Kékszalag vitorlás verseny Gál Józseffel

Gál Józseffel, a többszörös földkerülő tengeri vitorlázóval a Kékszalag rajtjánál futottunk össze, a Klára motoros fedélzetén, amelyről alkalmunk volt együtt végignézni a 41. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál első 3 óráját, a mezőny elejének versenyét a kenesei bójához, ahol a leggyorsabb hajó kicsit több, mint 1 óra múlva már meg is fordult és elindulta Balaton nyugati vége, Keszthely felé. Amíg visszafelé tartottunk Füred felé alkalmunk volt egy kicsit elbeszélgetni a vitorlázásról, a versenyzésről, a Balatonról.

Kékszalag vitorlás verseny - interjú Gál Józseffel
Kékszalag vitorlás verseny – interjú Gál Józseffel

EM: Hogy érzed magad a Balatonon?
GJ: A Balaton mindíg a szívem csücske volt és marad. Itt töltöttem gyerekkorom összes nyarát Szüleim vízparti nyaralójában. Reggel korán már ott ültem horgászbotommal a parton, nem lehetett kiszedni a tóból, a vízpart kínálta összes játékre mindig kevés volt a nap. Ezek az emlékek mindig előjönnek, ahányszor csak meglátom a Balatont.

EM: Egy motorossal mentünk ki megnézni a rajtot. Nem szokatlan motoros hajóval a vízen lenni?
GJ: Valóban, elsősorben a vitorlázás az, ami kitöltötte az elmúlt évtizedeimet. A motoros hajó – főleg, ha klasszikus balatoni utasszállítóról van szó – egy cseppet sem zavar. Ha pedig a Kékszalag rajtját láthatom róla, kifejezetten élvezem.

EM: Hogy tetszik az idei verseny, pontosabban a rajt és az első 3 óra?
GJ: Fantasztikus, hogy több mint 600 hajó rajtol el egyszerre! Igazi seregszemléjévé vált a tónak a Kékszalag! Kell az ilyen nagy esemény, használ a sportnak általában, és fontos a vitorlás sport szempontjából. Erőket mozgósít, amik aztán számos területen hatnak, mint a versenyosztályok, utánpótlás, pénzügyi támogatások kérdése, hogy csak néhányat említsek.

EM: Indultál-e valamikor a Kékszalagon?
GJ: Igen részt vettem néhány Kékszalagon örömvitorlázás kategóriában, lényegében esélytelen hajókon, legénység szerepkörben. Minden esetben élveztem.

EM: Mire kell odafigyelni egy ilyen versenyen?
GJ: Mint a versenyeken, mindenre oda kell figyelni. A Kékszalagon azért ketté lehet választani a mezőnyt. Vannak akik voltaképpen azzal a céllal indulnak el, hogy teljesítsék a távot. Nincsenek igazi verseny céljaik, nem akarnak valamely osztályban jól szerepelni. Számukra is fontos kell legyen, hogy a szabályok ismeretével rendelkezzenek, és annak megfelelően sportszerűen versenyezzenek. Mindenek előtt betartva a biztonsági követelményeket, mert ne felejtsük el, hogy a vitorlázás bizonyos szempontból egyáltalán nem játék! Aztán vannak akik versenyeznek, vagy a győzelemért, helyezésekért, vagy valamely csoportban való jó szereplésért indulnak. Ott végig koncentrálni kell, gyorsnak gyakorlottnak kell lenni, kijön a csapatok összeszokottsága, vagyis a versenyzés összes eleme szerepet kap.

EM: Mi a különbség egy balatoni verseny és egy tengeri verseny, illetve egy földkerülés között?
GJ: Ez attól függ, hogy a tengeren milyen pályát tűznek ki. Ha bójákat kell kerülgetni, akkor a különbség nem sok, mindössze a hajó felszereltségében, és időnként a hullámzásban ki is merül. Amennyiben hosszabb távon versenyeznek a hajók, akkor felszínre jönnek a különbségek, vagyis a navigáció, a tenger ismerete (szelek, áramlatok) a hajózás szabályai is szerepet kapnak. Egy földkerülés egészen más világ. Bele sem kezdek a különbségekbe…

EM: Kit vársz elsőnek, van-e titkos favoritod?
GJ: Győzzön a legjobb, leggyorsabb! Magam Soponyai Gézának azért drukkolok, mert saját maga építette hajóival küzd és mindig az élmezőnyben vitorlázik. Ezért kétszeres elismerés illeti!

GJ: Idő közben megtudtuk az eredményt. Fantasztikus Farki kilencedik győzelme, amihez gratulálok, ugyancsak a helyezetteknek. Elismerés illeti a verseny rendezőségét, a Magyar Vitorlás Szövetséget.

A rekordszámú 612 indulóból 556 hajó teljesítette szabályosan a Kékszalag 150 km-es távját. Vasárnap 9 órakor zárult a célvonal, lezajlottak az óvások. Újabb reklamáció nem érkezett, így az eredménylista véglegesnek tekinthető. Eszerint az abszolút győztes, a Litkey Farkas vezette BROKERNET UNIQA (Lisa) nevű hajó futott be 12 óra 13 perc 46 mp alatt.

Jó szelet!

Gál József tengeri vitorlázó (Szent Jupát)
Gál József tengeri vitorlázó (Szent Jupát)

További információ a befutókról, indulókról: www.kekszalag.hu

Kapcsolódó linkek:
– www.equator.hu – Gál József honlapja
– www.hunsail.hu – a Vitorlás Szövetség honlapja

Lukáts Attila
Fotó: Steiner Gábor

Related Posts

Rekord-döntésre készülnek a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon

Július 2-án vitorlát bontanak Balatonfüreden a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál résztvevői, hogy megküzdjenek egymással és jó széllel szerencsésen célba érjenek – jelentették be…

Idén is lesz, idén is fergeteges – Balaton Sound

A fesztivál még méltó követője idősebb – Volt, Sziget, Félsziget – testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi…

Magyar filmek a Titanic Filmfesztiválon

Három magyar kötődésű film is fut majd április 5-13. között az idei, 20. jubileumi Titanic Filmfesztivál versenyszekciójában. A holland Ricky Rijneke elsőfilmes CSENDESEK-jének főszereplői Tóth…

Cseh filmek a Titaníc filmfesztiválon

A 2013. április 5-13. között zajló, idén 20 éves Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon az ír filmek mellett a legfrissebb cseh alkotások is kiemelt hangsúlyt kapnak. A…