Könyvajánló: Finy Petra: Marlenka

Szerencsém volt az elsők között olvasni Finy Petra méltán várt új regényét. Egészen különös élmény volt: nem tudok róla nem pszichológusként írni, de lehetnék ehhez a regényhez várostörténész, családfa kutató, történész, gender-szakember is, hiszen ez a könyv annyira sokoldalú ismerethalmazt ad át, hogy bárki, aki akár csak hobbiként is, de foglalkozik valamelyik területtel, élvezettel olvassa.

Női sorsokról, traumákról, gondokkal terhelt, generációkon átívelő feldolgozatlan traumákról írni nem könnyű. Az első, ami eszembe jutott, a családállítás modellje, amelyet Hellinger fedezett fel, mégpedig olyan módon, hogy azt mondta, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét.A családi lélekben /mezőben szigorú törvények uralkodnak. Ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, a jóvátételt. Nos, ez volt látható a regény Marlenkáján, hiszen ő nem egyszemélyű tragédiát átélt nőalak: cipeli ő az elődök sorsát, és bizony meg van írva az is ebben sorsban, hogy neki is jóvá kell tennie valamennyit elődei, ősei hibáiból.
És ki tudja, megfigyelte-e valaha valaki, de a tragédiák cipelői mindig a nők. Férfiak halnak meg a háborúkban, és a nők maradnak gyászolni utánuk, és nevelni a gyerekeiket. Ők örökítik át a sorsokat, ők adnak mintát, – rosszat és követendőt egyaránt – és ők építik újjá is az életet. Nem a férfiak szerepét, jelentőségét szeretném bagatellizálni ezzel egyik családmodellben sem, de a férfiak, neveltetésüket, a társadalom feléjük nyújtott elvárásaikat tekintve a csendben tűrő, halkan gyászoló, hősiesen meghaló szerepet viszik mind ebben a történetben, mind pedig általában a magyar társadalomban.
Marlenka sorsa determinált. Ő az, aki nem tud kilépni az ősi női sorsból: egyszerűen elrendeltetett az, ami vele történik, amit és ahogyan átél. Akkora erőfeszítéseket kell tennie egy törékeny harmónia fenntartásáért, amikkel a regény során sokszor úgy gondoljuk, el sem tud boldogulni.
Nagyon plasztikusan ábrázolt a könyvben a nárcisztikus személyiségzavar is, amelyet egy mindig felbukkanó párhuzam, Marlenka nárcisz szeretete visszahangoz vissza, mint valami metafora. Mert nem csak a virágok mellett áll meg elbűvölve, hanem a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedőket is megtalálja, behúzza az életébe.
De láttam magam előtt a Városmajort is, de a szeretett Városmajor elképzelt látványába vegyült a könyv adta történelmi borzalom: a nyilasok kínzásai, a zsidók által elszenvedett szörnyűségek, az utcákon folyó öldöklés. Valójában ahogy a történetmesélő váltotta a korokat és szereplőket, úgy került elő és tűnt el a szemem elől a történelem.
Marlenka a nő, aki több női sorsot is meg kellett, hogy éljen. A nő, aki nemzedékeken átívelő tragédiák hordozója. A nő, aki cipeli ezeket a sorsokat, mi pedig végig lélegzetvisszafojtva várjuk, sikerül-e egy pici örömöt, egy maréknyi harmóniát, egy csepp boldogságot elérnie.

Október 11-éna Margó Fesztiválon mutatta be az Athenaeum Kiadó a könyvet, a kötetről Ruff Orsolya beszélgetett a szerzővel és Dr. Angster Máriával, a Hellinger-féle családállítás hazai meghonosítójával.

Borsos-Kőszegi Erika

Kiadó:Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma:304
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:360 gr
ISBN:9789632939377
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2019
Árukód:2729689 / 1186669

Related Posts

Könyvajánló: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba kötete számomra a 2023-as év meglepetése, sőt, bátran kijelentem, hogy nekem a 2023-as év legjobb regénye.A Dreher-szimfónia fizikai megjelenése már önmagában is megér…

James Powell: 2084 Az eltűnt jég nyomában – Képzelt riport a klímaváltozásról

Az elmélet valósággá vált… 2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Kedvenc kortárs szerzőm tizedik regénye kapott magyar fordítást Novák Petrának és kiadást az Athenaeum kiadónak köszönhetően. Picoult ebben a regényében is megjelenik a természetfeletti téma,…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Jodi Picoult váratlan fordulatokkal teli regénye az emberi sorsról, a szenvedélyről, a bűnről és a megváltásról. Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az…