Könyvajánló – JENNIE MELAMED: Lányok csöndje

A könyv egy disztópia, ami azt jelenti, hogy egy, a jelenleginél rosszabb társadalom víziója. Melamed könyve egy olyan vízió, amely súlyos titkokkal terhes, és amelyet elképzelni sem lehet. Mikor viszont olvasni kezdi az ember, egy idő után természetesnek tűnik a hazugságokon, gyilkosságokon, abúzuson, félelmen alapuló rend. és ez baj. Nagy baj.

A könyv elképzelt társadalmában természetesen a gyermekeken elkövetett abúzus, és a lányok egyszerű szerepe: ne tanuljon sokat, gyerekkora után ne találkozzon más asszonyokkal, lányokkal, és – szüljön fiút. Szülje meg a profitot termelő társadalom újabb hasznos férfi tagját, sírjon, ha lánya születik, hiszen a lányoknak keserű a sorsuk és ne kérdezzen. Semmiképpen ne kérdezzen.

A történet szereplői egy szigeten élnek, amelyet nem hagyhatnak el. Létezik ugyan Óföld, ahová azonban nem szabad mennie csak a Vándoroknak,akik élelmet hoznak, de információt soha. Mindenki él, egy meg nem határozható korban, szerényen, szegényen, és termel, szül, mert ez a dolga. Senki nem beszél, senki nem kérdőjelezi meg ennek a társadalomnak a létjogosultságát, a gyermekek nővé érésekor bekövetkező kényszerházasságokat, a szülés azonnali kényszerét. Még az is természetes, hogy időnként sérültek születnek. Hogy pár ember meghal, az asszonyok elvéreznek.

A feleséggé válást a lányok nem kerülhetik el, azonnal megtörténik az első menstruációt követően, a termékenység nyarán. A gyereklányokból és a tizenéves fiúkból házaspárok lesznek, szimpátia alapján választhatnak ugyan párt maguknak, de a kínálat adott.

Aztán az új férj feladata gyerekeket nemzeni, majd a harmincas-negyvenes éveikben nagyszülővé válva félreállni az útból, meginni „az utolsó italt”, és meghalni. Jönnek az új, nemzőképes párok, akik fiúkat szülnek, vagy sírnak, ha lányokat szülnek.
Ha egy nő két egészséges gyermeknek adott életet, a férjek az Ősök szabályai szerint éjszakánként lecserélik a feleségeiket a saját kiskorú lányaikra. A vérfertőzés elvárt, dicséretes viselkedés. Néha reped a rés, a lányaikat valóban apaként szerető férfiak tudják, hogy ez nem helyes, nem akarják, de ez az Ősök parancsa, hát meg kell tenni.

Maga a történet inkább borzongató, mint érdekes. Mikor az egyik fiatal lány, Jeaney lázadni kezd, az ember azt hinné, hogy kap egy történés – reakció – változás történetet, de téved. Valójában nem is annak van jelentősége a könyvben, hogy ki lehet-e törni. Az antropológus Melamed pusztán ezt, és a pszichés vonalat viszi a könyvben. Magának a disztópiának van jelentősége, a történet kimenetelének nem. Még a ritkán megjelenő öröm is disszonáns, mert ott lebeg felette a végesség, és a sors, ami elkerülhetetlen.

A könyv az Athenaeum Kiadó Okoslányregények sorozatában jelent meg. A sorozat nem a szokványos, lányoknak szánt romantikus klisét követi. Írói tudósok, társadalomkritikusok, pszichológusok, egyetemi tanárok, akik egy-egy társadalmi problémára, helyzetre, lányokat érintő esetekre teszik a hangsúlyt, tudományos igényességgel, de olvashatóan.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 308 oldal
Megjelenés: 2018. január 17.
Méret: 200 mm x 30 mm x 125 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632933269

Related Posts

Könyvajánló: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba kötete számomra a 2023-as év meglepetése, sőt, bátran kijelentem, hogy nekem a 2023-as év legjobb regénye.A Dreher-szimfónia fizikai megjelenése már önmagában is megér…

James Powell: 2084 Az eltűnt jég nyomában – Képzelt riport a klímaváltozásról

Az elmélet valósággá vált… 2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Kedvenc kortárs szerzőm tizedik regénye kapott magyar fordítást Novák Petrának és kiadást az Athenaeum kiadónak köszönhetően. Picoult ebben a regényében is megjelenik a természetfeletti téma,…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Jodi Picoult váratlan fordulatokkal teli regénye az emberi sorsról, a szenvedélyről, a bűnről és a megváltásról. Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az…