Jogszabályváltozás: földterület regisztráció

Több százezer családot érint az a 2013. január 1-jével hatályba lépett rendelkezés, mely szerint már nem csak kizárólag az 1 hektárt meghaladó termőföldterületet használó, hanem valamennyi földhasználó köteles bejelenteni a használatát a területileg illetékes járási földhivatalnál. A regisztráció célja, hogy 2013. júliustól összesíteni lehessen, ki mekkora földterületet birtokol.

Jogszabályváltozás: földterület regisztráció
Jogszabályváltozás: földterület regisztráció

Meddig és mennyibe kerül?

Március 30-ig az illetékes járási földhivatalhoz be kell nyújtani magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót. Ha a földhasználó családi gazdálkodónak minősül, a családi gazdaság nyilvántartási számát is be kell jelenteni.

A bejelentéshez az adatlap beszerezhető a földhivataloknál, vagy letölthető a www.földhivatal.hu honlapról. A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél.

A jogszabály úgy szól, hogy az első fokon kérelemre indult eljárásért – ha e törvény másként nem rendelkezik – 6 000 forint összegű díjat kell fizetni. Ha a földhasználati bejelentés vagy a törlési kérelem 20 vagy annál több földrészletre vonatkozik, az eljárás díja 12 000 forint.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) is azt írja, hogy a bejelentésért alkalmanként hatezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

A kiskerteket is érinti

A MOSZ szerint a változtatás 350 ezer olyan családot érint, akik a korábban zárt kertnek minősített kisebb parcellákon gyümölcsöt, szőlőt, zöldséget termeltek saját szükségletükre vagy akár eladásra is.

A szövetség szerint méltánytalan, hogy a kiskerteseknek ugyanakkora díjat kell leróniuk, mint a földet hivatásszerűen művelőknek. A MOSZ elfogadhatatlannak tartja a törvény végrehajtási módját, ezért az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult.

A Földhivatalinternetes tájékoztató oldalán nem írnak a hatezer forintos regisztrációs díjról, hanem az alábbi mondat szerepel helyette: Az adatközlési bejelentéssel indult eljárás díjmentes, de csak akkor, ha azzal együtt változás bejelentésére nem kerül sor.

Forrás: Greenprofit.hu
Fotó: greengarden.au

Related Posts

Végelszámolás helyett kényszertörlés a divat a cégeknél

Egy év alatt – 2013. július 1. és 2014. június 30. között – 6768 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, azaz 55 százalékkal kevesebb cég tulajdonosa döntött…

Figyelem, itt vannak az új téli közlekedési szabályok!

A téli gumikra és a biciklilámpákra vonatkozó szabályok is változnak a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében, amely több ponton megváltoztatja az autó, a kerékpár…

Kutatás a gyűlöletbeszédről

Februártól egy online letölthető kérdőív visszaküldésével bárki segítheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kutatását a gyűlöletbeszéd szabályozásának jogalkalmazási kérdéseiről.

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

2 Replies to “Jogszabályváltozás: földterület regisztráció”

  1. Ekkora baromságot – már bocsánat -, de rég hallottam, mint ez az új kitaláció. A Földhivatalnál a Tulajdoni Lap a „kitalálók” szerint mire szolgál? Csak azért találták ki, hogy cseszegessék az embereket? Azt hiszem van ennél fontosabb dolog is ma Magyarországon, mint ez a vacakság. Regisztráljon az akinek ez a pénzkereseti forrása, de aki 23o négyszögölön virágot, gyepet és esetleg 5 tő paradicsomot termel, annak miért kell ezt a tortúrát végig csinálnia?

    1. Kiderült, hogy ezt azért nem gondolták komolyan, a mósosítás szerint a kiskertekre nem vonatkozik a jogszabály majd. Az is valami…

Hozzászólások lezárva