Kutatás a gyűlöletbeszédről

Februártól egy online letölthető kérdőív visszaküldésével bárki segítheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kutatását a gyűlöletbeszéd szabályozásának jogalkalmazási kérdéseiről.

Kutatás a gyűlöletbeszédről
Kutatás a gyűlöletbeszédről

A gyűlöletbeszéd (angolul hate speech) olyan szóbeli vagy írásbeli megnyilvánulás, amelynek célja valamely társadalmi csoport megalázása, megfélemlítése vagy a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása. A gyűlöletbeszéd legtöbbször anemi, faji, etnikai, nemzeti, vallási, vagy szexualitás szerinti csoportok ellen irányul.

A 2013. február és szeptember között zajló átfogó kutatás egy elemeként indított kérdőív célja, hogy a Médiatanács megismerje a témát ismerő hazai szakértők és érdeklődő magánszemélyek álláspontját a felvetett kérdésekben.

A testület a kutatással azon alkotmányos mérce tisztázására vállalkozik, amely a sajtószabadság szükséges és arányos korlátjaként ismeri el a gyűlöletbeszéd tilalmát. A kérdőív kitöltésére a szervezet közvetlenül is felkéri az egyetemi jogi és kommunikációs tanszékeket, valamint számos, a témában érintett állami és civil szervezetet, intézményt.

A Médiatanács folyamatosan várja a magánszemélyek válaszait a kérdésekre. A www.mediatanacs.hu oldalon elérhető kérdőívet bármely érdeklődő kitöltheti és megküldheti a hatóság részére postán vagy a gyuloletbeszed@mediatanacs.hu e-mail címen keresztül.

A gyűlöletbeszéd médiaszabályozásban megfogalmazott korlátozásának érvényesülését a Médiatanács felügyeli. A hatóság fontosnak tartja, hogy megismerhesse az alapos, az elméleti és a gyakorlati kérdésekre is kiterjedő véleményeket a gyűlöletbeszéd szabályozásának megítélését illetően. A témakör jelentőségét mutatja, hogy a gyűlöletbeszéd kérdéséről több mint két évtizede folyamatos közéleti-szakmai viták folynak, és az Alkotmánybíróság is több határozatában foglalkozott már a kérdéssel, ennek ellenére valódi jelentése, az alkalmazandó mérce pontos tartalma napjainkban is folyamatos vita tárgyát képezi.

A kutatással kapcsolatos információkról, annak eredményeiről a Médiatanács internetes oldalán (www.mediatanacs.hu) folyamatos tájékoztatást nyújt.

Forrás: nol.hu
Fotó: wikipedia.org

Related Posts

Végelszámolás helyett kényszertörlés a divat a cégeknél

Egy év alatt – 2013. július 1. és 2014. június 30. között – 6768 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, azaz 55 százalékkal kevesebb cég tulajdonosa döntött…

Figyelem, itt vannak az új téli közlekedési szabályok!

A téli gumikra és a biciklilámpákra vonatkozó szabályok is változnak a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében, amely több ponton megváltoztatja az autó, a kerékpár…

Jogszabályváltozás: földterület regisztráció

Több százezer családot érint az a 2013. január 1-jével hatályba lépett rendelkezés, mely szerint már nem csak kizárólag az 1 hektárt meghaladó termőföldterületet használó, hanem…

Mindent a népszerűségért – katasztrófaturizmus a médiában

Kérek engedélyt felháborodni. Olyan ritkán szoktam. Most akkor én anyáznék egy kicsit, ha nem baj, mert megtelt a sapkám az előítéletességgel, a rasszizmussal, a tájékozatlansággal.…