Opera Otthonra sorozat a Párizs lángjai online premierjével folytatódik

Opera Otthonra sorozat a Párizs lángjai online premierjével folytatódik

A Magyar Nemzeti Balett legújabb klasszikus produkciójával, a Párizs lángjai online premierjével folytatódik a szombati Opera Otthonra sorozat.

A fizetős streamszolgáltatásban a francia forradalom idején játszódó darabot Vaszilij Vajnonen koreográfiája nyomán Michael Messerer balettpedagógus és koreográfus gondolta újra.

Az előadás főbb szerepeit Melnyik Tatyána (Jeanne), Leblanc Gergely (Philippe), Krupp Anna (Mireille de Poitiers), Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral) és Radziush Mikalai (Costa de Beauregard márki) táncolják. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei és felvételről a Magyar Állami Operaház Zenekara Kocsár Balázs vezényletével – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

Az ingyenes MaszkaBál közvetítéssorozatban pénteken Nagy Zsófia szoprán és a vietnami születésű tenor, Ninh Duc Hoang Long lép színpadra, a műsorban Mozart, Donizetti, Puccini, Massenet és Verdi operáinak népszerű részleteit hallhatják az érdeklődők, zongorán Zsoldos Bálint működik közre. Az est művészeti vezetője Kovács Mária Anna, a műsorvezető Mona Dániel zenetörténész.

Vasárnap Rálik Szilvia és Bretz Gábor lép színpadra, az olasz repertoár mellett Mozart- és Janácek-művekből válogató esten Katona Anikó működik közre zongorán. Az est művészeti vezetője Tóth Erika, a házigazda Ókovács Szilveszter.

A hétfői Tercett-Trió sorozatban az Opera Zenekar és Énekkar megszokott kamaraműsorával készül az Opera Facebook-oldalán és az Origón. A tervezett program klasszicista és romantikus zeneszerzők kamaradarabjait vonultatja fel Massenet bensőséges dalaitól kezdve Fridrich Hermann és Louis Spohr virtuóz hegedűdarabjain át a Don Giovanniból készült operaátiratokig.

MTI

A Nemzeti Balett beharangozója

1932 november 7-én a Kirov Balett társulata mutatta be a Párizs lángjait, új fejezetet nyitva ezzel a szovjet balett történetében. Nyikolaj Volkov és Vlagyimir Dmitrijev librettista, Vaszilij Vajnonen koreográfus és Borisz Aszafjev zeneszerző balettdrámának nevezte a történelmi eseményeket dramaturgiai pontossággal bemutató művet. Az új műfaj új kihívások elé állította a balettművészeket, akiknek egyszerre kellett tanúbizonyságot tenniük virtuóz klasszikus balett-technikájukról, színészi kvalitásaikról, pontos karakter-és jellemábrázolásukról.

A budapesti Operaház közönsége elsőként 1950. június 11-én láthatta a Vajnonen-koreográfiát, 2021.február 6-án pedig Michael Messerer újragondolt változatának premierjét tartjuk az OperaOtthonra program keretében.

Vajnonen / Messerer / Aszafjev: Párizs lángjai próba

Párizs lángjai online premier

2021 február 6.

Jegyek a jegy.hu oldalán vásárolható

A Magyar Nemzeti Baett Fabook oldala
https://www.facebook.com/HNBC1

Related Posts

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

VII. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál 2024 Veszprém városa ismételten készül a magyar operett ünneplésére, hiszen 2024. június 20-23. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi…

Kezdődik a Thealter színházi fesztivál Szegeden

A Katona József Színház Médeia című produkciójával kedden kezdődik a 33. Thealter fesztivál Szegeden, a hatnapos rendezvényen klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat,…

Tűzfalon elevenedik meg A Pál utcai fiúk ikonikus üveggolyózás-jelenete

Hamarosan átadják a Corvin Sétány mentén épült utolsó lakóépület, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia által jegyzett Grand Corvin második ütemét is. Az épület befejezésével végéhez közelít…

Szerdán kezdődik a már teltházas Fishing on Orfű fesztivál

Mások mellett Péterfy Bori, a Vad Fruttik és a Hiperkarma fellépésével kezdődik meg szerdán a június 29. és július 2. között több mint 130 zenei…