Könyvajánló: Michael Tanner: Wagner

Szellemes, átfogó könyvet jelentett meg az Európa Könyvkiadó Richard Wagnerről. Michael Tanner könyvében jól megfér egymás mellett a zeneszerző műveinek szellemi, filozófiai háttere, a könnyed anekdotázás, a nagyközönség számára is tökéletesen érthető zenei elemzés.

unnamed

„Ideális Wagner-kalauz”-nak nevezte a német zeneszerzőről megjelent könyvet Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője.

„Michael Tanner kezelhető terjedelemben, mégis átfogóan, a tudós megbízhatóságával, ugyanakkor szellemesen, olvasmányosan dolgozta fel hatalmas tárgyát: Wagnert és a zenéjét. Nagy erénye, hogy nem kerüli meg a nehéz kérdéseket, és hogy külön tudja választani az embert és a művészt.” – írja a fülszövegben Fischer Ádám.

Tanner könyve több szempontból is kitűnik a Wagner életét és műveit ismertető monográfiák közül, ugyanis a személyesség, a szellemesség, az átfogó szemlélet és a részletesség benyomását keltő írásmód élvezetes keveréke. A művek elemzésében jól megfér egymás mellett a szellemi, filozófiai háttér és a könnyed anekdotázás, a nagyközönség számára is tökéletesen érthető zenei elemzés.

A kötet életrajzi kronológia mellett válogatott bibliográfiát, szubjektív CD- és DVD-jegyzéket is közöl. A szerző összegyűjtött néhány frappáns idézetet Nietzschétől Thomas Mannon át Richterig, melyekből kiderül, hogyan vélekedtek a huszadik század neves művészei a Wagner-jelenségről.

Michael Tanner Wagner című könyvét Rácz Judit fordításában jelentette meg az Európa Könyvkiadó.

KÖNYVBEMUTATÓ:

2014. június 20., péntek kb. 17.10 óra (A Tannhäuser első szünetében)
Művészetek Palotája
Fischer Ádám karmesterrel, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjével és Magyarósi Gizellával, a könyv szerkesztőjével Győri László újságíró beszélget.

Related Posts

Bob Dylan-könyvek az Európa Könyvkiadónál

Egy „regény”, egy dalgyűjtemény és egy önéletrajz megjelentetésével tiszteleg az Európa Könyvkiadó Bob Dylan irodalmi Nobel-díja előtt. A három könyvet 2017 tavaszán vehetik kézbe az…

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol…