Mindjárt kezdődik az Ördögkatlan!

Hello, itt vagy.. itt a helyed

Háy János megírta
Beck Zoli rázenélt
színészek, zenészek elmondják
(Bérczes László, Kiss Mónika, Kiss Tibi, Kovács Patrícia, Mucsi Zoltán – Kapa, Scherer Péter – Pepe, Szabó Attila, Szikszai Rémusz, Színész Bob, Tompos Kátya, ifj Vidnyánszky Attila)
2018. július 31 – augusztus 4 között vár az Ördögkatlan
#Ördögkatlan2018 #nemvagyunknormálisak #mezítlábasok#TalálkozniJó

BEREMEND

KONCERTEK

augusztus 3. (péntek)

TEMPLOM
11.00 Közkívánatra: Operabeavató!
Dinyés Dániel, Kolonits Klára, Erdős Attila
Créme de la créme, avagy a legjobb operai példák a legjobb operai helyzetekre. Operabeavató – először Beremenden!

MEGBÉKÉLÉS KÁPOLNA
21.00–23.00 Haydn: Teremtés
Hungarian Studio Orchestra, Ördögkatlan Nemzeti Kórus
Kolonits Klára, Brickner Szabolcs, Erdős Attila Dinyés Dániel
A sokadik beremendi koncert után bátran kijelenthetjük, hogy olyan speciális élményeket kapott az, aki eljött egyre is, ami sehol másutt nem élhető át. Ennek egyik fő oka a koncert természeti elhelyezkedése, a domboldal, a mező, a távolban lévő erdő és az állandóan „muzsikáló” tücskök.
Ezért gondoltuk azt, hogy ezt az élményt még közelebb hoznánk azzal, ha a koncertünk is arról szólna, aki mindezt – dombot, mezőt, erdőt, tücsköt – megteremtette: Istenről. Ezen gondolatok mentén adjuk elő Haydn Teremtés című oratóriumát, amely a világ megteremtéséről, arról a bizonyos hét napról szól. És hogy még átélhetőbb legyen, a német nyelv helyett magyarul adjuk elő, hogy minden szavát és annak zenei ábrázolását nyilvánvalóvá tegyük. És amint felhangzik a zenében, úgy felismerve mindezt nézhetünk körbe a domboldalon üldögélve, és mondhatjuk magunkban: „tényleg hálásak vagyunk mindezért”.

KOVÁCSMŰHELY

nap mint nap

10.00–19.00 Malter Vándor Filmfesztivál
Négy napon át rövid- és egészestés játék- és dokumentumfilmeket vetít a Debrecenből érkező Malter, köztük a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjnyertes alkotásai is. Nézz bele, ott ragadsz! Díjak is lesznek.
10.00–15.00 Napközi GY
A Katlan kicsinyített mása gyerekeknek-gyereknyelven. Papírsárkány-készítés, patkódobálás, buborékfújás, gyerektorna, kézműves foglalkozások…
11.00–12.00 / 14.00–15.00 Kovácsoljunk együtt! GY
A Kovácsműhely gazdája, László János kovácsol és kovácsolni tanít. Minden korosztály kipróbálhatja. Kovácsolj magadnak valamit – és vidd haza! Emlék a Műhelyből, emlék a Katlanból.
Délelőtt Mesemondás gyerekeknek GY
Délután Mesemondás felnőtteknek
Megpihennél? Akkor gyere, és hallgass meg néhány mesét! Tréfásat, tanulságosat, királylányosat… Legyél része a mese újraszületésének. Mert ha a mesemondó nyitott fülekre talál, akkor szavait cifrázza, színezi, a mesét megeleveníti. De ehhez te, a mesehallgató is kellesz. A Meseszó Egyesület mesemondói (Pintér Zsolt, Bukovics János, Szabad Boglárka, Kiss Ágnes, Fleckeinstein Anna, dr. Sándor Ildikó, Borsos József, Sőrés Rozka) felnőtteknek és gyerekeknek is szóló mesékkel várnak minden fesztiválozót.
Könyvturi
Elhozzuk nektek a beremendi könyvtár poros, elfeledett könyveit és bakelit lemezeit. Itt biztos találsz magadnak egy-két igazi gyöngyszemet.
A Control Stúdió programjai
Fazekas-Szobrász Műhely
Két pécsi művész – Hegedüs Évi és Szabó Klarisz Medea – rendhagyó szobrot alkot agyagból a katlanlakók közreműködésével.
14.00–16.00 között bárki becsatlakozhat a munkába.
Fénykereső
A kiállított fotók a 10. Ördögkatlan alkalmából a Beremendi Kovácsműhely udvarában készültek. A fényeket begyűjtötte: Rumann Gábor
Analóg Kertmozi
22.00 óra után, a programok zárásaként Tóth Marcell, a Dunakanyar legjobb mozigépésze 16 mm-es filmeket vetít. A műsoron dokumentum, híradó és más rendszerváltás előtti gyöngyszemek szerepelnek.

