy támogassák a filmet. Az Argo fogadtatása mind a közönség, mind a „szakma” részéről visszafogott volt. A kritikusok és a filmes társadalom pedig szinte egyöntetűen „primitívnek” bélyegezte a filmet.

sajto004

Idővel viszont minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az Argo kultfilmmé vált. Ma már valószínűleg nagyon kevés olyan ember él az országban, aki nem látta. Igen masszív rajongótábora alakult ki. Kedvenc karakterek, a megfelelő élethelyzetben felidézhető jelenetek, szállóigévé vált mondatok kezdtek önálló életet élni.

ARGO
• Az Argo 2004-ben az első magyar akcióvígjátékként robbant be a köztudatba.
• Azóta, a nézőknek köszönhetően, kultfilmmé vált.
• 36. Magyar Filmszemle Közönségdíjasa 2005-ben.
• Több mint 160.000 néző a mozikban.
• 20.000 eladott DVD.
• Több mint 15 alkalommal sugározták különböző TV csatornák az elmúlt 10 évben.
• Több mint 1 millió megtekintés különböző videómegosztó portálokon.
• „Az 5 legjobb magyar film egyike.” – Puzsér Róbert nyilatkozata szerint.
• A film nyomán sokszor idézett szállóigék születtek, rajongói oldalak és mémek épültek a filmre.
• A folytatásra 10 éve vár a közönség.
• Ben Affleck Oscar-díjas Argo című filmjének címét, a világon egyedül Magyarországon kellett átnevezni „Argo-akcióra”, Árpa Attila korábbi Argo című filmje miatt.

Argo Sztori:
Az Argo című filmben Balog Tibi és bandája (Bodri, Tyson és Psycho) a Tejesember (Oszter Sándor) megbízásából egy római kori kincs nyomába eredt, amit a mai Magyarország területén rejtettek el. A kalandok során ugyan nem bukkannak rá a kincsre, de az útjukat balhék és hullák szegélyezik. A sztori egy pontján – egy tűzharcban – a csapat egyik tagja, Tyson meghal.

sajto006

ARGO2
• 2011-ben elkészült pár gerilla film az Argo2 beharangozásaként, melyeket anno több mint félmillióan néztek meg a videómegosztó portálokon. Ekkor az alkotók kísérletet tettek arra, hogy a közösség erejével, ún. ’crowdfunding’ megoldással és támogatók bevonásával forgathassák le a filmet, de ez a próbálkozás sajnos akkor meghiúsult.
• 2012 szeptemberében az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap 4.000.000 forinttal támogatta az ARGO 2 forgatókönyvét.
• 2013 márciusában a Magyar Nemzeti Filmalap elfogadta a forgatókönyvet és 296.500.000 forinttal támogatta a film gyártását.
• Most, 10 év elteltével Balog Tibi és a teljes csapat visszatér.
• Az Origo.hu válogatása szerint az Argo2 bekerült a legviccesebb magyar filmek közé.

Argo2 sztori:
Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner, suttyó bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat és a nagy lóvéra vágynak. Egy japán szindikátus árnyékembere (Kulka János) balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó megszerzésével. Tibiék vajmi keveset értenek az IT világához, ezért egy számítástechnika tanárt (Bán János) visznek magukkal a lehetetlennek tűnő műveletre. A bajt a roma maffia feje (Nagypál Gábor) fokozza, aki egy régi ügy miatt elégtételt akar venni Tibin. A hajsza során Tibiék mindezeken túl japán bérgyilkosokat és a szlovák hadsereget is magukra haragítják, így az esélyük arra, hogy a nagy zsével Malibu tengerpartjára szökjenek, radikálisan csökken. De aki Tibit alábecsüli, annak annyi. Mert Tibi ’megoldja okosba’.

sajto015

KARAKTEREK/SZEREPLŐK

A főszereplő bandának 4 tagja:
BALOG TIBI (Kovács Lajos)
A Főnök. Végtelen intelligenciával rendelkező vezér. Nem ismer sem kompromisszumot, sem kegyelmet. Legfőbb vágya, hogy egyetlen húzással hozzájusson a nagy pénzhez és Malibu tengerpartján töltse nyugdíjas éveit. – A 70 éves Kovács Lajos jelenleg Magyarország egyetlen akcióhőse. Ő az, aki valósan kiugrik egy robbanó házból, kimenekül egy égő sátorból, vagy adott esetben több méter magasból ugrik a mélybe.

