Irány a suli, de hogy is lesz idén?

Újdonságok az iskolakezdésről, – jók, vagy rosszak, kinek hogy…Anya még örül, hogy kezdődik a suli, addig, amíg nem szembesül az idei változásokkal.

304534_433484203360548_1074569130_n

Számtalan „újdonság” várja szeptember 2-án az általános és középiskolásokat: az 1-8. osztályosoknak délután négyig az iskolában maradniuk, három évfolyamon pedig heti egy órában pedig hittant vagy erkölcstant tanulnak majd. Több osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, kétszáz iskolában pedig iskolarendőrök felügyelik majd a tanulókat. Ilyen lesz 2013/14-es tanév – összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A 2013/14-es tanévtől az általános iskolákban a foglalkozásokat – szakköröket, korrepetálást, tanulószobát, napközit – úgy kell megszervezni, hogy azok legalább délután négy óráig tartsanak – a részvétel pedig kötelező, méghozzá az összes évfolyamon. Igaz, az iskolaigazgató a szülők kérésére felmentést adhat, de csak akkor, ha az adott intézmény nem egész napos iskolaként működik. Tanítási órák délután hagyományosan csak az egész napos iskolákban vannak, de jogszabály ezt más iskolákban sem tiltja. Felügyeletet délután öt óráig kell biztosítania az iskolának.

Ilyen új tárgyakat tanulnak a diákok

Az új Nemzeti Alaptantervet 2013-ban az első, az ötödik és kilencedik évfolyamon, felmenő rendszerben vezetik be. Hittant vagy erkölcstant heti egy órában egyelőre az elsősöknek, ötödikeseknek, illetve a hat évfolyamos gimnáziumok hetedik évfolyamának kell tanulnia. A szülők választhattak: az elsősök 52 százaléka hittanra, 48 százaléka erkölcstanra fog járni, az ötödiseknél pedig 58, illetve 42 százalék az arány.Tanév közben nincs lehetőség váltani: a következő tanévre vonatkozó változtatási szándékot május 20-ig írásban kell majd jelezni az iskolaigazgatónak.

Az erkölcstanórán a tantervben szereplő fogalmakat, illetve a vitakultúrát kell elsajátítaniuk a diákoknak: azt azonban, hogy pontosan mire kapnak osztályzatot, és mi lesz azzal, aki nem ért egyet vallamelyik definícióval, nem lehet tudni.

Sok, sok tesi

Az idei tanévben az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamosoknak kötelező a mindennapos tesióra, amelyen relaxációt is kell majd tanítani. Két órát ki lehet váltani diáksportköri tevékenységgel, illetve versenyszerű sportolással, ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal vagy amatőr sportolói sportszerződéssel.Az iskolák az óraszámok tíz százalékáról dönthetnek szabadon: emelt óraszámban taníthatnak bizonyos tárgyakat, de választhatnak az „extra” tantárgyak közül is, mint amilyen a családi életre nevelés vagy a jelenismeret.
Kétszáz iskolába küldenek bűnmegelőzési tanácsadókat

Rendőrök a suliban

Bűnmegelőzési tanácsadókat küld szeptembertől kétszáz iskolába a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az „iskolarendőrök” többségét a korábban, még nyugdíjkorhatár előtt szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyesekből toborozták, de volt, ahol a helyi rendőri vezetők választották ki az iskolák leendő „rendőreit”. Feladatuk a drogfogyasztás és az agresszió csökkentése lenne.

Minden egy tankönyvben?

A magyartól a természetismeretig – az idegen nyelv kivételével – minden belefért abba a „kísérleti közismereti tankönyvbe”, amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fejlesztett a szakiskolások számára. Idén a 9. évfolyamos diákok kapják meg ingyen a kiadványt. Kaposi József, az OFI főigazgatója a könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára „érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket”.

Forrás: eduline.hu

 

 

 

Related Posts

Öt szék, amivel jól indul a szeptember

Idén tavasszal szinte mindenki egyszerre cserélte le az irodát home office-ra, a kényelmes forgószéket pedig valamilyen más ülőalkalmatosságra. A lelkesebbek valamilyen hasonló székre, a lustábbaknak…

Nincs több szamárfül – megoldás kötésre

Vannak a jobbára Instagram-országban lakó, bezzeg-anyukák és -apukák, akiknek mindenre van idejük és energiájuk. Ők azok, akik munka után, az iskolakezdés előtti napokban is sugárzó…

Kísérleti tankönyv sátor a Diákcsemege Fesztiválon

2014. augusztus 31-én 10 és 16 óra között önálló sátorral jelenik meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az Őszköszöntő és Diákcsemege Fesztiválon, a budapesti Bikás…

Bigfic – suli, ami nem suli…

Vasárnap a most alakuló Big Fish Off School – alias Bigfic Nemsuli – nyílt napján jártam Sormáson. Milyen iskola egy nem iskola? Hát lássuk…