25 év a népzene varázsában – Könyv a Csík Zenekarról

Emlékek, érzések kavalkádja rajzolja meg a Csík zenekar történetét, és viszi közelebb az olvasót a ma már sportcsarnokokat megtöltő népzene varázsához. Süveges Gergő  Csík zenekar című könyve megjelent.

Csikzenekar_borito

A Csík zenekar fennállásának 25. évfordulójára megjelenő kötet személyes élmények alapján idézi fel az együttes történetét. Negyvenen szólalnak meg azok közül, akik részesei voltak, vagy ma is részesei a zenekar életének. A megszólalók saját emlékeiken keresztül mutatják be azt a ritka mozgékonyságot, nyitottságot, változásra való képességet, ami egyet jelent a Csík zenekarral.
Ez a huszonöt év nem volt mindenki számára mindig diadalmenet. Megismerhetjük a nehéz pillanatokat, melyek fényében még értékesebbnek tűnik, ami a magasban van. Kiderül, mi él a lelkekben a közös út egy-egy szakaszáról.
„De valójában mi következik itt beljebb lapozva? Kronológia? Az is. Interjúkötet? Az is. Vitairat az autentikus népzene hívei és a feldolgozáspártiak nézetkülönbségeiről? Az is. Sztorigyűjtemény? Az is. Képeskönyv? Az is. Ez is, az is, amaz is.” írja a kötetről a szerző, Süveges Gergő.
A különleges könyv természetesen CD melléklettel jelenik meg, a zenekar egyik alapítója, Csík János erre is utalt a kötettel kapcsolatban: „A sok-sok kíváncsisággal bélelt, a tanulás nehéz gyötrelmeivel tarkított nap; a sok fiatalos lelkesedéssel, jó házibulikkal, táncházakkal fűszerezett, a jövőbe vetett hittel, reménnyel teli hónap; a biztatóan sikeres és tanítóan sikertelen évek – ezek jelentik a mi kis történelmünket. És persze a muzsikánk – az mondja el legszebben a Csík zenekar igaz meséjét.”
A kötetben megszólal Dresch Mihály, Lovasi András, Kiss Tibor, Presser Gábor, Lévai Balázs, Ferenczi György, valamint számos néptáncos, zenész, valamint a zenekar jelenlegi és korábbi tagjai.

Related Posts

Mohai Tamás gitárosról lánya írt könyvet

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a…

Bob Dylan-könyvek az Európa Könyvkiadónál

Egy „regény”, egy dalgyűjtemény és egy önéletrajz megjelentetésével tiszteleg az Európa Könyvkiadó Bob Dylan irodalmi Nobel-díja előtt. A három könyvet 2017 tavaszán vehetik kézbe az…

Farkas Zoltán & Kiss László: Outcast – Kitaszítottan a világhírig

Oké, kezdem azzal, hogy először 1997-ben láttam a zenekart egy kicsinyke klubban, ami a jól csengő Patkánylyuk névre hallgatott. Értelemszerűen nem voltunk több százan a…

Varázslatos Olvasás Éjszakája az Athenaeum Kiadóval

Október 18-án este egy különleges, varázslatos program részesei lehettek azok, akik az Olvasás Éjszakáján az Athenaeum Kiadó programjait választották a Hátsó Kapuban.