július 31. (kedd)

TÓSZÍNPAD
19.00 MSU-613
A világ második legjobb popzenekara azok között, amelyekben garantáltan nincsen dob- és gitárszóló. (Vajon melyik az első?)
21.00 Holdfogyatkozás
A Nagynyárádi Művészeti Egyesület Színjátszó Társulatának előadása

augusztus 1. (szerda)

MŰHELYBEN-UDVARON-KERTBEN…
Napközben Kovácsolás / Mesemondás / Fazekas- és Szobrászműhely / Kiállítás / Filmvetítések GY
18.00 Mesemondás felnőtteknek

TÓSZÍNPAD
15.00 Venti Chiavi Gitártrió feat. Sárközy Zoltán „Papa” (30Y)
Számos nemzetközi díjjal és versenygyőzelemmel a háta mögött Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos ezúttal a Katlanozóknak játszanak Sárközy Papával kiegészülve.
19.00 Forgott-verszenék
Rozs Tamás – Tóth Bernát Réka
Háy-dalok (Szigorúan ellenőrzött vonatok), Lorca-dalok (Vérnász), Réka-dalok
21.00 Raymund Fitzsimons: Kean, a színész (90’) S
Kean minden idők legnagyobb angol színésze. „Őt látni játszani a színpadon olyan volt, mint Shakespeare-t olvasni villámfénynél” (Coleridge).
Játssza és rendezte: Széles László

augusztus 2. (csütörtök)

MŰHELYBEN-UDVARON-KERTBEN…
Napközben Kovácsolás / Mesemondás / Fazekas- és Szobrászműhely / Kiállítás / Filmvetítések GY
10.00 Kucok – Játssz velünk (60’) – Tünet Együttes GY
Üdvözlünk Kucokfalván, ahol énekel az almafa, a szoknyák kívánságokat teljesítenek, a barlang pedig megcsiklandoz.
Az előadás limitált nézőszámú, érkezési sorrendet veszünk alapul!
14.00 Calderon: Az élet álom (120’) – Színház- és Filmművészeti Egyetem S
„Mi az élet? Délibábja / Egy sivatag ürességnek, / Képzelődés, felhők árnya. / És ha álom csak az élet, / az álom az álmok álma.” Rendező: Zsótér Sándor
Walking theatre / Vándorló előadás!
16.00 Kucok – Játssz velünk (60’) – Tünet Együttes GY
A kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes a gyerekek segítségét kéri az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében.
Az előadás limitált nézőszámú, érkezési sorrendet veszünk alapul!
19.30 Malter – Közönségtalálkozó
Beszélgetés Pólik Józseffel, az Életem legrosszabb napja című film rendezőjével.
19.30 Mesemondás felnőtteknek

TÓSZÍNPAD
18.00 Mozart: Don Giovanni – Philipp György és az Á la cARTe S
Az opera közönség fogy, a koncertlátogatók teherbírása csökken, újdonságot vagy merészet mutatni opera színpadon kevesen mernek, ez világszintű probléma. Az Á la cARTe társulat szándéka viszont éppen az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ez a műfaj nem muzeális érték, hanem ma is életképes, teljes értékű kikapcsolódás, feltöltődés, érzelmi gyarapodás.
21.00 A csárdás-ápolás művészete (70’) – TranzDanz S IZP
Kovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu egymást inspirálva és kiegészítve nyilatkoznak a közös kelet-közép-európai gyökerekről, a reggeli kávéról, a humanizmusról, egy jó fotóról, az empátia szükségességéről, a világ megismerésének lehetőségéről (vagy lehetetlenségéről?), a kultúra jelentőségéről, magán-mítoszokról, a bujkáló transzcendensről, a jó sör habjáról… És közben utolsó erejükkel ápolják a csárdást.
22.30 Image (60’) – DanceLab – Gera Anita Társulata S IZP
28, 30, 34 vagyok, nincs férjem, volt férjem, nincs gyerekem, macskám van, kutyám van. Hol tartok, hol kellene tartanom? Ráncos vagyok, kövér vagyok, sovány vagyok, a munkámnak élek, a családomnak élek, feláldoztam mindent, el kellett volna hagynom, miért hagytam el, most tartok a csúcsra, lecsúsztam mindenről…

augusztus 3. (péntek)

MŰHELYBEN-UDVARON-KERTBEN…
Napközben Kovácsolás / Mesemondás / Fazekas- és Szobrászműhely / Kiállítás / Filmvetítések GY
12.00 Az ördögszántotta hegy – Bóbita Bábszínház GY
Az „Ördögkatlan” mondái gólyalábasokkal, óriásbábokkal és vérpezsdítő muzsikával.
18.00 Mesemondás felnőtteknek

