Kevesebben jelentkeztek az egyetemekre idén

Visszaesett az alkalmazott közgazdaságtan és a nemzetközi gazdálkodás szakra jelentkezők száma idén, pedig az állami ösztöndíjas képzés ponthatára a legtöbb helyen nem magasabb, mint tavaly. Alkalmazott közgazdaságtanra 2012-ben még 460-an, idén azonban csak 148-an jelentkeztek első helyen. A nemzetközi gazdálkodásra első helyen felvételizők száma 2303-ról 833-ra csökkent.

Kevesebben jelentkeztek az egyetemekre
Kevesebben jelentkeztek az egyetemekre

A két szak egyike annak a tizenhat szaknak, amelyeken az eredeti elképzelés szerint az idén már nem lettek volna állami ösztöndíjas helyek. A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött megállapodás alapján végül lemondott erről a tervről, de a ponthatárokat az erőforrás-minisztérium határozta meg, központilag.

Alkalmazott közgazdaságtanra állami ösztöndíjas formában mindössze 59 hallgatót vettek 2012-ben, nemzetközi gazdálkodásra pedig 119-et. A gazdasági szakok ugyanis tavaly – a 2011-es 4700-al szemben – mindössze 250 támogatott helyet kaptak.

Nem magasabbak a ponthatárok

Az alkalmazott közgazdaságtanra jelentkezőknek idén 465, a nemzetközi gazdálkodás szakra felvételizőknek pedig 460 pontot kell összegyűjteniük, ha állami ösztöndíjas helyre szeretnének bekerülni. Ezek a legtöbb helyen nem magasabbak, mint a tavalyi ponthatárok, így valószínűleg többen kezdhetik meg támogatott formában a tanulmányaikat, mint egy évvel korábban.

2012-ben alkalmazott közgazdaságtan alapszakra állami ösztöndíjas formában a Budapesti Corvinus Egyetemen 479, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 471, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 464, a Pannon Egyetemen 432, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 440 ponttal lehetett bekerülni.

Nemzetközi gazdálkodás szakon a Corvinuson 482, a Budapesti Gazdasági Főiskolán 465, a BME-n 470, a Debreceni Egyetemen 464, a Pannon Egyetemen pedig 461 volt a ponthatár.

Majdnem minden szakra kevesebben jelentkeztek

Meglepő módon azokra a szakokra is kevesebben jelentkeztek idén, amelyek 2012-ben nem kaptak állami ösztöndíjas helyet, 2013-ban azonban akár támogatott formában is el lehet kezdeni – igaz, csak akkor, ha a jelentkezők elérik a központilag meghatározott ponthatárt.

Gazdálkodási és menedzsment szakra a tavalyi 2480 után idén 1772-en jelentkeztek első helyen, a kereskedelem és marketing alapképzést 2012-ben 1578-an, idén 967-en jelölték meg első helyen. Pénzügy és számvitel szakra tavaly 1596-an, idén 1239-en jelentkeztek első helyen, a turizmus-vendéglátás képzésre jelentkezők száma pedig 2380-ról 1544-re csökkent. Egyedül az emberi erőforrások szak népszerűsége nem csökkent: 2012-ben 398-an, idén pedig 392-en jelölték meg első helyen.

Visszaesett a jogász- és kommunikáció szakra jelentkezők száma is

Felére esett vissza a jogászképzésre jelentkezők száma: míg 2012-ben majdnem háromezren, idén már csak 1469-en jelölték meg első helyen az ötéves osztatlan képzést. 465 pontot kell összegyűjteniük azoknak, akik állami ösztöndíjas helyre szeretnének bekerülni: a részleteket itt olvashatjátok.

A kommunikáció szakra jelentkezők száma egy év alatt az ötödére csökkent: első helyen 438-an felvételiznek. 470 pontot kell gyűjteni, ez az összes tavalyi ponthatárnál magasabb.

Borsos-Kőszegi Erika

Related Posts

Bárki lehet harvardi, vagy princetoni diák

Átformálhatja a hagyományos felsőoktatást az online egyetemi kurzusok megjelenése.  Igaz, diploma egyelőre nem jár az online kurzusok elvégzéséért.

ÁTADTÁK AZ ÉV TALENTUMA DÍJAKAT

2014. május 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében immár második alkalommal adták át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat.…

Bigfic – suli, ami nem suli…

Vasárnap a most alakuló Big Fish Off School – alias Bigfic Nemsuli – nyílt napján jártam Sormáson. Milyen iskola egy nem iskola? Hát lássuk…

Ilyen lesz a 2014-es felvételi

Központi ponthatár a tizenhat szakon, emelkedő minimumponthatár, átalakuló intézmények – egyre több részlet derül ki a 2014-es felvételiről. Korábban írtunk már arról, mi vár a…