TÖBB VÉR, KEVESEBB TITOK

A munkahelyünkön rejtegetjük, otthon nem beszélünk róla, az iskolában elhallgatjuk, nyilvánosan soha nem mutatjuk meg. Mi lehet ez a nagy titok? Hát a menstruáció! A Libresse új, #BLOODNORMAL kampánya azonban most ledönti a tabukat!

Nincs agyonhallgatottabb téma manapság a menstruációnál – derült ki egy átfogó nemzetközi felmérésből, amit az Essity, a női higiéniai termékek vezető gyártója készített. A 10.000 megkérdezett ember közel harmada gondolja úgy, hogy a menstruáció tabunak számít, amiről egyáltalán nem szabad beszélni. A számok beszédesek: 10-ből 9 nő a végsőkig elmegy, hogy titkolja, ha éppen menstruál!

Íme a nők 10 leggyakoribb módszere a menstruáció titokban tartására

1. Kerülik a fehér és világos színű ruhák viselését.
2. A tisztasági termékeket zsebbe, ingujjba, vagy tenyérbe rejtik.
3. Tartózkodnak az úszástól.
4. Kézitáskát visznek magukkal a mosdóba, hogy így rejtsék el a tisztasági termékeket.
5. Ha csak lehet, nem vesznek fel szűk ruhát.
6. A fizikai aktivitás minden formáját kerülik.
7. A női mosdót gyorsan, célirányos közelítik meg, miközben kerülik a szemkontaktust.
8. Lemondják a baráti és egyéb találkozókat.
9. Kerülik a társasági helyzeteket.
10. Beteget jelentenek a munkahelyen, az iskolában.

Ennél is sokkolóbb, hogy a felmérésben a kamasz lányok 56%-a mondta azt, hogy inkább lenne bántalmazás áldozata az iskolában, mint hogy a menzeszről beszélgessen a szüleivel!

De miért alakulhatott ez így?
A stigmák és tabuk mélyére ásva a tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a kialakult helyzet oka a téma társadalmi megjelenésének teljes hiánya. A megkérdezettek több mint harmada SOHA nem találkozott TV-ben, filmen, könyvben, stb. olyan nővel, aki nyíltan beszélt volna a havivérzéséről.

https://www.youtube.com/watch?v=lm8vCCBaeQw

 

És mi a helyzet itthon?
Zách Anita pszichológus szerint a menstruációt érintő tabuképzés Magyarországon is megfigyelhető jelenség. Sok serdülő lány és nő számára a cél inkább a menstruáció túlélése, mint természetes testi-lelki szintű megélése. Itthon is ritka a menstruációról való természetes kommunikáció: családi környezetben, és még a kortársaikkal is nehezen beszélnek erről a témáról a fiatal lányok. Pedig a tapasztalat alapján lenne igény erre és a menstruáció természetes megélésére.

A problémát tehát már ismerjük. De mi lehet a megoldás?
A Libresse új, #BLOODNORMAL kampánya szakítani akar a titkolózással, nekimegy a menstruációs stigmáknak. A világon elsőként olyan filmet készítettünk, ami nyitottan és őszintén, a maga valóságában mutatja meg a menstruáció folyamatát és a menstruációs vért. Az üzenet világos: A menstruáció természetes. A megmutatásának is annak kellene lennie.

BLOODNORMAL

De a kampányfilmet, amely meg meri mutatni a menstruációs vért, „elfogadhatatlannak” ítélték a tévécsatornák, és így visszautasították a sugárzását.

„Meglepőnek tartjuk, hogy amíg az erőszak-jeleneteknél normálisnak találjuk a vér látványát, a legtermészetesebb formájában képtelenek vagyunk elfogadni. Bár a menstruáció a hétköznapi élet része, a média erről nem hajlandó tudomást venni. A női higiéniai termékek vezető gyártójaként szembe akarunk szállni ezzel a szemlélettel. Célunk, hogy folytassuk a tabudöntögetést” – mondja Kardos Ildikó, az Essity Hungary marketing menedzsere a #BloodNormal kampányról.

Mutassuk meg közösen, ami természetes!

Related Posts

Mellesleg foglalkozol a melled egészségével? – Önvizsgálat, magadért!

Mi a közös Christina Applegateben, Kylie Minogueban, Anastaciaban és Tallós Ritában? Az, hogy mindegyikük leküzdötte a mellrákot, amely a WHO felmérése szerint évente több mint…

A szeretet nem árt – Az erőszaknak nincs helye egy kapcsolatban

A magyar nők 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fizikai erőszakot. November a nőket érő erőszak elleni küzdelem hónapja, amelynek az egyik legelkötelezettebb magyarországi…

Dallos Bogi & Camila Cabello: Imádják a chunky sneaker trendet!

Dallos Bogi szerint ez az év a női előadók tekintetében mindenképpen Camila Cabello esztendeje volt! A világhírű énekesnő slágereivel az élre tört és hat (!)…

A KIHAGYHATATLAN NYÁRI PROGRAM – SCITEC MUSCLE BEACH A SIÓFOKI PLÁZSON – PROGRAMAJÁNLÓ

Augusztus 3-5. között, idén 7. alkalommal ad otthont a Plázs Siófok a nyár egyik legizgalmasabb programjának, a Scitec Muscle Beach-nek. A gyönyörű helyszín, a szikrázó…