Színházi ajánló – december, Marczibányi Téri Művelődési Központ

Színes, változatos darabokat kínál a Marczibányi Téri Művelődési Központ egész decemberben, érdemes körülnézni és válogatni a kínálatból. 

1477404_675792855794688_857906261_n

DECEMBER 9. HÉTFŐ 11.00
RADVÁNYI BALÁZS-BAJOR ERVIN-VUKOVÁRI PANNA: ÁBEL ÉS ÁBEL
zenés ifjúsági színházi előadás, bemutatja a Marczi Stúdió
Az előadást 14 éven felüli diákoknak ajánljuk

A tékozló fiú hazatérése a Biblia egyik legszebb, megható története. Vannak-e napjainkban tékozló fiúk? Erről szól a Radványi Balázs, Bajor Ervin és Vukovári Panna Tékozló fiúk című műve alapján készült színdarab.
A történet egy színi tanodában játszódik, melyet egy színészházaspár vezet. A stúdiósok harmadéves vizsgaelőadásukra készülődnek, mely a tékozló fiú történetét dolgozza fel. A premierig már csak pár próba van vissza, de az előadás utolsó jelenete sehogy sem akar elkészülni. Krisztát és Koncit, a stúdió vezetőit váratlan magánéleti esemény akadályozza az alkotásban.
A próbafolyamat során két szálon fut a történet, melyben Jézus példázata rituális színházi előadásként jelenik meg (szakrális térben, jelmezekkel, díszlettel és mai zenével), míg a második szál leginkább a realista színház elemeit viseli magán.
Az előadás különlegessége elsősorban a közösségi alkotás erejében rejlik. A rendező, az író, a látványtervező és a színészek közösen alkották meg a történetet, közösen formálják tovább minden egyes próbán és az előadásokon is. A kellékek és a tér alkalmazkodva a két síkon zajló eseményekhez, világosan működnek egymással párhuzamosan, és a történet végére összemosódnak a határok, ahogy a személyes szál is összeér a stúdió szakmai és közösségi életével.

Szereplők:
Kriszta: Szalay Kriszta
Konci: Quintus Konrád
Miki: Farkas Atilla
Kinga: Jobbágy Kata
Laci: Bora Levente
Anna: Bagaméry Orsolya
Karesz: Boros Ádám
Hajni: Manyasz Erika
Viktor: Resetár Dániel
Réka: Benya Kata
Tomi: Szilvási Dániel

Dramaturg: Hajós Zsuzsa és Resetár Dániel
Dalszövegek: Vukovári Panna és Bajor Ervin
Zene: Radványi Balázs
Zenei munkatárs: Balog Péter
Mozgás: Lisztóczky Hajnal
Látvány: Ondraschek Péter
Rendező: Árkosi Árpád

Az előadás időtartama 90 perc.
Belépő: 1800 Ft
Csoportos jegy diákoknak 10 fő fölött: 900 Ft
Kísérő pedagógusoknak tiszteletjegyet biztosítunk.
Jegyigénylés: Szekérné Tóth Andrea 06 20 486 8903; szekerne.toth.andrea@marczi.hu

DECEMBER 10. KEDD 11.00
12 HÉT – a K.V. Társulat ifjúsági előadása
Szöveg: Létay Dóra, Barna Zsuzsa, Tóth Réka Ágnes, Novák Eszter és a szereplők
Szereplők: Chován Gábor, Száger Zsuzsa, Urbanovits Kriszta, továbbá a
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola tanulói
A K. V. Társulat egy intenzív műhelymunka eredményét állította színpadra.
Workshop-vezető: Novák Eszter

Téma: a kamaszkori teherbeesés és annak következményei.Az előadást 14 éven felüli diákoknak ajánljuk

12 hét áll tizenéves hőseink rendelkezésére. Ennyi idő alatt kell meghozniuk egy döntést, amely ilyen vagy olyan irányban, de befolyásolja majd további sorsukat. A kérdés: megtartják a magzatot vagy az abortuszt választják?
Kamaszhőseink középiskolások. Egyetlen meggondolatlan pillanat sodorja őket olyan élethelyzetbe, amelyben felnőttként kell viselkedniük. Pedig még ők is gyerekek. Kétségbeesetten bolyonganak a felnőtt társadalom képviselői között, segítséget, menedéket keresve. A felnőttek pedig szintén kétségbeesetten próbálják irányítani, terelni őket.
A 12 hét olyan krízishelyzetet mutat be, amelynek nem lehetséges megnyugtató megoldása. Előadásunknak nem célja, hogy állást foglaljon vagy válaszokat adjon. Kérdéseket szeretnénk felvetni; tabuk nélkül, nyíltan és őszintén szeretnénk beszélni a kamaszkori szexualitásról és annak minden lehetséges következményéről azokkal a nézőkkel, akiket ez leginkább érint.
A 12 hét célközönsége elsősorban a középiskolás korosztály (14-18 éves korig), de reményeink szerint a téma a szülőket is megszólítja.
A társulat igény szerint – külön egyeztetett időpontban – feldolgozó foglakozást tart az iskolákban az előadáson részt vevő diákoknak.
Az előadás időtartama 90 perc.
Belépő: 1800 Ft
Csoportos jegy diákoknak 10 fő fölött: 900 Ft
Kísérő pedagógusoknak tiszteletjegyet biztosítunk.
Jegyigénylés: Szekérné Tóth Andrea 06 20 486 8903; szekerne.toth.andrea@marczi.hu

DECEMBER 13. PÉNTEK 19.00
MOLNÁR FERENC: AZ ÜVEGCIPŐ
A Szindra Társulat előadása
Rendező: FÖLDESSY MARGIT
Molnár Ferenc Üvegcipő című remekműve a 20. század elején játszódik. Sipos Lajos műbútorasztalos és egy kiscseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövik át a fordulatos vígjátékot. A bolondos Irma, a józsefvárosi Hamupipőke álomvilágban él, amelyben csak Sipos úr létezik, akinek a csitri mindent elnéz cserébe a reményért, hogy egyszer kölcsönössé lesz a szerelem. Az Üvegcipő a jóság, a tisztaság, az áhítat játéka.

