13. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál – 5.000.000 cm3 és 400.000 lóerő egy helyen

Füst és por – csodálatos amerikai autók és örült rodeósok… 2014. március 21-én megtartották a 13. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál sajtótájékoztatóját az Autó, Motor és Tuning Show keretében, a Hungexpon.

unnah,hjkmed

Idén nyáron rendezik meg a 13. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivált, ahol a legendás járgányok rajongói mellett, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az autós őrület és a benzingőz mellett biztosított a három nap nyaralás, koncertek, bulik és kikapcsolódás minden korosztálynak. A fő látványosság természetesen a közel 1500 amerikai autó Európa minden szegletéből, de számos más programból is válogathat a látogató: gumifüstölés és leghangosabb autók versenye, Big Foot taposás, szlalom verseny, Low Rider show és az egyedülálló Rodeó Európa Bajnokság befejező, döntő fordulója. Az autócsodák a komáromi – világörökségnek jelölt – Monostori Erődben lesznek láthatóak, 2014. augusztus 8-10. között.

A sajtótájékoztató első megszólalója Békési Róbert volt, a fesztivál főszervezője. „Idén körülbelül 1200-1500 autó lesz a rendezvényen, ebből számítottuk az impozáns „szlogent”, miszerint a látogatókat 5.000.000 cm3 és 400.000 lóerő várja. Mindig vannak csendesebb klasszikusok, a tuning nélküli gyönyörű modellek, és persze a hangjukról is megismerhető sportautók – akiket saját versenyükben díjazzuk is.” Érdekes látni, hogy bár a monostori erőd eléggé elszakított a civilizációtól, mégis mindenki imádja, és tökéletes helyszínnek bizonyult” – nyilatkozta a főszervező.
Fontos eseménye a fesztivál hétvégének az autós felvonulás. Békési Róbert szerint ez a felvonulás már 10 évvel ezelőtt is jól mutatta a fesztivál, és az autók szeretetének nemzetközi voltát. Már 2002-ben – az Unióba lépés előtt – átmehetett a kocsisor Magyarországból Szlovákiába a komáromi hídon. A főszervező ezután beszélt egy kicsit a látogatókról: „A fesztivált jellemzően az érdeklődők két csoportja látogatja: vannak az igazi elhivatott amerikai autósok, akik végigtáborozzák a fesztivál három napját, és a koncertek kevésbé érdeklik őket. Másrészt pedig érkezik a többi érdeklődő néző, akiket megnyernünk ugyanilyen fontos. Nekik (is) szól a Big Foot bemutató, Európa bajnok low riderek showja, szuvenír és relikvia árusok és a felvonulás is. Szerettünk volna egy igazán lélegzetelállító programot is, ez lesz idén az élő bikás rodeó, ami igazán passzol az amerikai kocsikhoz.”
A szót ezután Nádor József, a Tyuxi Rodeó atyja, a Magyar Rodeó Egyesület elnöke vette át. A legendás magyar „bullfightert” már gyermekként megragadták az indiánok és cowboyok történetei, és álmait később lóháton, majd a bikákat meglovagolva űzte tovább. „Már 30 éve szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozom, így nagyon is jól ismerem ezeket az állatokat. Akik ezt a sportot választják, már kisgyerekként elkezdik az edzést – először birkákon, később 2-300 kilós borjúkon, majd az akár egy tonnás állatokig csak a józanész szabhat határt nekik. A bullfightereket (rodeó bohócokat) az őrültség kell, hogy vezesse. Mikor egy bikát kell eltéríteniük a rider elől, akkor nincs idejük gondolkodni, azonnal kell cselekedni, még ha ez a testi épségük kockáztatásával jár is.” Márpedig ez a sportág legtöbbször ezzel jár. Minden versenyen találkozhatunk csonttörésekkel és zúzódásokkal, de ez a történet szerves része. „A veszélyességük ellenére a bikák mind sporttársak, soha nem vágnánk le őket.” – tette hozzá József. Az is kiderült, hogy a magyarok igencsak jó hírnévnek örvendhetnek, ami a rodeót illeti. A jelenlegi Európa bajnok hazánk fia, Bernáth Márton, aki „Suffering” hátán nyerte el a címet 2013-ban.
Az augusztusi show az Amerikai Autó Fesztiválon az Európa Bajnokság utolsó, és legfontosabb állomása. Magyarországon egyedülálló módon, most először lesz a hivatalos Rodeó Európa Bajnoki Állomás élő bikákkal szabadtéren, így biztosan hatalmas showra számíthatunk. „A ridereket a szerencse párosítja a bikákkal, de egyébként mindenki a legkeményebb, legvadabb ellenfelet szeretné, hiszen így a legnagyobb a dicsőség. A monostori erődben eldől, hogy ki lesz a bajnok, ki lesz idén az övcsat tulajdonosa.” zárta szavait Nádor József.

