OTP Lovas Világkupa 2010

„Az ember szórakoztatására tartott állatok közül egyedül a ló képes arra, hogy olyan szenvedélyt lobbantson fel, ami teljességgel reménytelen.” (Bet Harte)

OTP Bank Lovas Világkupa 2010
OTP Bank Lovas Világkupa 2010 – fotó: lovasvilagkupa.hu

2010-ben is megrendezésre került a Papp László Budapest Sportarénában az OTP Bank Lovas Világkupa. A három napos versenysorozat ismét nagy közönségnek örvendett, sokan látogattak el a különböző ágban megrendezett bemutatókra és versenyekre.

Első nap, december 3-án főleg a gyerekeké volt a főszerep. Rögtön reggel kilenc órakor megrendezésre kerülő Kinder Kupa CSI**, egy hibaidős ugróverseny volt. A verseny lényege, hogy hibapont nélkül a lehető leggyorsabban végigmenjenek a pályán. A maximum 135 cm magas akadályokon könnyedén jutottak át a lovasok. Ám a szerencse Jamie Wingrave oldalára állt, aki meg is nyerte a reggeli versenyt.

Ezt követően a nap folyamán a nézők részesei lehettek a kozák lovasok hagyományőrző lovaglásának, a jövő nemzedékeinek a bemutatóján, valamint még a kutyák is szórakoztatták az oda látogató lóbarátokat.

Délben megrendezésre kerülő Schweppes Kupa CSI** ismét egy díjugrató verseny volt. Itt a maximum 140 centiméter volt, ami már nézői szemmel izgalmasabbnak minősült. A számot az olasz Karl Wechselberger nyerte Niagara nevű lovával nyerte meg. A napot az Axial Kupa CSI-W Világkupa Minősítő ugró versenyszám zárta. 145 cm magas akadályokon kellett teljesíteniük a lovasoknak. A 49 indulóból Jamie Wingrave minősült ismét a legjobban, így ő nyerte meg a számot.

Szombaton, december 4-én a versenyszámokat látványos show-k szakították meg. Délelőtt pónilovak ugró- illetve fogathajtó versenyét csodálhatták a látogatók, valamint Kassai Lajos lovasíjász és a Mészáros testvérek bemutatóját is megnézhették. Délelőtt lezajlott a Nescafe Dolce Gusto Kupa, valamint a Pick Kupa is.

Délután főleg a versenyeké volt a főszerep. Rögtön három órakor egy rendhagyó esemény szemtanúi lehettek a nézők. A gas.hu Magyar Ló Kupa az őshonos védett magyar lófajták díjugrató versenye volt, ahol a lovasoknak 130 cm magas akadályokon kellett átjutniuk lovaikkal.

Utána a sztároké volt a főszerep az AUDI Kupán, ami a Ride and Drive nevet viselte a média és a sport sztárjaival. A versenyen részt vett Baumgartner Zsolt, Gyenesi Leila, Habsburg Eilika, Lázár Vilmos, Marosi Ádám, Martinek János, Piroch Gábor, Sárfalvi Péter, Sasvári Sándor és Szabó Zsófia is. Ezt követte egy kis western show és többek között a kozák lovas bemutató.

Háromnegyed hétkor került megrendezésre az OTP Bank Lovas Világkupa CSI-W. A versenyre 40 jelentkezőt számláltak össze. A címet ismét magyar győzelem zárta, Jamie Wingrave személyében, aki Sissi nevű lovával nevezett. Ezt követte az Unicum Kupa Fogathajtó bemelegítő versenyszáma, majd a napot a Pilsner Urquell lovas est zárta.

Utolsó nap, december 5-én vasárnap is fél kilenckor már javában melegítettek a lovasok a kilenc órakor kezdődő Pilsner Urquell Díjugrató Kupára. A szerencse az olasz Roberto Turchetto oldalára állt, hisz Sangria nevű lovával 6 másodpercet vert az őt követő versenyzőkre, így ő lett a szám győztese. Négy óráig folyamatosan zajlottak a különböző versenyszámok, mint a Herendi Kupa, ami a kiütéses díjlovas verseny döntője volt. A gyerekere való tekintettel ez után a mikulás ajándékozta meg a nézőket egy kis szaloncukorral. Őt követte az Adrenalin Kupa fogathajtó verseny, a CBA Nemzetközi Puissance verseny és az OTP Bank Nagy Díj Fogathajtó CAI-W döntője. A hét indulóból Svájc csapata nyerte meg a számot, őt követték az osztrákok.

Kikapcsolódás gyanánt négy órakor ismét egy kis show-val kedveskedtek a rendezők, a nézők láthatták Kassai Lajos lovasíjász bemutatóját, a kozák lovasok ismét előadták műsorszámukat illetve megrendezésre került a póni galopp döntője, a gyerekek nagy örömére.

A Világkupát a fél hatkor megrendezésre kerülő T-Systems Kupa Díjugratás Nagy Díj CSI** zárta. A 145 cm magas akadályok nem rettentették vissza a lovasokat, 50 nevezés érkezett erre a versenyszámra. Az összevetéses versenyszám második fordulójába csupán négy lovas jutott tovább, a versenyszám olasz győzelemmel zárult, Jerry Smit személyében, aki Luis Della Caccia nyergében ült.

Mindhárom nap eseménydúsan telt, és nem hazudtolta meg az eddigi Világkupák színvonalát és lebonyolítását. Ajánlom, aki még nem tudott kilátogatni, jövőre mindenképpen tegye meg, hiszen egy fantasztikus élményben lehet része.

Lukáts Petra

Related Posts

Fald Fel A Várost! – Online Street Food Verseny!

Budapest – Nincs Magyarországon, sőt Budapesten sem, aki ne szeretné a finomságokat, és ne szeretne a hagyományos ízek mellett újakat is kipróbálni. A citybrands.hu most…

A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre

Európában is egyedülálló VR Vidámpark nyílt Budapesten, a Nyugatival szemben, egy 2000 m2-es egyedi térben. A jövő vidámparkja a szórakoztatásnak itthon eddig sosem látott formája,…

Toni Bou nyerte a Triál VB-t Budapesten

A címvédő és 13-szoros világbajnok spanyol Toni Bou nyerte az X-Trial motoros ügyességi világbajnoki sorozat magyarországi futamát vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában. A szakág…

Király Gábor: Föld, amely kívül van a városon

A Godot Galéria 2020-as kiállítási évét januárban Király Gábor festőművész tárlatával indítja, aki első alkalommal mutatkozik itt meg. A Föld, amely kívül van a városon…