Könyvajánló: Elveszett lányok országa

Könyvajánló: Elveszett lányok országa

Megdöbbentő, és nem mindennapi könyv.

A borító kicsit megtévesztő, ugyanis a könyv nem romantikus-szerelmes, hanem nagyon is komoly témát érint.

„Mexikóban ma a nőket az utcáról vagy a házukból rabolják el fegyverrel. Előfordul, hogy egy nő elmegy a munkahelyére, vagy egy partira, vagy csak lemegy a sarokra, és soha nem tér haza. Mindannyian fiatalok, szegények és szépek.”

A történet kitalált, de a valóság ihlette.

Helyszín a vidéki Mexikó, egy kis hegyi falu Acapulcótól nem messze. Ezen a helyen lánynak születni veszélyes. Az anyák mindaddig igyekeznek titkolni lányuk születését, amíg csak lehetséges. Fiúnak öltöztetik,szándékosan elcsúfítják őket. Később maguk ásta üregekben próbálják elrejteni a drogkereskedők elől, sokszor sikertelenül. A főszereplő fiatal Ladydi meséli el, hogyan nőtt fel ebben a férfiak nélküli kis hegyi faluban.
A regény ezeknek a nőknek a folyamatos küzdelmét mutatja be, de a komoly téma ellenére szó esik barátságról, szolidaritásról, és összességében véve optimista és reményekkel teli a könyv.

Az olvasása után még napokig a hatása alatt voltam.
A mi gondjaink eltörpülnek amellett, amivel az ott élő nők nap mint nap szembenéznek. (skorpiók, hőség, gyomirtózás a lakosságra, drogkereskedők).

Sokkoló, ugyanakkor nagyon szépen megírt történet, amely elejétől fogva tart, és nem tudod letenni.

A könyvért köszönet a Librinek.

Szabó Ildikó

Kiadó: Libri

Terjedelem: 264 oldal
Kötészet: keménytáblás védőborítóval
Megjelenés: 2015-03-20

Related Posts

Megjelent Jennifer Clement Elveszett lányok országa című könyve

„Az Elveszett lányok országa olyan dolgokra ad szavakat, amikre korábban nem léteztek szavaink” New York Times „Az imák, az ismétlések, a varázsigék, az izgalmas, abszurd…

Lena Dunham: Nem olyan csaj Egy fiatal nő útmutatója az élethez

Ha tudnátok, mennyi időt töltöttem azzal, hogy a nézők szemével próbáltam méricskélni a seggemet, meg lennétek DÖBBENVE azon, hogy egyáltalán elértem valamit.  

Könyvajánló: Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Khaled Hosseini második regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat. A Papírsárkányok című világhírű könyv…

Könyvajánló: Mark Helprin: Téli mese

Nagyon különös könyv ez, kérem szépen. New York egy lüktető, szinte lélegző város, olykor mintha elevenebb lenne a szereplőknél. Nagyon különös könyv ez, mert légies,…