Könyvajánló – Jack Carr: A végső lista

A Végső lista egy kemény sztori. Mondhatnám, hogy egy kegyetlen bosszú története, de valahogy sokkal többnek érzem. Mégpedig azért, mert sajnos simán benne van a pakliban, hogy akár a valóságban is megtörténhetett/megtörténhet, hiszen számtalanszor lehettünk láthattuk, hogy a korrupt politikusok, pénzemberek a hatalomért és a pénzért szinte bármire képesek, ráadásul a megbánás legapróbb jele nélkül. Nekik semmi sem szent, többek között az emberélet sem.


A regény prológusában tanúi lehetünk egy ügyvéd kivégzésének. Ez a néhány oldal tökéletesen alkalmas arra, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését és megadja a kellő adrenalinlöketet, hogy aztán belevessük magunkat a történetbe, aminek során természetesen választ kapunk arra is, hogy miért is kellett elhagynia az árnyékvilágot Boykinnak.
James Reece őrnagy és SEAL-csapata egy afganisztáni bevetés kellős közepén van, amikor megismerjük őket. Az akció egyik percről a másikra kegyetlen mészárlásba torkollik, amit az őrnagyon kívül csupán egyetlen embere él túl. Reece önmagát hibáztatja a kialakult helyzet miatt, és egyetlen vágya, hogy viszontlássa a kislányát és a gyönyörű feleségét.
Ám mielőtt hazatérhetne még kihallgatások sora és orvosi vizsgálatok várnak rá. Az őrnagy előtt lassan összeáll egy hihetetlen kirakós, amiből számára az derül ki, hogy talán mégsem ő az, aki miatt kudarcba fulladt az akció. Nagyon magasra vezetnek a szálak, amiket néhány jó barátja segítségével igyekszik kibogozni.
Jack Carr maga is szolgált a SEAL kötelékében. Szakmai tudása, haditechnikai ismeretei magas szintűek, ám nem ölik ki a feszültséget a regényből. Mindvégig izgalmas, drámai és kegyetlen A végső lista. Természetesen kívülállóként az ember gondolhatja, hogy a bosszú semmivel sem különb, mint a kiváltó ok. Ám ha beleéljük magunkat Reece helyzetébe, az könnyen átformálhatja gondolkodásunkat ezen a téren.
Az őrnagy, mint egy halálosztó, halad a célja felé, ami nem más, mint hogy mindenkit elpusztítson, akinek köze lehetett a csapata tagjai és a szerettei halálához. Nem ismer kegyelmet, és nem válogat az eszközökben sem. Hidegvérrel pusztít, és mi közben azon vesszük észre magunkat, hogy egyértelműen drukkolunk neki, hogy sikerüljön végigvinnie, amit eltervezett, mert bármilyen abszurdnak is tetszik, ezzel egy jobb világot teremt.
A regény stílusa, szerkesztése pontosan visszaadja, hogy mit zajlik, mit élhet át egy elkeseredett, ám tökéletesen felkészült vadász, amikor elveszik mindenét, amiért élnie érdemes. Reece karaktere olyan, mint egy mesterlövészpuska: precíz, rideg, hatékony és kegyetlen.
A végső listát ajánlom mindenkinek, aki szereti akár Tom Clancy, akár Lee Child könyveit. Egy nagy fordulatszámon pörgő, eseménydús thriller-akció regény, ami garantált kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik nem hőkölnek meg egy-egy kegyetlenebb kivégzési módtól. Mondhatnám, hogy Reece egy modern Rambo, ami talán nem is olyan elrugaszkodott hasonlat. Mindenesetre kellemes meglepetés volt egy olyan szerző művét olvasni, aki első kézből tapasztalhatta meg azon dolgok egy részét, amik a regényben szerepelnek.
A könyv végére érve valószínűleg rajtam kívül is sokan elgondolkodnak majd azon, hogy miként képesek egyesek magukból teljesen kivetkőzve, bármit megtenni a hatalomért. És hogy a valóságban is szükség lenne egy-két James Reece-re, akik kiegyenlítenék a számlát.

Twister Média Kft. 2019

Dobos Attila

Related Posts

Könyvajánló – Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

Az angol politikai elit egyik meghatározó személyiségét perbe fogják szexuális bűncselekmény miatt. A vád minden eszközzel igyekszik hatni az esküdtszékre, hogy ítéljék el James Whitehouse-t,…

Könyvajánló: Chris Carter: A hívás

A nyolcadik a sorban. A léc magasan, de Carter magabiztos, nem veri le. Szeretem, ha tudom, hogy mi várható el egy frissen megjelent regénytől. Már…

Könyvajánló – Linda Castillo: A kívülálló

Linda Castillo az a fajta krimiíró, aki nem sokkolni akar, sem azt, hogy minél kegyetlenebb gyilkosságokat mutasson be. Ő megteremtette Kate Burkholder figuráját, és regényről…

Könyvajánló – Lee Child & Andrew Child: Inkább a halál

Lee, van egy bomba ötletem a következő Reacher-sztorihoz.– No, vázold, mi lenne az?– Mondom: egy bomba. Illetve több is.– Oké, de ezzel óvatosan kell bánni,…