Könyvajánló – Kalapos Éva:Muszáj?!

A történet egy patchwork család egyesüléséről szól, illetve annak kísérletéről. Az nem derül ki a könyv végére, hogy sikerül-e, de szurkolunk a szereplőknek!

Bea és fia Zsombor, Hugó és fia Ábel története ez a könyv.A két kamaszfiú totális ellentéte egymásnak.
Zsombor menő, extrovertált, népszerű, mind a fiúk, mind a lányok körében – amúgy állandó barátnője van, Luca, amit nem csalna meg soha -, a diákelnökségig jut a történetben, míg Ábel a lúzerek táborát erősíti. Zárkózott, visszafogott, csendes, konfliktuskerülő, lányokhoz szólni sem mer.

A történet szépen ábrázolja az erre a korra jellemző szülő-gyermek közötti (non-)kommunikációt.
Beára és Zsomborra az a jellemző, hogy semmit nem tudnak megbeszélni, a mindenki mással nyitott fiú az édesanyja előtt totálisan zárt, a morgáson, pofavágáson kívül nem sok visszajelzést kaphat tőle az ember anyja.
Míg a Hugó és Ábel közötti kommunikáció is jellemzően ezt mutatja, csak ott mindenki csendes, a valós gondolatokat, érzelmeket nem mondják-mutatják ki.

Minden kamaszkölöknek, és minden szülőnek ajánlanám, ugyan nem rengeti meg a világot, de sok-sok helyen az ember magára ismer/het a történetben.
Alapban a két fiú szemszögéből nyit, zseniális a könyv felosztása is ebből a szempontból. A könyv közepén a kis titok, amiből a szülők gondolatait is megismerhetjük.
Az író pont annyira használja a kamaszszlenget, hogy a felnőttek is értsék, és ne tűnjön erőltetettnek a kölkök szemében. Szóval, megy a polcra és megveszem az uncsitesómnak, az tuti!

Kerepesi Krisztina

Kiadó:Menő Könyvek
Oldalak száma:284
Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:292 gr
ISBN:9789634034247
Nyelv:MAGYARKiadás éve:2017
Árukód:2708855 / 1170628
Sorozat:ELLENPONTOK
Illusztráció:ÁBRÁKKAL

Related Posts

Végre született erről is könyv – Sam Munson: Szívás

„A legviccesebb, legőszintébb regények egyike. Minden elemében felér Mark Twainnel és J.D. Salingerrel – Chicago Tribune” Sam Munson Szívás című műve nemrégiben jelent meg a…

Könyvajánló – Szívek dallama – Szeretni sokféleképpen lehet

Négy ismert, remek író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna egy remek kis regénygyűjteménnyel leptek meg minket ezen a…

Egy igazi young adult könyv lett a hónap könyve a megújult Szívünk rajta programban

A Szívünk rajta program havonta ajánl gyerek- és kamaszkönyveket, hogy megkönnyítse a szülők választását. Novemberben az Amikor összeütköztünk címmel megjelent, kamaszoknak szóló könyv kapta a…

Az első című könyv bemutatója a Magvető Caféban

Március 20-án este különleges eseménynek adott otthont a nemrégiben nyílt Magvető Café. A hangulatos irodalmi kávéház színpadán Az első című kötet bemutatása zajlott, méghozzá rendhagyó…