Könyvajánló – Linda Castillo: A kívülálló

Linda Castillo az a fajta krimiíró, aki nem sokkolni akar, sem azt, hogy minél kegyetlenebb gyilkosságokat mutasson be. Ő megteremtette Kate Burkholder figuráját, és regényről regényre teszi őt egyre élőbbé. Mindig jó együtt nyomozni vele, és lassan összerakni a képet a rendelkezésre álló, illetve megtalált darabkákból.
Ezúttal is az amis közösségben tölthetjük az időt olvasás közben, ám kamaraszerűen kicsi a színpad az előző kötetekhez képest.
A nyitójelenet felpörgeti a dolgokat azonnal, hiszen egy rajtaütés leírásával indul A kívülálló. Ezután vált a kép, és egy nyugodt, hideg, nagyon hideg és nagyon havas tájon találjuk magunkat. Adam Lengacher a gyermekeivel éppen szánkózni készül, amikor egy fának ütközött, elhagyatott furgont pillantanak meg. Hamarosan rábukkannak a sérült sofőrre, egy fiatal nőre, akit azonnal feltesznek a szánra, és hazaviszik, hogy ápolják. Adam értesíti a rendőréget, és Kate Burkholder hamarosan ki is érkezik a házhoz.
Megdöbbenve tapasztalja, hogy személyesen ismeri a sebesültet, Gina Colorosát. Korábban együtt dolgoztak, de a kapcsolatuk megszakadt, mert Gina kétes ügyletekbe keveredett.
A fagyos légkörű regény lassan építkezik, oldalról oldalra ismerjük meg Gina közelmúltjának eseményeit, hogy miért is kellett elmenekülnie a saját otthonából, és hogy kik azok a fickók, akik minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy a nyomára akadjanak, és örökre elhallgattassák. Eközben Kate-nek önmagával is küzdenie kell, mert hinni akar egykori barátjának, ám az általa elmondott történet túl sok kérdést vet fel, és a bizalom, ami sok évvel korábban megingott, nem hagyható figyelmen kívül.
Szerettem ezt a könyvet olvasni. Különös hangulat lengi be. A havas, hideg táj, s benne a meleg szívű, önzetlen amis család valahogy romantikus elegyet alkot, miközben a nyomozás, mint egy hol lassabban, hol gyorsabban hömpölygő folyóként van jelen mindvégig. Nem szépirodalmi a próza, de mégis jólesik a léleknek. Körülöttünk száguld a világ, vagy megdermed a bizonytalanságban – ilyenkor kell az efféle kikapcsolódás.
Linda Castillo és főhőse Kate ezúttal sem okoztak csalódást. A fordítás is nagyon szépen ível, ahol az kell, és feszültséggel telik meg, ahol pedig az.
A kötetért köszönet a General Press kiadónak.

Dobos Attila

Fordította: Beke Cz. Zsolt
Kiadja: General Press
Terjedelem: 304 o
Megjelenés éve: 2021

Related Posts

Könyvajánló – Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

Az angol politikai elit egyik meghatározó személyiségét perbe fogják szexuális bűncselekmény miatt. A vád minden eszközzel igyekszik hatni az esküdtszékre, hogy ítéljék el James Whitehouse-t,…

Könyvajánló: Chris Carter: A hívás

A nyolcadik a sorban. A léc magasan, de Carter magabiztos, nem veri le. Szeretem, ha tudom, hogy mi várható el egy frissen megjelent regénytől. Már…

Könyvajánló – Lee Child & Andrew Child: Inkább a halál

Lee, van egy bomba ötletem a következő Reacher-sztorihoz.– No, vázold, mi lenne az?– Mondom: egy bomba. Illetve több is.– Oké, de ezzel óvatosan kell bánni,…

Könyvajánló – S. J. Bennett: A Windsor-csomó

Vannak a brutális, sokkoló, véres krimik, thrillerek. Ezek elsősorban a nyers erővel, a húsbavágó sztorival és a – jó esetben – minden részletre odafigyelni tudó,…