Könyvajánló: Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Olyan könyv ez, amit akkor is magával visz az ember, ha tudja, hogy csak tíz percet olvashat belőle a buszon. Mégis ott kell lennie a táskában.

B1252145

Valahogy fel kell nőni. Kamasznak lenni és nem érteni a világ dolgait nehéz, fáradságos munka, és ki tudja, milyen ember válik a sokat sebzett, szerepeket próbáló, utat kereső fiúból. Daru szerelmeiből visszatükröződnek a mi szerelmeink. Talán nem az Alföldön, talán nem abban az időben, de ugyanazzal a félszegséggel és tanácstalansággal éltük meg őket. Mi is gyerekek, kamaszok, felnőttek vagyunk benne. A csajozás partnerei, az izzadt csókok megélői. Mindezt igényes magyar prózában, amit csak elvétve találunk a könyvpiac színessége ellenére.

A szerelmeken és szexulitáson keresztül bemutatott élet is lehet tehát poétikus, lírai, de egyben vicces és groteszk is. Női neveken keresztül, mintha velünk történt volna. Mindenkinek nevekre, városokra, falvakra tagolódik az élete, mint a könyv fejezetei. Mindenki élt át megaláztatásokat, mert a gyerekek világa kegyetlen, és ezt mindannyian tudjuk, még ha nem is beszélünk a szeplős-szemüveges-túlsúlyos gúnyolódásról, amit adtunk, vagy kaptunk annak idején.

Aztán egyszer – jó esetben persze – mindenkinél véget ér az útkeresés. Megállapodik, megnyugszik, leül. Körülnéz, mit ért el, és meglátja a sok rosszból kinövő jót: azt, hogy ezen mind végig kellett menni ahhoz, hogy a vége jó legyen. Veszekedni kellett, megcsalni és válni, mert a szerelmek már csak ilyenek.
A történet melett ott folynak el a nyolcvanas évek, amelyekből még csak érződik, hogy „valami készül”, de az ugyanolyanság, a vidék, a mozdulatlan, sosem változó életek még ott vannak.

Grecsó Krisztián első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása (Magvető). 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye (Magvető), amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Következő regénye, a Tánciskola 2008 tavaszán, a Mellettem elférsz pedig 2011-ben került a könyvesboltokba.
Magvető Könyvkiadó, 2014
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789631431766

Related Posts

Könyvajánló – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája

A világhírű orosz író új regénye október 20-án jelent meg. A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet,…

Könyvajánló: Potozky László – Éles

  Első ránézésre kortárs verseskötet, kezdő fejezeteit tekintve szoftpornó, egy egész éjszakát átolvasva viszont durva társadalomkritika. A Móricz-ösztöndíjas író 236 oldalnyi kelet-közép-európai társadalmi korrajzzal rukkolt…

Könyvajánló: Michel Houellebecq: Behódolás

2022 közel van-e hozzánk vagy távol van még tőlünk? Michel Houellebecq legújabb regénye mindenesetre közel hozza a lehetséges jövőt. A Behódolás főhőse a 44 éves…

Könyvajánló: Dragomán György: A pusztítás könyve

Hiperrealista noir western, igazi tudatmódosító. Felfokozza az érzékelést, kiélesíti a látást: az olvasó azzá válik, amit átél. Ebből a világból nem lehet könnyen kiszakadni: mindenki…