Crossover Uránia koncertsorozat

Crossover Uránia koncertsorozat

A Zoord együttes lemezbemutató koncertjével indul pénteken a Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat. Az Uránia Nemzeti Filmszínház új, műfajokon átívelő szériájában tizenkét előadás szerepel.

A Crossover Uránia keretében a nyári szünet előtt még két koncert lesz: a Babcsán Projekt június 16-án, Juhász Réka július 1-jén lép színpadra – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, a Zoord Sailors of the Intergalactical Steppe című új lemezét mutatja be május 28-án. A virtuóz dorombjátékáról, az energikus etnót és organikus trance-t ötvöző hangzásáról ismert trió albuma az utazás témakörét boncolgatja. A lemez első felvételei négy évvel ezelőtt készültek, a dalok nagy része az elmúlt másfél évben született. Az anyagot Rafal Kolacinsky lengyel világzenei producerrel közösen állították össze.

„A járványt megelőző években sok helyre eljutottunk zenésztársaimmal, Drabant Bélával és Almási Krisztiánnal. Sokféle hatás ért bennünket, de a lemezt utazásmentes időszakban írtuk, és a mozgás vágya erősen munkált bennünk. Ha az ember képzeletben utazik, akkor bármilyen távolságra képes eljutni a zene, a hangok és az elképzelt élmények segítségével. Lelki szemeink előtt a nagy füves sztyeppe jelent meg a nomádokkal, akik évezredeken keresztül szabadon vágtáztak ott. Elképzeltük, milyen lenne, ha ez a sztyeppe végtelen lenne, és akár a csillagközi térbe tartana” – idézte Szilágyi Áront, az együttes frontemberét a közlemény.

A zene szárnyán a hallgató eljuthat a világ legveszélyesebb útjának tartott Karakoram Highway-re, a jakutföldi tundrára vagy Naprendszerünk legmagasabb hegyére, a marsi Olympus Monsra. Az erdélyi és a nomád népzenéhez kreatívan nyúló trió zenéje egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, táncolható. A hangszerelésben főszerep jut a dorombnak, az egyszerű, archaikus hangzásvilágú hangszernek. Szilágyi Áron az ismert dorombjátékos és -készítő, Szilágyi Zoltán fia, és már háromévesen tudott a hangszeren játszani.

A zenész az elmúlt húsz évben Tokiótól Los Angelesig, Londontól Újdelhiig számos helyen koncertezett és tartott előadást, workshopot. A mostani koncertet megelőzően, május 28-án 19 órától interaktív dorombbemutatót tart Ősi hangok nyomában címmel az Uránia kávézójában.

A Crossover Uránia sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

MTI

Related Posts

Sziget Global Village – a világ zenéinek „faluja”

A világ zenéinek színes kavalkádját nyújtja idén is a Szigeten a Global Village, ahol egyaránt hallgathatunk boldog együttlétben mexikói cumbia punkot vagy Szlovákiából érkező etno-punkot,…

Jazzmaraton, szaxofonosok a Kobuci Kertben

Első alkalommal szerveznek dzsesszmaratont a Kobuci Kertben, az augusztus 8-i eseményen, ahol a szaxofon kerül a középpontba, a Vázsonyi János Quartet, a Bolla Gábor Quartet,…

Zappa film már a magyar mozikban

A rock történetének egyik legkülönösebb, egyben az egyik legizgalmasabb zeneszerzőjét, gitárosát, a polgárpukkasztó Frank Zappa életét mutatja be az az amerikai dokumentumfilm, amely csütörtöktől látható…

Húszezer rendezvényt meg lehetne menteni

A Music Hungary Szövetség szerint a járvány ellenére legalább húszezer hazai zenei rendezvényt meg lehetne menteni. A szervezet megkezdte egy zenei újranyitási terv előkészítését. A…