 

BODRI (Scherer Péter)
Az intéző. Tibi mindenese, kiváló diplomata és sofőr. A banda a családja, lojalitása megrendíthetetlen és bármit képes feláldozni a csapatért. – Scherer Péter maga vezeti az autót, amit üldöznek, mindeközben nem épp veszélytelen manővereket hajt végre.

TYSON (Kiss József)
Az ész. Művelt és kifinomult verbális képességekkel megáldott lángész. Tibi legfőbb tanácsadója.

PSYCHO (Bicskey Lukács)
Múltja ismeretlen. Kiléte ismeretlen. Nagyjából ennyi.

További szereplők:
FRICI (Bán János)
Matematika és számítógép ismereteket oktató tanár, kinek vágya, hogy felépítse álmai otthonát Párkányban.

TEJESEMBER (Oszter Sándor)
Műkincs csempész, akit a szakmájában csak a Tejesemberként emlegetnek. Feladata, hogy végrehajtson egy újabb különleges megbízást. A „rutinmunka” azonban hamar akadályba ütközik, hiszen ismét nem számolt Balogh Tibivel és hű csapatával.

JÁNOS SZAN (Kulka János)
A legendás nindzsa, a Fekete Lótusz. Letette a kardját, hogy megtalálja az élet egyensúlyát, s éles pengéje helyett éles eszét használja. Aztán jött a Tibi. – Az origo.hu azt írta: az, hogy Kulka János egy nindzsát alakít a filmben, az év legőrültebb hazai színészválasztása.

YUMIKO (Young-Shin Kim)
A „Mangapi*a”. A japán szindikátus főnökének lánya, és egyben a japánok legjobb fegyvere.

HANGYÁS DZSONI (Nagypál Gábor)
A Matyi ’nagybátyjájának’ az öccsének a kisebbik fia, aki a nagyfőnök lett! Az ifjabb Dzsoni. A Matyi tesója, a kicsi Hangyás.

TATSUMI (Ganbold Khash)
János Szan jobb keze. Képzett, intelligens gyilkológép.

JABU (Gen Seto)
A Yamamoto Industries, japán szindikátus feje, de tisztában van azzal, hogy mindig van nagyobb hal…

JACKSON (Téglás Zoltán)
A japán szindikátus amerikai beépített embere. Lojalitása a japán klánhoz megrendíthetetlen. Akár puszta kézzel is képes bárkit megölni.

PICI JOCI és SATU (Gerner Csaba és Durko Zoli)
Hangyás Dzsoni ’kutyái’, akik Balogh Tibiék nyomába erednek

CSACSI (Megyeri Zoltán)
Az „ész” Hangyás Dzsoni csapatában.

MENNYASSZONY (Papp Annamária)
Hangyás Dzsoni újdonsült arája, akinek egyetlen vágya, hogy férje teljesítse régi kívánságát..

PRÍMÁS – NYÁRY ZOLTÁN – The Hungarian Phenomenon (Nyári Oszkár)
Világhírű roma származású hegedűművész. Egyedi, első hallásra azonnal felismerhető virtuóz játékát, számos nagysikerű koncerten, a világ minden táján hallhatta már a nagyközönség.

SZLOVÁK RENDŐR (Ivo Gogal)
Ismert szlovák színész, aki a produkció kedvéért, egy rövid szerepet is vállat a filmben.

