Rekord-döntésre készülnek a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon

Július 2-án vitorlát bontanak Balatonfüreden a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál résztvevői, hogy megküzdjenek egymással és jó széllel szerencsésen célba érjenek – jelentették be Európa leghosszabb tókerülő vitorlás versenyének sajtótájékoztatóján, a Magyar Állami Operaházban. A vitorlásévad tradicionálisan legnagyobb eseményén a kilencszeres Kékszalag-győztes, Litkey Farkas komoly kihívókkal néz szembe, de a hajók fedélzetéről a hazai sztárok sem hiányozhatnak.

Rekord-döntésre készülnek a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon
Rekord-döntésre készülnek a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon

Vajon sikerül-e valakinek megdönteni a Nemere II. 10 óra 40 perces, 1955-ben felállított rekordját? Vajon legyőzőre talál-e idén a 2000 óta veretlen, kilencszeres győztes Litkey Farkas? No és hogy muzsikálnak a regattán első ízben résztvevő katamaránok? A 2010-es 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj minden eddiginél izgalmasabb történésekkel kecsegtet, persze az indulók számára az alapkérdés most is ugyanaz: vajon lesz-e jó szelük? A legpatinásabb tókerülő indulói – várhatóan több mint hétszáz hajó, 3500 versenyzoje – ezúttal július 2-án, reggel kilenc órakor rajtolnak el a balatonfüredi kikötőből, hogy a Balatonkenese, Siófok, Tihanyi-cső és Keszthely útvonalon haladva végül befussanak Balatonfüredre, lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt teljesítve a majd’ 150 kilométeres távot.

Az idei verseny sporttörténeti újítása, hogy ezúttal többtestűek, főként katamaránok is rajthoz állhatnak. Az immár kilencszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas csapatával szintén katamarán fedélzetén vág neki a regattának. A sportember elmesélte, alig néhány napja edz az új hajóval. Még szoknia kell a katamaránt, hiszen az akkor igazán gyors, ha egy lábon megy. Ezek a vitorlás hajók szeles időben szédítő sebességre képesek, ezért az sem kizárt, hogy az idei Kékszalagon új rekord születik. Márpedig Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa július 2-ára szeles, napos időt valószínűsít, hozzátéve, hogy a hosszú távú előrejelzéseket azért nem kell készpénznek venni.

Azonban abba, hogy az esetleges új gyorsasági rekordot ki jegyez majd, jó pár kihívó kíván beleszólni.
„Wossala György és Szentiványi Árpád nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy egy Extrém 40-es katamaránnal indul a versenyen” – tudtuk meg Nagy R. Attilától, a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál versenyigazgatójától. „A projekt érdekessége, hogy a legénységet is importálják külföldről, nem csak a hajót. A kormányosi feladatot pedig nem másra bízták, mint a kétszeres olimpiai bajnok Roman Hagarára. Azt hiszem, az idei Kékszalag tartogat izgalmas meglepetéseket minden versenyző számára, beleértve a címvédő Litkey Farkast is.”

Katamaránnal és komoly esélyekkel indul a bajnokságon Scholtz Imre (Twin-Go – 28 lábas katamarán), Székely András (Concept25 – 25 lábas katamarán), és Vándor Róbert (One d’OR CAT – 25 lábas katamarán) is. A versenybe azonban egyéb hajótípusok is beleszólhatnak majd, így Rauschenberger Miklós (Principessa libera), Soponyai Géza (Nautic 370), Király Zsolt (Raffica libera) és Láng Róbert (Nemere II) is nagy reményekkel készül az idei Kékszalagra.

A hazai sztárvilág neves képviselői megtiszteltetésnek tartják, hogy részt vehetnek a regattán. Profi legénység tagjaiként ők is megtapasztalhatják a Kékszalag adta páratlan élményt. A 2010-es résztvevők: Sebestyén Júlia, Fábry Sándor, Ádok Zoli, Tabáni István, Demcsák Zsuzsa, Vujity Tvrtko, Hajas László, Varga Viktor, Végvári Eszter, Turán Frigyes, Babinyecz Timi, Dobó Ági, Kaló Jennifer, a Rippel fivérek, Sipos Tomi. Csiszár Jenő, mint kétszeres Kékszalag győztes, az idén a Class FM stúdióhajójából élőben közvetíti majd a látványos rajtot a Morning Show stábjával, Rákóczi Ferivel és Vadon Janival.

A Balaton és a vitorlázás szerelmesei nem csak a vizet szelő vitorlások semmihez sem fogható látványával, na meg a verseny izgalmával számolhatnak, hisz a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjat idén is kíséri a már hagyományosnak mondható Kékszalag Fesztivál. Ennek keretében július 1-jén és 2-án rendezik meg szinkronrepülést, ballonvadászatot és freestyle repülést magába foglaló Grand Aero Challenge repülőshow-t, illetve a „nagyokat” megelőzve elsején a „kisebbek”, azaz a serdülő-, ifjúsági és utánpótlás korosztály is vitorlát bontanak a már szintén hagyományosnak mondható, III. Kékpántlika versenyen.

További információ, 0-24 órás közvetítés: kekszalag.hu

Programok

július 1. csütörtök
11:00 KÉKPÁNTLIKA RAJT

július 2. péntek
09:00 KÉKSZALAG RAJT
Csáki-Maronyák Éva festőmuvész kiállítása

július 3. szombat
19:00 Fogadás a Sundance parkban
21:00 Ákos koncert

július 4. vasárnap
12:00 Díjkiosztó

fotó: Steiner Gábor

Related Posts

Kékszalag vitorlás verseny Gál Józseffel

Gál Józseffel, a többszörös földkerülő tengeri vitorlázóval a Kékszalag rajtjánál futottunk össze, a Klára motoros fedélzetén, amelyről alkalmunk volt együtt végignézni a 41. Kékszalag T-Mobile…

Idén is lesz, idén is fergeteges – Balaton Sound

A fesztivál még méltó követője idősebb – Volt, Sziget, Félsziget – testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi…

Magyar filmek a Titanic Filmfesztiválon

Három magyar kötődésű film is fut majd április 5-13. között az idei, 20. jubileumi Titanic Filmfesztivál versenyszekciójában. A holland Ricky Rijneke elsőfilmes CSENDESEK-jének főszereplői Tóth…

Cseh filmek a Titaníc filmfesztiválon

A 2013. április 5-13. között zajló, idén 20 éves Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon az ír filmek mellett a legfrissebb cseh alkotások is kiemelt hangsúlyt kapnak. A…