Könyvajánló: Hatala Csenge: Requiem

Jómagam még gyerek voltam, amikor az a tragédia történt, amiről Csenge ír ebben a kötetben. Néhány év múlva egyik kedvenc dalom lett a Requiem. Kicsivel később tudtam meg, hogy mi is ihlette: egy rajongót agyontaposott a lelkes tömeg egy Karthago-koncerten. Ebben a tudatban voltunk, mígnem megjelent ez a riportkönyv, ami igyekezett kideríteni, ki is volt tulajdonképpen ez a fiatalember, aki a Karthago zenekar talán leghíresebb dalát ihlette. Csenge nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy határozott, hogy megkísérli kideríteni Dezső halálának körülményeit.

Amit végeredményként kaptunk, az egy szelet szocailizmus, egy erős kontúrokkal felfestett korrajz, ám a részletek kidolgozatlanok maradnak, amiről nem Csenge tehet, hanem azok, akik a történtek idején olyan alapos munkát végeztek, hogy ma már szinte lehetetlen teljesen feltárni az igazságot.
A hozzátartozók, az ismerősök, a „volt egy lány” elbeszélései alapján megismerhettünk egy fiút, aki nemcsak az álmok, de élet útján is eltévedt. Hogy ő maga mennyire volt hibás ebben, szintén a múlt homályába vész.
Csenge segítségével újra felidézhettem a magyar rockzene hajnalát. A könyvben említésre kerülő zenekarok (pl.: Karthago, Beatrice, Piramis, Corvina…) gyerekkorom kedvelt zenéinek számítottak. Jó volt a múltban barangolni kicsit, és közben megtudni egy-két érdekességet a bandákról, a rajongókról, illetve a rendszer hozzáállásáról ezen műfajjal kapcsolatban.
Az pedig, hogy Dezső halálának valódi okát miért nem akarták nyilvánosságra hozni… szintén a múlt (…) rendszer sajátossága.
A kötetért köszönet az Athenaeum kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 153 oldal

Related Posts

Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és…

Könyvajánló – Pachmann Péter: Misu háborúja

Ezt a könyvet többször is le kellett tennem. Mint minden nő és anya, magam is rosszul tűröm, ha gyerekeket bántanak, ha kiszolgáltatottan, betegen kell szenvedniük.…

Könyvajánló – Izsó Zita-Bach Máté: Pesti nő

A pesti nők hétköznapiak, híresek vagy éppen különlegesek. Történetük megejtő, szórakoztató vagy elgondolkodtató.

Könyvajánló – Pál Dániel Levente: Az Úr Nyolcadik Kerülete

TÖRTÉNETEK A VÁROS ÉS A ZÓNA HATÁRÁRÓL… A helyszín Józsefváros, Budapest nyolcadik kerülete. Nem a Palotanegyed, hanem a Nagykörút túlsó oldala, a Város és a…