A FILMRŐL/FORGATÁSRÓL
• Forgatás kezdete: 2013. augusztus 05.
• Forgatás hossza: 33 nap
• Az Argo főszereplői (Kovács Lajos, Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József és Oszter Sándor) mellett jelentős szerepet kap a filmben Kulka János és Bán János Jászai Mari-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjjal kitüntetett színművész is.
• A film producere Árpa József. Szintén producere és egyben rendezője: Árpa Attila
• Az alkotók többször nekifutottak a második résznek, a végleges forgatókönyv 2013-ban készült el.
• Az Argo2 egyik betétdala a Tankcsapda „Igazi hiénák” c. szerzeménye, melynek klipjét is Árpa Attila rendezte.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=RugE_VQyu1E – (A kisfilm csemege az Argo rajongóknak, hiszen számos Argo 2-s szereplő, utalás – sőt, komplett jelenetek is feltűnnek benne a filmből.)
• A Tankcsapda egyik korábbi klipjét 2012-ben is Árpa Attila rendezte. A „Hatalom nélküli rend” című szerzeményhez készült klipben, Balog Tibi bandájának gyermekkora jelenik meg. Link: https://www.youtube.com/watch?v=tXLedB5G4MU
• A Tankcsapdán kívül a film több betétdalát a Kerekes Band, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel feat. Fényes Ösvény készítette.
• Ganxsta Zolee és a Kartel feat. Fényes Ösvény legújabb – Még egy szeletet című szám – klipjében, az Argo2 szereplői, Psycho és Tyson is feltűnnek.
• A film Budapest mellett az USA-ban, Japánban és Szlovákiában játszódik.
• A filmben rengeteg akció (robbanás, autósüldözés, lövöldözés) szerepel. Az akciójelenetek nagy részét maguk a színészek végezték.
• A filmben felbukkan Téglás Zoltán is, akit az Ignite és Pennywise frontembereként ismerhettünk meg, emellett olyan együttesekkel is zenélt ideiglenesen, mint a The Misfits vagy a Motörhead.
• Az Argo2-ben szerepet kapott Kassai Ilona, Bánfalvy Ági, Andorai Péter, Csuja Imre és Nagy Feró is.
• A produkció két Emmy-díjas stábtaggal is büszkélkedhet: Christoph Vitt operatőr (2008) és Homonnay Gábor jelmeztervező (2013).
• A film 90%-a eredeti helyszínen forgott.
• A forgatás során több kaszkadőr és egy pirotechnikus is megsérült, ennek ellenére az egész forgatást az jellemezte, hogy minden élesben történt.
• Több baleset is történt, melyek közül a legemlékezetesebb, amikor egy tank és menetrendszerinti autóbusz karambolozott.
• A Honvédelmi Minisztériummal is létrejött egy együttműködés. Az Argo2 kapott egy – magyar filmben még nem látott – harci járművet.
• A forgatás első hetében Rétságon a negyven fokos hőségben közel 16 órás forgatásokkal tették próbára a teljes stábot.

PREMIER: 2015. március 12.

STÁBLISTA:
Producer: Árpa József, Árpa Attila
Rendező: Árpa Attila
Direct of Photography „A” Kamera: Christoph Vitt
„B” Kamera: Novák Emil
„C” Kamera: Erdélyi Gábor
Művészeti Konzultáns: Bara Ákos
Art Director: Galambos István
Főberendező: Mihalek Zsuzsa
Kellék: Tollay Béla
Hangmérnök: Kovács György
Pirotechnikus: Krasnyánszky Gyula
Maszkmester: Sipos Zita
Special Mask: Laura Possart (Hasso von Hugo Special Make up Berlin)
Fővilágosító: Sidló Péter
Vágó: Király István
“VFX” (Vizuális Effektek): Vajda István Spigi – Lampion Pictures
Zene: Czomba Imre, Tankcsapda, Ganxsta Zolee és a Kartel feat. Fényes Ösvény, Kerekes Band, Havasi Symphonic

Related Posts

Budapesten forgatják tovább a Veszetteket!

Fülöp-szigeteki harcművészet, tetoválás és nyelvpiercing – Július elején visszaköltözött a Veszettek stábja Budapestre, ahol tovább forgatják a filmet. A múlt hónapban Kazincbarcikán dolgoztak, naponta 2-3 jelenetet…

A Hét kis véletlen május 20-tól a mozikban

Gothár Péter legújabb filmjét május 13-ától már előjátsszák a filmszínházak. Május 20-án kerül a magyar mozikba Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlent (16)…

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – Horváth Lili filmje

A napokban a 77. Velencei Filmfesztiválon nagy sikerrel debütált Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotást premier előtt, szeptember 12-én láthatja először a magyar közönség…

Szegedi költő Albertából – Savanya István könyv- és lemezbemutatója

Budapest – 2019. június 21-én, exkluzív sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a Kanadában élő Savanya István, Ex Libris- és Pro Arte-díjas költő, zenész „Hazavisznek csillagok”…