23 000 személyt tiltottak el a cégalapítástól

Az elmúlt évben 1673 esetben tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – adóregisztrációs akadály fennállása miatt – az adószám kiadását. A 2015. évi adathoz képest (965) ez 73 százalékos növekedést jelent, és egyúttal jelzi, hogy az adóhatóság egyre alaposabban ellenőrzi a piacra lépő új vállalkozások kellő felkészültségét, anyagi és személyi hátterét. Ilyen indokok miatt 2013 és 2016 között összesen 4783 vállalkozás megindítását akadályozta meg az adóhivatal. Emellett a magunk mögött hagyott négy esztendőben összesen 5930 esetben az adószám szankciós törlését azért rendelte el az adóhivatal, mert az érintett cégek külön felszólítás ellenére sem hárították el az adóregisztrációs akadályt

– tájékoztat a feketelista.hu.

32 000 cég érintett

A cégbíróságtól érkező adószámkérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmező „előéletét”. Megbizonyosodik arról, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, valamint a minősített többségi befolyással rendelkező tagjai esetében nem állnak-e fenn olyan okok, amelyek kizárják, hogy a cég részére az adóhatóság adószámot állapítson meg. Aki a regisztrációs szűrőn fennakad, például kiderül róla, hogy korábbi cégét már csődbe vitte, nem kaphat adószámot. Ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott múltja, cége adószámát törli az adóhivatal.
Az üzleti élet vezetői az adóregisztrációs eljárással három esetben találkozhatnak: cégalapításkor; ha a cég vezető tisztségviselője vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik; ha az eljárást az alapítani tervezett cég vezető tisztségviselője maga kéri. Az adóhivatal nyilvántartásában jelenleg 23 370 cégalapítástól eltiltott személy neve szerepel. Azoknak a cégeknek a száma pedig, ahol ennek a kétes hírű körnek a tagjai megjelentek, már meghaladja a 32 ezret.

Felszólítási rend

A NAV minden esetben alaposan ellenőrzi az adószámot és a kérelmező adózási „morálját” is. Amennyiben nem felel meg a törvényben meghatározott feltételeknek, az adóhatóság az adószám iránti kérelmét elutasítja, illetve – a már működő vállalkozás esetében – a fennálló akadály megszüntetésére szólítja fel a céget. Korábban a bevallási, illetve az adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt az adószám-felfüggesztés legjellemzőbb oka. A hatályos törvény jelen előírása szerint csak két eredménytelen felszólítás után lehet elrendelni az adószám-felfüggesztését. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén viszont már nem felfüggesztés, hanem az adószám törlése a szankció. A NAV ilyen esetben kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását is. Azonban erre is csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor.
Az adószám-felfüggesztése, illetve szankciós törlése a céget nem mentesíti adóbevallási és adófizetési kötelezettségeinek teljesítése alól. Az adószám megvonását követően az érintett cég nem vehet igénybe adó-visszatérítést, adó-visszaigénylést és költségvetési támogatást.

Bővült a kimentési okok köre

Az adóhatóság a múlt évben „harmadolta” az adóregisztrációs értékhatárokat, és változtatott a cégvezetői vizsgálat előírásain is. Ez év elejétől pedig bővült az úgynevezett kimentési okok köre. Ez azt jelenti, hogy az adószám kiadását megtagadó adóhatósági határozat ellen az érintett cég fellebbezhet, a kisebbségi tulajdonosok pedig új kimentési lehetőségekkel élhetnek. Az adószámkiadási eljárás felfüggesztésének, elutasításának lehetőségét kiterjesztették a költségvetési szervek, az állami oktatási intézmények és a helyi önkormányzatok tulajdonlása miatt bekövetkezett adóregisztrációs akadályokra is.
Az adószám-felfüggesztéssel szankcionált vállalkozás nehéz helyzetbe sodorhatja üzleti partnereit is. A tapasztalatok szerint ugyanis az ilyen esetek nagy többsége felszámolással végződik. A megtérülés esélye tehát meglehetősen csekély. Amit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a céget a nyilvántartásokban, mint amilyen a feketelista.hu is, ahol tizennégy más közhiteles nyilvántartás adatai is megjelennek egy kereséssel.

Megyék, városok körképe

A feketelista.hu közzétette az adószám-felfüggesztéssel érintett cégek megyék és nagyobb városok szerinti adatait is. A listára négy év alatt összesen 24 872 vállalkozás neve került fel, ebből 3053 a múlt esztendőben. Ez utóbbi cégeknek 50 százaléka (1532) fővárosi székhelyen van bejegyezve. Egyébként tavaly a kimutatásban szereplő városok (lásd a mellékelt táblázatot) mindegyikében kevesebb céget szankcionáltak adószám-felfüggesztéssel, mint egy évvel korábban. Miskolcon például 69 cég adószámát függesztették fel, a 2015. évi 110-zel szemben. Szegeden 73 esetben került erre sor (2015. évi 78-cal szemben). Győrből 2015-ben 120 társaság neve került a listára, tavaly már csak 54. A legkevesebb céget Szombathelyen (11), Kaposváron (6), illetve Zalaegerszegen (3) sújtották adószám-felfüggesztéssel.
A megyéket illetően, érthetően Pest megyében büntetett tavaly is legtöbb esetben – 243-szor – adószám-felfüggesztéssel az adóhatóság. A megyében négy év alatt több mint 2000 céget ért el ez a szankció. Ugyanez idő alatt Bács-Kiskun megyében 1337, Komárom-Esztergom megyében pedig 1312 társaság adósszámát függesztették fel.
Forrás: www.feketelista.hu

Related Posts

Négyszázezer munkavállaló feketén dolgozik

A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három esztendőben – 2012 és 2014 között – mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek az aránya,…

Naponta hatvan céget számolnak fel

Az elmúlt egy év alatt – 2014. június és 2015. május között – 14 518 cég ellen indult felszámolási eljárás. A munkanapokat számolva naponta csaknem…

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az…

2016-ban is több mint félmillió adóvégrehajtás, és ez 35%-os csökkenést jelent

Újravizsgálják a behajthatatlannak minősített tartozásokat is. Az elmúlt évben az adótartozások behajtására 538 227 esetben indított végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatalmas…