Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és megteszi, mint Dédé.

A feleség monológja sokkoló minden házasságban élő, és abban időnként megrekedő nőnek. Él egy olyan házasságban, amiért sokat küzdött, amibe szőlős lugast és totyogó kisgyerekeket képzelt az elején, és amiben aztán gyerekek is lettek és lugas is, csak valahogy a lendület fogyott el, a hév kezdett múlni, és egyre több lett a megalkuvás és a szürkeség.

Mindegy is, mi történik a tizenéves házasság kivégzésével. Mindegy, hogy a férfiak, az újra megtalált sport és a vonzó külső, a változó világ, vagy a női magazinokon szocializálódott nővér okozza-e a kételyt, hogy menni kell-e, vagy maradni.

A lényeg talán a női lélek, annak a változásai, amik átszáguldanak tizennégy hosszú éven, válogatják belőle a jót, feltűnnek benne a rosszak foltjai, és végül megszületik a döntés: menni kell. Menni abból az egy éltünkből, ami jutott nekünk, menni, hogy nézzenek még ránk úgy, ahogyan rég, és lehessenek még első csókok.

Lehet, hogy nem mindenki érti majd ezt a könyvet. De aki egyszer is megingott, akinek hiányzott az elvesztett meghittség, az érteni fogja. Meglépni persze nem meri mindenki, a legtöbb nő marad. Enni ad a gyereknek, kimos, leviszi a kutyát, dolgozik, elmegy futni, beleszürkül a mindennapokba. Vagy felemeli a fejét és továbblép.

A könyv legnagyobb értéke a mély női érzések plasztikus ábrázolása. A szereplők homályosak, de a dönteni kényszerülő nő lelke éles, mint  a penge.

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak.

Kiadó: Athenaeum

Megjelenés ideje: 2018
ISBN: 9789632938271
200 oldal
Méret: 124 x 20 x 183
Ára: 3499 Ft

Related Posts

Könyvajánló – Pachmann Péter: Misu háborúja

Ezt a könyvet többször is le kellett tennem. Mint minden nő és anya, magam is rosszul tűröm, ha gyerekeket bántanak, ha kiszolgáltatottan, betegen kell szenvedniük.…

Könyvajánló- Benyák Zoltán: A nagy illúzió

„Ha elfelednek, meghalsz” Tom Pastor negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. Ám életének ezzel még koránt sincs vége. A túlvilágon feneketlen sötétség…

Ölelésben – André Aciman – Szólíts a neveden

Elgondolni azt, milyen lehet egy fiatalembernek megélni az egyedülhagyottság és kétségek közt létezés jelenlévőségét, meghatározó és megközelíthetetlen gondolat. Átélni, átérezni azt, milyen, amikor önmagunk félszeg,…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.