Könyvajánló – SZENTESI ÉVA : Kardos Margit disszidál

Annyira vártam ezt a könyvet, hogy elhoztam a Kiadóból, talán még a vásárolt mirelit cuccokat kipakoltam, aztán jött a kanapé, és Kardos Margit beszippantott. Övé lett a délután, az egymástól időben, térben elhatárolt, mégis különleges mozaikot alkotó novelláké.

Bárkik lehetnénk benne. Mindegyikünk apjának olajos volt a keze a műhelyben, felnőttünk Kisvárdán, Bicskén, vagy valami hasonló poros kisvárosi biztonságban, hogy huszonévesen csórón itt álljunk a nagy Budapesten, naivan keresve a szerencsénket, ami jobb esetben pasikkal, melóval, fővárosi élményekkel aztán ebbe a városba ragasztott be minket. Mindannyian el akartuk veszíteni tizenhat évesen a szüzességünket, mert menő volt, gyerekként tudtuk, hogy nem a Jézuska csenget, és legalább egy audis-jachtos pasinak elhittük fél napra azt, hogy mi vagyunk a minden. Tán szeretők is voltunk.
A történetek megestek Szentesivel, Kardos Margittal, és megestek velünk is a nyolcvanas évek fura, kusza világában. Mégsem sablonosak, Szentesi sokszor frivol, mindenhová odavágós stílusa viszont egyedivé és lenyűgözővé teszi őket.
Ide-oda ugrálunk az időben, az Orbán-éra graffitijei és a Kádár rendszer omladozó kollégiuma között, és feltűnik a régi idők mamája, a varázslatos, ahol a Donnál maradt a papa, (mint velünk is megtörtént az is), és felsejlik a mama messze tekintő szemében egy szebb múlt, egy érthetetlen, fura világban.
Gyere kisunokám, elviszlek a tengerhez, itt van a kert hátuljában, a dió után, aminek rohad a termése. De az nem a tenger, hanem a Tisza, most már eszembe jutott a neve, abba fojtottuk bele a kismacskát, amikor úgy nyivákolt az óvóhelyen, hogy félő volt, lebukunk. Ugrabugráljál itt nekem, megcsapom a segged, üljél meg, mindjárt kész a lapcsánk, aztán ne forrón edd, mert nem jó a gyomrodnak a meleg, vigyázz még megcsömölsz, olyan vagy mint nagyapád, az se tudott várni, csak úgy nyakalta be a tejfölös csirkét, mintha egy büdös orosz a fejéhez fegyvert fogott volna közben. Szerettem-e? Akkor nem volt divatba a szerelem. Apád is olyan hülye volt, hogy urizál itt anyáddal, azt hiszi, ezen múlik a házasság. De mit tudsz te, ne kotnyeleskedj, hozzál a csalánteából, itt a pelenka, eldugom, hogy anyád ne találja meg, utálom, szorít, a hülye anyád nem érti, nem kell ez rám, de én abba a kipucerált porcelánba bele nem hordom a dolgom, marhák ezek.
Szentesi / Kardos Margit, legyünk barátok, mert ugyanolyanok vagyunk, te, meg én. Láttunk családon belüli erőszakot, és néha fejet fordítottunk, voltunk szeretők, és nem akartunk szeretők lenni, és most itt vagyunk, harmincas-negyvenesen, és az a jó hír, hogy a korosztályunknak kellenek ezek a történetek, úgyhogy toljad csak a WMN felületén, vagy bárhol, mert jó, is, meg nem is, hogy én is lehettem volna, vagy voltam is, aki te voltál, mindenesetre visszaemlékezni a novellák által igenis kell nekünk.

Szentesi Éva – A WMN.hu főmunkatársa, a Rúzs és Tükör blog alapítója.

2011-ben indította el Rúzs és Tükör nevű blogját, ekkor kezdett el komolyan foglalkozni az írással. Eredeti szakmája díszlet- és jelmeztervező. A blog indulása után fél évvel fedezte fel a Style.hu tulajdonosa. Először Kékharisnya címmel rovatot vezetet az online oldalon, majd szerkesztővé, illetve 2013-tól főszerkesztővé lépett elő. 2013 decemberében diagnosztizáltak nála áttétes méhnyakrákot. Ekkor határozta el, hogy betegségét nem kezeli magánügyként, hanem kiáll a nagy nyilvánosság elé, és elindította rákellenes kampányát. A kampány hatására több száz nő ment el szűrésre, köztük volt olyan is, akinek még éppen időben fedezték fel a rákmegelőző állapotát. A kampány tízezrekhez jutott el, segítve ezzel a bajbajutottakon, illetve a hozzátartozókon.

Betegsége után munkahelyet váltott, és a 2015 márciusában induló WMN.hu csapatának oszlopos tagja lett D. Tóth Kriszta felkérésére. Kampányát ott folytatta tovább. A kampány önálló életre kelt, TED előadóként debütált 2016 januárjában, illetve különböző közösségeknek tart előadásokat a betegségről, túlélésről, halálról, kitartásról és gyógyulásról.

Borsos-Kőszegi Erika

főszerkesztő
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 220 oldal
Megjelenés: 2017. szeptember 15.
Méret: 125 mm x 30 mm x 200 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632936093

Related Posts

Végre Szentesi könyv:Kardos Margit disszidál

Imádom Szentesit. A humorát, az intelligenciáját, a WMN -ben megjelenő összes írását, minden megnyilvánulását. Ez a könyv igazi csemege lesz. És 13-án jelenik meg. Irány…

Könyvajánló – Donáth Mirjam: Mások álma

„A legnagyobb veszedelemben is mindig lesznek fák, amelyeket nem lehet átültetni. Én ilyen fáktól származom.” Donáth Mirjamot felvették New York legjobb egyetemére, azután évekig a…

Te túlélnéd? Pachman Péter: Misu háborúja

Pachmann Péter regénye a délszláv háború idején játszódik, és egy anya szemén keresztül mutatja be az egyéni életutakat és borzalmakat. Nagyon érzékeny, ugyanakkor szókimondó írás.…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Apró csodák

Annyi mindent írtak már a rasszizmusról. Nem írtak még igazán jól a rasszizmusról. Mert az nem egyszerűen idegengyűlölet, hanem egy társadalom minden tettet meghatározó viszonya,…