Könyvajánló – Boualem Sansal: 2084. A világ vége

Mese, gúnyirat, példázat, totális regény egy történelem nélküli diktatúráról – Boualem Sansal könyve sötét képet fest egy vallási világdiktatúra uralta jövőről. A 2084. A világ vége című regényéért az Algériában élő író 2015-ben elnyerte a Francia Akadémia Regény-Nagydíját.

Boualem Sansal regénye valahol a jövőben játszódik, ahol 2084 már csak bizonytalan szóbeszéd: rejtélyes szám, ősrégi dátum, talán égi jel. „Nem tudni miért, egy évszám rögzült az agyakban, ami a romok mellett elhelyezett emléktáblákon is szerepelt: 2084. Volt ennek valami köze a háborúhoz? Talán. Azt nem részletezték, hogy a világégés valamely konkrét eseményének elejére vagy végére vonatkozik. Az emberek gondoltak erre, gondoltak arra, valami olyasmire, ami életük szentségével áll kapcsolatban. Nemzeti sport lett a számmagyarázat, összeadtak, kivontak, szoroztak, megcsináltak mindent, amit csak lehet a kettessel, nullával, nyolcassal és négyessel.”
Abisztán hatalmas birodalmában egy az Isten: Yölah, és Abi az ő Küldötte. Tilos az önálló gondolat, bűn az egyéni érzés, Yölah népe pedig üdvözülten éli múlt és jövő nélküli, változatlanságba dermedt mindennapjait. Lehetséges-e, érdemes-e vajon kételkedni, bármit keresni ebben a világban, ahol kérdések már rég nincsenek, s ahol mindenre megvan a válasz? A regény csetlő-botló, ám céltudatos főhőse mégis útnak indul, hogy kérdésekre s újabb kérdéseket hozó válaszokra leljen.
Michel Houellebecq, aki egy televízióműsorban lelkesen beszélt Sansal könyvéről, úgy véli, a 2084, amely egy igazi vallási totalitarizmust ír körül, sokkal rosszabb jövőt fest, mint a Behódolás. A két könyv között a legnagyobb különbséget pedig abban látja, hogy míg a Behódolás egy puhább iszlamista rezsimről szól, Boualem Sansal a szélsőségesek győzelmét látja. „Lehet, hogy Sansalnak igaza van, amit elképzel a jövőről, az nagyon is lehetséges” – tette hozzá Houellebecq.
Boualem Sansal a kortárs francia nyelvű irodalom egyik meghatározó hangja. Hol ironikus, hol profetikusan komor vagy éppen filozofikusan elemző látomása egy régi-új veszedelem, a szélsőséges vallási radikalizmus lehetséges következményeit viszi el a néhol már szinte abszurd végletekig. Akárcsak Orwell 1984 című regénye, Sansal műve is szenvedélyes figyelmeztetés: olyan disztópia, amely a világ egyes részein már megvalósulni látszó borzalmakból táplálkozik.
Boualem Sansal egy algériai faluban, Theniet El Hadban született 1949-ben. Mérnöki képesítése és közgazdasági doktorátusa megszerzése után számos területen tevékenykedett: dolgozott az oktatásban, volt tanácsadó és cégvezető, valamint egy ideig magas pozíciót töltött be az algériai közigazgatásban, ahonnan a hatalomnak kevéssé tetsző írásai miatt 2003-ban mennie kellett. Jelenleg is Algériában él, ahol regényeit és egyéb írásait cenzúrázzák, őt magát pedig rendszeresen érik fenyegetések és személyes támadások.
Annál nagyobb népszerűségnek örvendenek könyvei Európában, nem utolsósorban Franciaországban és Németországban. Számos irodalmi díjban és kitüntetésben részesült. Goncourt-, Renaudot-, Femina-, Flore- és Médicis-díjra is jelölt, 2084 című regényéért 2015-ben elnyerte a Francia Akadémia Regény-Nagydíját.

Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 312 oldal
Megjelenés: 2017. április 22.
Méret: 197 mm x 142 mm x 12 mm
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9789634056959

Related Posts

Könyvajánló – Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás

Lélegzetelállítóan szép történet arról, miért vágyunk feledni, és miért kell mégis emlékezni. Nagyregényt tart a kezében az Olvasó, a szó legnemesebb értelmében. Kazuo Ishiguro, a…

Könyvajánló – Rubin Eszter: Árnyékkert

Családregényt nehéz izgalmasra írni. Rubin Eszter nyolcvanas években induló regénye viszont magába szippant a kezdetétől a végéig. Olyan, mint egy misztikus utazás, évtizedeken, évszakokon, a…

Könyvajánló – Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni

Nagyon furcsa, kísérleti próza ez, amelyben az író fut, és minden kilométerhez van egy gondolata. A sportolók, különösen a futók pontosan tudják, hogy egy bizonyos…

Könyvajánló – Térei János: Káli holtak

Térei Káli holtak című könyve valójában egy színházregény, főhőse pedig egy fiatal színész, aki bolyong tragédiák, belső titkok, súlyos, áthatolhatatlan színházi falak között. Ahogy a…