Könyvajánló – Finy Petra: Akkor is

Salamon Sára tanárnőt elhagyja a férje. Persze akkor, amikor már minden jól mehetne: a gyerekek önjáróak, az állások biztosak, az egzisztencia stabil. Sárát persze teljes döbbenettel éri a hír: ő azt gondolta, kiegyensúlyozott, szeretetteljes viszonyban él. Persze később rájön, hogy apró jeleket sem vett észre, és ordas nagy jellemhibákat sem, pedig ott voltak azok végig, tán már a kezdetektől. De a szerelem vak, a biztonságra törekvés erős, és persze a kényelem is. Mindennapi történet lenne ez eddig.


Talán attól nem az, hogy van mellette a látszólag érzéketlen anyja helyett egy morgós, idős szomszéd, aki szívtelennek tűnik ugyan, de a legjobb tanácsokat mégis ő adja. Ott van Bárdosi is, aki az egyetem óta szerelmes belé, és azt érzi, most jött el az ő ideje. Ott van a két gyerek, akik furcsán-éretten viselik anyjuk sírásrohamait, küzdelmét az összeomlás ellen. És még a háttérben ott egy kómában lévő férfi is, akinek büntetlenül el lehet mondani azt, mennyire vacak az élet egy életközepi krízist a párkapcsolatával nullára redukáló, érzéketlen férj után megtalálni a lét bármilyen örömét, meglátni, hogy süt a nap, hogy az ég kék továbbra is.
Sára egy siratófalon mondja el saját magának, mit is érez, talán ez a könyvben az egyetlen igazán kegyetlenül valós visszatükrözése annak, milyen az, ha egy mindjárt negyven éves nőt ott hagynak egy fiatalabbért, szebbért, bárki másért.

A “midlife crisist” az emberek általában erre a korra érik el, ekkorra már döntöttek arról, hogy mivel foglalkozzanak, kivel házasodjanak össze, és gyerekeik is vannak. Emiatt a fókusznak a belső területre, befelé kéne irányulnia. Olyan kérdések kezdik foglalkoztatni az illetőt, hogy mit ért el eddig, hogyan is élte eddig az életét, és vajon ezt milyen értékek szerint tette, és a jövőben milyen célokat tűz ki magának, merre tart az élete második felében. Egyfajta számvetés folyik, összegzés, hogy önmaga szerint helyesen élte-e eddig az életét, jó döntéseket hozott-e, és a jövőben milyen új célok vagy értékek felé akar haladni. A könyv annak ellenére Sára krízise is, hogy nem önként választotta. Mert idővel ráébredt arra, ő maga mit rontott el, hogy mit nem látott meg a kapcsolatában, amit fontos lett volna észrevennie, és a végén még az édesanyjáról is kiderül, hogy nem szívtelensége okán nem segíti őt ebben a nehéz helyzetben.

A könyv egyébként alapvetően nem egy szomorú olvasmány. Remek mellékszereplők, jellemrajzok érik el, hogy tudjon rajta mosolyogni az ember. Meg persze elgondolkodni is, mert ennek kapcsán azt is érdemes.

Finy Petra gzdag életművet tud maga mögött: a gyerekkönyvek, versek, és egy felnőtteknek szóló regény, a Madárasszony. Most megjelent könyvével sem okozott csalódást.

A kötetért köszönet az Athenaeum Kiadónak.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 300 oldal
Megjelenés: 2018. április 16.
Méret: 124 mm x 22 mm x 183 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632937489

Related Posts

Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és…

Könyvajánló – Pachmann Péter: Misu háborúja

Ezt a könyvet többször is le kellett tennem. Mint minden nő és anya, magam is rosszul tűröm, ha gyerekeket bántanak, ha kiszolgáltatottan, betegen kell szenvedniük.…

Könyvajánló: Hatala Csenge: Requiem

Jómagam még gyerek voltam, amikor az a tragédia történt, amiről Csenge ír ebben a kötetben. Néhány év múlva egyik kedvenc dalom lett a Requiem. Kicsivel…

Könyvajánló – Izsó Zita-Bach Máté: Pesti nő

A pesti nők hétköznapiak, híresek vagy éppen különlegesek. Történetük megejtő, szórakoztató vagy elgondolkodtató.