Belépő: 1500 Ft

DECEMBER 16. HÉTFŐ 19.00
VITÉZ MIKLÓS-VADNAI LÁSZLÓ: MESEAUTÓ – Zenés vígjáték két részben
Kecskeméti Katona József Színház előadása
Rendező: BENEDEK MIKLÓS
Szereplők:
Szűcs János, vezérigazgató: KISS ZOLTÁN
Halmos Aladár, irattárvezető: VIDA PÉTER
Kerekes Anna, Szűcs titkárnője: CSOMBOR TERÉZ
Kovács Vera, banki alkalmazott: TROKÁN NÓRA
Márkus Sára, banki alkalmazott: MAGYAR ÉVA
Péterffy Tamás, autószalon-tulajdonos: SZOKOLAI PÉTER
Kovács Sándor: KISS JENŐ
Anya, Kovács felesége: RÉTI ERIKA
Pista,a gyerek: FAZAKAS BENDEGÚZ
Szereplők: CZEGLÉDI ÁKOS, PUSKÁS GYULA, OLASZ CSABA FERENC, KISS ESZTER, FEJES SZANDRA, SIRKÓ ANNA
Zenekar: Látó Richárd, Bognár Brigitta, Basa István

Díszlettervező: DÉVÉNYI RITA
Jelmeztervező: DÉVÉNYI RITA
Zeneszerző: MÁRKUS ALFRÉD
Zenei vezető: KÁROLY KATI
Koreográfus: SZABÓ ANDREA
Ügyelő: BERKI ZOLTÁN
Súgó: PATYI SZILVIA
Rendezőasszisztens: FRIGYESI TÜNDE

„Ez a Szűcs az nem az a Szűcs, vagyis az ő Szűcsük, de nem a mi Szűcsünk”… a mi Szűcsünk ugyanis bankigazgató, vezér és nőcsábász; az ő Szűcsük viszont Tóth, szegény és sofőr. A két személy persze ugyanaz a János – aki szereti Kovács Verát, ezért álruhába bújik (mint a mesékben), hogy kiderítse, Vera őt szeretné-e vagy a pénzét. Így aztán Vera kap egy autót, mint tízezredik vásárló, és kap hozzá egy sofőrt is, akivel fuvarozási vállalatot alapíthat. Bizony, ő a Szűcs. Meg persze az is a Szűcs, aki közben felemeli Vera fizetését, elindítva a pletykát. Vera viszont még soha az életben nem látta Szűcsöt.
Bonyolultan hangzik? Halmos Aladár, a kisfőnök legalábbis belebonyolódik. Ő csak Annát, a titkárnőt szereti, vagyis szeretné, ha Anna meg nem a „vezérbe” lenne belebolondulva. Ezért aztán Halmosnak Szűcsöt kell figyelni, Szűcs meg Verát figyeli, Vera meg nem figyel eléggé. Minden összekuszálódik, még annál is jobban, mint azt bárki el tudná képzelni…
Gaál Béla 1934-ben forgatta nagysikerű filmjét, amely a magyar filmvígjátékok virágkorának egyik első alkotása, a műfaj úttörője volt. A film alapján készült színpadi változatban a szereplők sokszor fakadnak dalra, ezzel kicsit egyénítve, más keretek közé helyezve az eredeti történetet, amelynek Kecskeméten különleges apropója van. Március végén gördült ki ugyanis az első Mercedes a város gyárából, amelyet nevezhetünk csodaautónak is, vagy még inkább: Meseautónak.
A szerelmeseket Kiss Zoltán és Trokán Nóra, Anna kisasszonyt Csombor Teréz alakítja. Kabos Gyula híres szerepét, Halmos Aladárt ezúttal Vida Péter személyesíti meg. Az előadás rendezője a műfaj nagy ismerője, Benedek Miklós.

A betétdalok zenéjét szerezték: Al Johnson, Hajdu Imre, Kátay László, Majorossy Aladár, Márkus Alfréd, és Szirmai Albert.

A dalszövegeket írták: Békeffi István, Harmath Imre, Martos Ferenc, Rákosi János, Szécsén Mihály, Weiner István és Zágon István.

Belépő: 2600 Ft

Related Posts

Jó estét, nyár, jó estét, SZINDRA!

Május 19-én volt a premierje a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Földessy Margit nevével jelzett Színjáték Dráma Stúdió Jó estét nyár, jó estét, szerelem! –…

Jó estét nyár, jó estét szerelem a Marczin

A Marczibányi Téri Művelődési Központban, májusban ismét új színházi bemutató lesz. Saját produkcióban állítjuk színpadra a Fejes Endre-Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem…

Valaki mondja meg

Április 21-én volt a Marczibányi Téri Művelődési Központban Déry Tibor feledhetetlen kisregénye, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 2017-es premierje. A Szindra Társulat – Földessy…

A MARCZI KÖZÖSSÉGI TÉR MÁJUSI PROGRAMJAI

Gyertek a Marcziba májusban is, rengeteg élmény vár mindenkit: korosztálytól, nemtől érdeklődéstől függően mindenki talál kulturális csemegéket. Színház MÁJUS 13. SZOMBAT 19.00 MÁJUS 21. VASÁRNAP…