unnamed (2)A sajtótájékoztató végén ismét Békési Róbert kapott szót: „Magyarországon még kétség kívül gyerekcipőben jár az low riderek gyűjtése , legfeljebb talán 7 ilyen járgány található itthon. Ennek oka a műszaki vizsgára vonatkozó szabályozás – hazánkban, ha súlyos pénzeket is költ valaki egy ilyen autócsodára és a felszerelésére, valószínűleg akkor sem mehet ki vele az utakra. Ez sokaknak elveszi a kedvét.” Talán ezek a nehézségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikai autósok ilyen rendkívül összetartó közösséget, szinte családot alkotnak. „Körülbelül 4-500 magyar amerikai autó jár a fesztiválra, amelyek sofőrije mellett a baráti társaságok is eljönnek. A többiek Európa minden részéről, Hollandiától egészen Szlovákiáig, érkeznek, közel 1.000 külföldi amerikai autó jár a Monostori Erődben. Itt mindenki ismer mindenkit, ha segítségnyújtásról van szó, senki nem tétovázik” – fejezte be Békési Róbert. A sajtótájékoztató végeztével a jelenlevőket meginvitálta egy igazi low-rider kipróbálására is.
A 13. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál kétség kívül olyan színvonalas, színes és látványos rendezvény lesz, mint az előző években volt. Az elővételes jegyeknek nemsokára érdemes utánanézni, ugyanis április 1-jétől már megvásárolhatók. A benzingőz, a fenséges vagy épp bivalyerős járgányok és a szórakoztató programok idén sem maradhatnak el, és a sort megfűszerezi még a Tyuxi Rodeó őrületes, tüzes showja is. Az őrjöngő bikáktól az ugráló low-riderekig mindent áthat majd az amerikai életérzés augusztus 8-10. között, Komáromban, a Monostori Erődben.

 

Related Posts

Oldtimer Premier – Veterán Járművek Találkozója

A Magyarországi Bogarasok Klubja, a Mini Club Hungary és a Trabant-Wartburg Klub szervezésében az Oldtimer Premier rendezvény idén 2014.04.26-án, szombaton kerül megrendezésre.

Extrém Enduro Kupa és Freestyle Show

A meseszép amerikai autók mellett vadonatúj enduro programmal készül a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komáromban. Az adrenalintól duzzadó autós programokon túl Super Enduro versennyel…

ADRENALIN-LÁZ, ROCK’N ROLL, SZABADSÁG – 16. NEMZETKÖZI AMERIKAI AUTÓ FESZTIVÁL

Scorpions, Guns’N’ Roses, AC/DC, Deák Bill Gyula, Gesarol, Auróra, Easy Blues (SK) – zenei fronton is keményen odakarmol az immáron 16. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi…

Benzinfaló szörnyetegek a Monostori erődben, avagy 16. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál

Odavagy az amerikai, V8-as izomautókért, mindened az adrenalin és nem mondasz nemet egy benzingőzzel átitatott hosszú hétvégére, önfeledt bulizásra? – akkor van egy visszautasíthatatlan ajánlatunk…