Találkozni jó – XI. Ördögkatlan Fesztivál

Idén is Ördögkatlan Fesztivál!
Immáron tizenegyedik alkalommal nyílik meg ez a külön kis világ Baranya megyében, ahol korhatár nélkül, öt napon át mindenki részesülhet a csodából. Ez a csoda pedig a legszínvonalasabb minőségi kultúra és a legőszintébb emberség párosításából jön létre, évről-évre, 2008-óta folyamatosan. Idén július 31-től augusztus 4-ig kerül megrendezésre a fesztivál, a már megszokott helyszíneken: Nagyharsány, Kisharsány, Mokos, Vylyan Terasz, Beremend, Villánykövesd.


Megtalálható itt a megszokott magyar fesztiválok zenei felhozatala, de ez csak az alap, amire ráépül a sok száz kulturális program, mind a színház, mind az irodalom területéről. Ezek előadás, beszélgetés, kiállítás vagy workshop formájában jelennek meg. Ezen felül zeneileg is hozzáadódik egy plusz réteg a megszokott, és elvárt nagy nevekhez. Ezt képviseli például a Wombo Orchestra, ami egy francia zenekar, mely minden évben fellép az Ördögkatlanon. A fesztivál „multi-kulti” jellegét erősíti még a különböző nemzetiségi táncházak népszerűsége is. Az Aralica Kertben például, ahol napközben csupa gyerekprogram van, esténként horvát, ukrán, moldvai és roma táncház működik.
Erőteljes vonalat képvisel a színház, és a színházhoz kapcsolódó programok. A híres kőszínházak darabjai mellett alternatív, kisebb társulatok munkáival is találkozhatunk. Ilyen például a K2 társulat, amely minden évben a fesztivál kezdete előtt már leköltözik a helyszínre és történeteket gyűjt, amikből aztán elkészül az adott év előadása. Idén ez a Baranyai Gyöngyösbokréta címet fogja viselni. Ezen kívül jelen lesz még a Sztalker-csoport, a Míg fekszem kiterítve című darabjukkal, amit a fesztivál idején négyszer is előadnak. A darabot ifj. Vidnyánszky Attila rendezte, a szöveget pedig Vecsei H. Miklós írta William Faulkner regénye alapján.
Fontos még megjegyezni a fesztivál szervezőinek szociális érzékenységére utaló programokat is, mint például a Várkonyi Csibészek – Common Vibe nevű zenei formációt, amely hátrányos helyzetű ózdi gyerekek, és profi zenészek közös munkájából alakult. Jól mutatja az egész fesztivál attitűdjét, hogy a szintén fellépő Budapest Bár, vagy a (többek között) Kistehén zenekarból ismert Kollár-Klemencz László, de még a Quimby-ből ismert Kiss Tibi is mentorként segítik a zenekart pályafutásuk során.
Ezen kívül idén már harmadjára fogadnak hátrányos helyzetű baranyai gyerekeket a fesztiválon, hogy itt nyaralhassanak. 2018-ban a gyerekek Kákicsról érkeznek, az ő nyaralásukra lehet adakozni is. („Ha adakozni szeretnél, akkor kérlek utald át az általad felajánlott összeget az Ördögkatlan Egyesület 50800173-15267953 bankszámlaszámra, közleményben KÁKICS megnevezéssel.”)
A fesztivállal mindössze egy probléma akad, mégpedig az, hogy túl sok a jobbnál-jobb program, és nem lehet egyszerűen mindegyiken részt venni. Az adott helyszínek sem tudnak befogadni annyi embert, ahányan szeretnének menni, ezért is dolgozik folyamatosan a fesztivál stábja különböző megoldásokon. A tavaly már bevezetett Sorszám applikációt tovább fejlesztve, idén egy még igazságosabb rendszert építettek ki, ahol mindenki egyenlően részesülhet a kiváló felhozatalból.
Nem is lehetne szebben összefoglalni a Katlan lényegét annál, ahogyan azt Bérczes László, a fesztivál főszervezője tette: „Ez az öt nap, most majd a 11. Ördögkatlan öt napja a minőség ünnepe lesz. A kultúra minősége és az ember minősége. Találkozunk majd azokkal, akik erre az öt napra jönnek haza, és találkozunk azokkal is, akikkel nap, mint nap együtt vagyunk, de az arctalan hétköznapokban nem vesszük észre egymást. Ám itt, a Katlanban 2018 nyarán mindannyian arcot kapunk. Összeér a tekintetünk, és a másik tekintetében meglátjuk önmagunkat is. És ötnapos boldogságban megéljük majd, hogy Találkozni Jó!”

Gregor Csaba

Related Posts

Csinibaba a Budapest Parkban – előváráslás!

Egy különleges eseményre invitálunk meg, ami a koncert és a színház fúziójából jön létre 2024. május 23-án. A Budapest Park és a Katona József Színház…

Django Feszt Budapest 2023

A Margitszigeten rendezik meg idén a Django Feszt Budapestet A margitszigeti Kristály Színtérben rendezik meg idén a gypsy dzsessz magyar előadóit felvonultató Django Feszt Budapest…

Szerdán kezdődik a már teltházas Fishing on Orfű fesztivál

Mások mellett Péterfy Bori, a Vad Fruttik és a Hiperkarma fellépésével kezdődik meg szerdán a június 29. és július 2. között több mint 130 zenei…

Otthonra lelt az EFOTT

Idén nyáron ismét a Velencei-tó partjára látogat a hallgatók legnagyobb rendezvénye, az EFOTT Fesztivál. Ez alkalommal azonban a Sukorói-félsziget ad otthont a rendezvénynek, ahol terv…