Könyvajánló – Ferenc pápa útján

Vallásomat nem aktívan gyakorló katolikusként is azt gondolom, hogy ilyen népszerű, szerethető, és közéleti kérdésekben értékes véleményt formáló pápája rég volt a katolikus egyháznak. Ferenc pápa emberközeli, mondatai ott hatnak, ahol nem csak a szenvedést enyhítők várják, hanem valóban váleményt formál olyan közéleti kérdésekben is, mint a szexualitás, a menekültkérdés, a világ ökológiai problémái, valamint azok az embereket foglalkoztató mindennapi problémák, amelyekre a vallás nem, vagy nem minden esetben adott választ a kétkedőknek.

1272503

A Ferenc pápa útján az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról. Solymári Dániel és Pallós Tamás december 21-én a Vatikánban személyesen adják át könyvüket Ferenc pápának.

Mi a közös Bagdy Emőke pszichológusban, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátban, Köves Slomó vezető rabbiban és Jolánban, a monori szegénytelep lakójában?

Például az, hogy a Ferenc pápa útján című kötetben valamennyi megszólaló a szentatya egy-egy tanításáról mondja el véleményét. A könyv nagyszerűsége, hogy a vallását a mindennapokban aktívan nem gyakorló emberek számára is útmutatót, fogódzót adhat az élet nagy kérdéseinek megválaszolásához.

Egy szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról.

A Ferenc pápa útján című könyv tematikusan válogatott idézetgyűjtemény, amely azonban több, mint füveskönyv. A szerzők nem egyszerűen leírják a pápa gondolatait, hanem a megszólított beszélgetőtársakkal együtt értelmezik azokat a honi olvasók számára.
A vita elkerülhetetlen egy-egy kérdésben, de abban mindenki egyetért, hogy az ember és a szeretet a legfontosabb.

A mű egyik szerzője, Solymári Dániel erről így vall:

„A kötetben megszólaló személyek azonosulnak a pápának azon gondolatával, hogy az embert kell nézni, minden stigmától és bélyegtől függetlenül. Azt az embert, aki szeretetre vágyik és szeretetre szorul. Mindannyian ebbe a kategóriába tartozunk.”
A szerzőkről:
Solymári Dániel publicista, ismeretterjesztő. Teológiát és nemzetközi kapcsolatokat tanult Magyarországon, majd Angliában. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak koordinátora. Fő munkaterülete a peremvidékek felzárkóztatása, a magára hagyottak emberi élethez méltó körülményeinek megteremtése. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

Pallós Tamás újságíró, szerkesztő. Teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. 2000-től az Új Ember hetilap szerkesztőségének tagja, 2005-től a kulturális rovatának vezetője. A Magyar Állami Operaház megbízott külső munkatársa, szakírója. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 240 oldal
Megjelenés: 2016. november 24.
Méret: 235 mm x 160 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632936246

Related Posts

Könyvajánló – Donáth Mirjam: Mások álma

„A legnagyobb veszedelemben is mindig lesznek fák, amelyeket nem lehet átültetni. Én ilyen fáktól származom.” Donáth Mirjamot felvették New York legjobb egyetemére, azután évekig a…

Könyvajánló – SZENTESI ÉVA : Kardos Margit disszidál

Annyira vártam ezt a könyvet, hogy elhoztam a Kiadóból, talán még a vásárolt mirelit cuccokat kipakoltam, aztán jött a kanapé, és Kardos Margit beszippantott. Övé…

Végre Szentesi könyv:Kardos Margit disszidál

Imádom Szentesit. A humorát, az intelligenciáját, a WMN -ben megjelenő összes írását, minden megnyilvánulását. Ez a könyv igazi csemege lesz. És 13-án jelenik meg. Irány…

Te túlélnéd? Pachman Péter: Misu háborúja

Pachmann Péter regénye a délszláv háború idején játszódik, és egy anya szemén keresztül mutatja be az egyéni életutakat és borzalmakat. Nagyon érzékeny, ugyanakkor szókimondó írás.…