Könyvajánló – Linda Castillo: Kárhozat

Mindig várom, hogy megjelenjen egy újabb Castillo-krimi, egy újabb Burkholder-történet. Mindig tudom, hogy tetszeni fog, hogy úgy hozza a kötelezőt, hogy közben nem ismétli önmagát és nem ugyanolyan fordulatokkal dolgozik. Mindig tudom, hogy úgy fog elröppenni ez olvasással töltött idő, hogy a végén elégedetten dőlök hátra. Mindig tudom, hogy nem lesz hatásvadász, és nem akar meghökkenteni azzal, hogy minél brutálisabb legyen. Mindig tudom, hogy eszembe fog jutni olvasás közben, hogy ez akár a valóságban is megtörténhet(ett).
Ezúttal egy fiatal lány holttestére bukkannak, aki tizenpár évvel korábban hagyta el az amishok világát, mert az életvitele ellenkezett a közösség értékrendjével. Amikor azonban visszatér a szülővárosába, valaki végez vele egy motelszobában. Az elkövetés módja pedig arra utal, hogy igen komoly düh munkált az elkövetőben.
Castillo a tőle megszokott recept alapján dolgozik ezúttal is. Kellemes tempóban halad a történet a megoldásig, ami az utolsó oldalakra is tartogat meglepetést.
Kate Burkholder és Tomasetti párosa ezúttal is eleven, életszerű karakterek, akiket a hűséges olvasók nagy örömmel fogadnak újra. A sorozatban az a legjobb, hogy ha valaki még nem olvasott egyetlen részt sem, szinte mindegy, hogy melyikkel kezdi, mert ezek a szereplők olyan klasszul vannak megalkotva, hogy nem kell sok idő, hogy megkedveljük őket, hogy érdekelni kezdjenek. Nem tartom valószínűnek, hogy lenne olyan ember, aki, ha elolvasott egy Castillo-kötetet, és tetszett neki, akkor ne keresné a többi részt.
A szerző valamire nagyon ráérzett, mert egy alapvetően csendes közösségbe visz el minket rendre, mégsem lesz unalmas soha a történet. A regényekben mindig megjelennek amish szavak, kifejezések, amik még inkább segítik, hogy ott érezzük magunkat a helyszínen, és megérintsen minket az a sajátos légkör, ami ezeket az embereket vezérli. Tiszták, méltóságteljesek, ám mi rohanó világunk számára érthetetlenek is valamelyest. De a bűn ott is megmérgezi a levegőt olykor, és még inkább súlyosnak, kegyetlennek érezzük, hiszen egy számunkra álomszerű környezetet fertőz meg.
Castillo tehát ezúttal sem okoz csalódást, igaz nem is újul meg – de azt hiszem, erre nincs is szüksége, amíg ilyen fokú elégedettséget okoz egy-egy könyve olvasása.
A kötetért köszönet a General Press kiadónak.

Dobos Attila


Fordította: Beke Zsolt
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022.
Terjedelem: 280 oldal

Kapcsolódó tartalom

Könyvajánló – Anders de la Motte – Måns Nilsson: A halál színre lép

De la Motte könyveit szeretem, a szerzőtársat eddig nem ismertem. Most sem tudom, mennyire van benne a keze az elkészült regényben… Csak egy sanda gyanúm…

Könyvajánló – Mészáros Dorka: Mimézis

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt írtam Mészáros Dorka előző könyvéről recenziót, amit azzal fejeztem be, hogy várom, hogy olvashassak tőle. Most teljesült ez a…

Könyvajánló – Chris Carter: A holtak csarnoka

A kilencedik rész. Most először éreztem azt, hogy Carter egy hagyományosabb vonalú krimit akart írni, hogy bevont a nyomozásba egy egész FBI-os részleget. Ezúttal a…

Könyvajánló – T. M. Logan: A gyanú

Egy gyermekét féltő apa, egy elkapott pillantás – T. M. Logan ebből a kevésből kerekít egy felkavaró thrillert. A fent említett apa – Ed –…