A Magvető az Ördögkatlanon

Öt irodalmi beszélgetés, tizenegy szerző – ezzel várja a katlanlakókat a Magvető a 11. Ördögkatlan Fesztiválon a Vylyan Pincészet teraszán. A 2008-ban indult összművészeti fesztivál egyik díszvendége idén a Magvető Kiadó.
Augusztus 1-jén a túlélőkönyvekről kérdezi Szilasi Lászlót és Darvasi Lászlót Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője. Mindkét író szegedi, mindketten megírták súlyos betegségük történetét, ráadásul barátok, és elsőként olvassák egymás könyveit.
Nádasdy Ádám régi köteteiből és készülő új könyvének verseiből olvas fel, de a beszélgetésből nem maradnak ki a fordítások sem: Dante és Shakespeare művei, valamint a magyarról magyarra fordított Bánk bán. Nádasdy Ádámmal augusztus 1-jén 17.30-kor beszélget Turi Tímea.


Debrecen melletti tanyán nevelkedett, operaénekesnek készült, titokban a Táncdalfesztivál sztárjáról, Kovács Katiról ábrándozott gyerekkorában Szarvas József. Szokatlan, kanyarokkal teli életútjáról könyv született. Hogyan lett a hentestanulóból színész – erről faggatja Szarvas Józsefet és szerzőtársát, Bérczes Lászlót Szegő János, a Magvető szerkesztője augusztus 2-án 16.30-kor.
Augusztus 3-án az Időmérték sorozat fiatal szerzői kapnak helyet a Vylyan teraszon: Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea és Zilahi Anna mesél az indulásról, a második kötettel szembeni elvárásokról, elődökről és kortársakról. A beszélgetést Szegő János moderálja.
Totth Benedek első regénye a sodródó vidéki fiatalokról szólt, posztapokaliptikus második könyvének hőse egy fiú, aki egy szétlőtt városban egy amerikai desszantossal indul halottnak hitt öccse keresésére. Horváth Viktor mesekönyv-realista, keserűen mulatságos regénye az 50 évvel ezelőtti valós eseményről szól: Csehszlovákia 1968-as lerohanásáról. Képzeletbeli tankok dübörögnek majd az Ördögkatlanon augusztus 4-én 17 órától. A beszélgetést Szegő János vezeti.

Related Posts

Szeptemberben rendezik meg az idei Könyvhetet

Szeptember 2. és 5. között rendezik meg a 92. Ünnepi Könyvhetet – olvasható a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) internetes oldalán. A szervezet szerdai…

Könyvajánló: Grecsó Krisztián: Vera – Fele sem mese

Két évet kellett várni Grecsó Krisztián új könyvére, s öt évet arra , hogy újra regénnyel jelentkezzen a József Attila – díjas költő. A Magvetőnél…

Könyvajánló – Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Nagyon furcsa, kísérleti próza ez, amelyben az író fut, és minden kilométerhez van egy gondolata. A sportolók, különösen a futók pontosan tudják, hogy egy bizonyos…

Könyvajánló – Fekete Ádám: Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában

Megjelent a dramaturgként, színészként és rendezőként ismert Fekete Ádám Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában című első kötete, amely elnyerte az N&n Galéria Alapítvány Petri György-díját.