TÓSZÍNPAD
11.00 Alinda beszélget
Vendég:
17.00 Jövőtánc (60’) S
három táncos és három zenész váltják egymást. Sok-sok év gyakorlásából születik a múlandó mozdulat – csak itt és most és soha máskor. Jövőtánc, ami a következő másodpercben múlttá válik.
Kovács Emese és Miroslav Tóth (szaxofon, elektronika),
Ujvári Milán és Hidvégi Keve (basszusgitár),
Grecsó Zoltán és Jerome Li Thiao Té (hegedű)

19.00 boebeck
Tavaly hallottuk először Andl-Beck Borókát, Boe-t. A Cseh Tamás-Leonard Cohen esten kapta fel mindenki a fejét: ki ez az összetéveszthetetlen hangú, finom, szelíd és mégis karizmatikus jelenlétű énekes lány?! Andl-Beck Boróka vendége Boris Yakshov zongoraművész.
21.00 Kezdhetek folytatódni – Petri-est (60’) – Ördögkatlan Produkció – Radnóti Színház S
Pál András és Rozs Tamás estje (A Tatabányai MOST Fesztivál fődíjasa)
Rendező: Valcz Péter
22.30 Child(ren) in Time
A Kaposvári Egyetem harmadéves színész hallgatói a ’60-as, ’70-es évek méltán híres örökzöldjeit (Led Zeppelin, Deep Purple, Nirvana, Tom Waits, Janis Joplin…) éneklik-zenélik az osztály és Rozs Tamás feldolgozásában. A személyes újragondolás filozófiai és zenei vezetője: Rozs Tamás. Osztályfőnök: Cserhalmi György. Előadók: Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Hermányi Mariann, Kisari Zalán, Kovács Panka, Kovács S. József, Péteri Lilla, Szász Júlia, Szurcsík Ádám, Varga-Huszti Máté.

augusztus 4. (szombat)

MŰHELYBEN-UDVARON-KERTBEN…

Napközben Kovácsolás / Mesemondás / Fazekas- és Szobrászműhely / Kiállítás / Filmvetítések GY
18.00 Mesemondás felnőtteknek

TÓSZÍNPAD
11.00 Alinda beszélget
Vendég:
19.00 Aranyakkord
Az Aranyakkord egy dalkeltető, a pillanat szülte számok otthona. Kiss Tibi és Vastag Gábor koncertjén saját számaik mellett improvizációk képében helyet kapnak életművük egyéb dalai és kedvenceik feldolgozásai is.
21.00 Közelítés – Kvartett-variációk (60’) – Usine 1.84 S IZP
Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában emberi történetekkel találkozunk, ahogy azok felépülnek a szinte semmiből. Egy megcsillanó bőrfelületből, egy moccanó izomból. Hányféle történetet képes elmesélni ez a pár elem? Bármerre is járunk, e sok történet végül mégiscsak egy: a csillagpor itt rezeg bennünk.
22.30 I Hear You (40’) – Dot.Consla – Ujszászi Dorottya Társulata S IZP
A consla saját improvizációs formanyelv, mely ötvözi a salsa mozgásanyagát, a kortárs tánc kreatív önkifejezését és a kontakt tánc játékát.
Előadók: Hoffmann Luca, Frigy Ádám, Podmaniczky Dorottya, Újszászi Dorottya, Medovarszky Tamás. Hangfelvételről: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint.

STRAND

augusztus 1. (szerda)

16.00 Wombo
Őrült francia barátaink fújják a parton és fújják a vízben…

augusztus 2. (csütörtök)

16.00 Zalaegerszegi Leánykar
Idén is megénekeltetik a gumimatracon ringatózókat.

augusztus 3. (péntek)

16.00 Kale Lulugyi
Cigány és magyar népdalok a vízparton.

augusztus 4. (szombat)

16.00 Grizzly Vibrations
Pécsi surfrock-kal zár a beremendi strandszínpad.

https://www.facebook.com/ordogkatlanfesztival/videos/2137809992914213/

vagy youtube linken:

Related Posts

Amit az Ördögkatlan Fesztiválon a legjobban várunk – A halottember

Most próbálom átgondolni, hogy ha színházat akarnék csinálni egy fesztiválon, milyen darabokra esne a választásom, de Háy János – A halottember című alkotása mindenképp szerepelne…

Ha művészet, akkor Ördögkatlan!

Ha valami igazán értékes feltöltődésre vágyunk a nyár folyamán, akkor az Ördögkatlan fesztivál a legalkalmasabb időtöltés. Ez nem csak a bulizásról, koncertek hadáról, és a…

Idén is újra Ördögkatlan

Idén újra megrendezésre kerül Magyarország egyik összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan, immáron tízedik alkalommal. A nagyharsányi fesztivál szervezői a lehető legkülönlegesebb programokkal várják az érdeklődőket: lesz…

Új magyar kötetek, ’56-os programok az őszi Margón

Esterházy-hommage, koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében a 12-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon! 5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet, külföldi…