Szakítás a Spinozában: Sas Tamás rendezésében – Jean Cocteau: Emberi hang

Középpontban a magára maradt Nő, telefonnal a kezében. A vonal túloldalán a „soha nem hallható” férfi. A férfi, aki véget akar vetni a kapcsolatnak, s a Nő, aki egyedül marad. Cocteau drámája élethűen teszi fel az örök kérdést: azért hagy el, mert túl kevés vagyok neki? Vagy éppen túl sok? 

emberi_hang_01

Az 1800-as évek végén született francia művész, Jean Cocteau igazi polihisztor volt: az íráson kívül a festészettel, színészettel és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint filmrendezőként is számos sikert könyvelhetett el. Az 1930-ban alkotott Emberi hang című, mindössze 50 perces, egyfelvonásos előadás szokatlan színházi élményt kínál. Amellett, hogy a néma szereplő, a férfi mondatait magunk találjuk ki, akaratlanul összehasonlítjuk a főszereplő döntéseit saját párkapcsolatainkkal.

WWW.EMBERI-HANG.HU

A számtalanszor feldolgozott, Nyugat-Európában népszerű dráma szembeállítja a mai világ független, erős nőideálját a kapcsolatfüggőnek mondott, a párja nélkül létezni és élni nem tudó elkeseredett asszonnyal.
„Kortalan darab, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Fantoly Nikolett fiatal színésznő szereplésével párhuzamosan most forgatják a mű filmes adaptációját, melyben a 79 éves Sophia Loren játszik majd” – nyilatkozott a műről Sas Tamás.

https://www.youtube.com/watch?v=tkpYaxq8E5s

A Nő a szobában járkál, fel-alá. Vár. Várja, hogy bekövetkezzen az, amivel már az első pillanattól kezdve tisztában volt. Soha nem ringatta magát illúziókba, végig tudta, hogy nem élheti le Vele az egész életét. A férfival, aki megígérte neki, hogy még egyszer, utoljára felhívja. Megcsörren a telefon…

A főszereplő, Fantoly Nikolett fiatal, független színésznő több színházi alkotásban szerepelt már: főszerepet játszott Szomory Dezső: Bella című darabjában, részt vett a Kazán István Kamaraszínház produkcióiban, 2010-ben színpadra vitte G.B Shaw: Szent Johanna című monodrámáját, valamint többek között szerepet kapott Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok és William Mastrosimone: Pulóvergyűjtő című darabjaiban is. „Az Emberi hang nem csupán egy új szerepet, hanem új kihívás is: Cocteau állítólag azért írta meg ezt az egyedülálló darabot, mert a színésznői panaszkodtak, hogy nem kapnak elég kihívást jelentő szerepet tőle. Feladta a leckét, hiszen még a legnagyobb színésznők számára is komoly megpróbáltatás egy ilyen összetett, drámai karakter megformálása.” – fogalmazott a darab kapcsán a színésznő.

Az immáron három teltházas előadást megélt darab a következő időpontokban látható a Spinoza Színházban:
Március 29. – 19:00
Április 9. – 19:00
Április 14. – 19:00

Jegyek kaphatók a Jegymester.hu és a Jegy.hu weboldalon, valamint a Spinoza Színházban!

JEAN COCTEAU: EMBERI HANG
rendezte: Sas Tamás
főszereplő: Fantoly Nikolett
Facebook:
https://www.facebook.com/nikolettfantoly

 

 

Related Posts

Homokember – Audiovizuális összművészeti lélek-utazás a Mozsár Műhelyben

2018. májusában mutatja be a Homokember című összművészeti előadást a Mozsár Műhely Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán, Patkós Márton, és Zsótér Sándor előadásában. E.T.A. Hoffmann A…

30 év után megújult a Radnóti Színház arculata

Az igazgatóváltást követően újrapozícionálja magát a Radnóti Színház. Ennek egyik leglátványosabb lépéseként az intézmény arculata 30 év után teljesen megújult. Az új Radnóti friss, lélegző,…

Befutott az Orient

Az Orient című zenés színházi előadás ősbemutatója és egyben világpremiere december közepén volt Gödöllőn. A Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkcióját…

Apropó 2.0 – a Tünet Együttes népszerű előadása újragondolva

Az Apropó real-time videótechnikával újragondolt változata a társulat amerikai vendégszereplését követően december 9-én 20 órától a MU Színházban látható.