Budapest Quartet Weekend

Dvorák művei szólalnak meg a Budapest Quartet Weekenden

Antonin Dvorák cseh zeneszerző műveire épül az idei online Budapest Quartet Weekend (BQW) április 16. és 18. között, a programokat ingyenesen, online közvetítik.

A fesztivál újdonsága, hogy néhány mű erejéig kitekint a vonósnégyesek világából, így a nyitókoncerten a Keller András hegedűművész vezette Keller Kvartett és Várjon Dénes zongoraművész Dvorák A-dúr zongoraötösét adja elő – közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztiválon fellép az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető G. Horváth László hegedűművész együttesei, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza. Az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai. A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

Dvorák tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyes-tételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre. Életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom. Leghíresebb műve az F-dúr Amerikai kvartett, többi műve azonban ritkábban hallható. Összes vonósnégyese szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló.

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

MTI

Budapest Quartet Weekend

2021 április 16-18.
A születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvorak

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba 2021. április 16-18. között. Az élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában – az idei évben ingyenesen, online közvetítve –, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében. 2021-ben a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvorak köré épül.

A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

BQW – Budapest Quartet Weekend facebook oldal
Anima Musicae honlap

Related Posts

Nemzetközi dzsessznap online eseményekkel

Tizedik alkalommal ünneplik a nemzetközi dzsessznapot világszerte április 30-án. A koronavírus-járvány miatt idén is a virtuális térben tartanak koncerteket és beszélgetéseket világszerte, a kapcsolódó ingyenes…

Várja a családokat a Müpa a húsvéti ünnepek alatt

Az egész családot várja a Müpa Home a húsvéti ünnepek alatt, a kínálatban Saint-Saëns Az állatok farsangja, Händel-oratórium, Sztravinszkij és orgonás dzsessztrió is szerepel. Csütörtökön…

Augusztus közepén rendezik meg a VeszprémFestet

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei VeszprémFestet, Tom Jones mellett egyelőre öt magyar előadó nevét hozták nyilvánosságra a szervezők. Hétfői…

Húszezer rendezvényt meg lehetne menteni

A Music Hungary Szövetség szerint a járvány ellenére legalább húszezer hazai zenei rendezvényt meg lehetne menteni. A szervezet megkezdte egy zenei újranyitási terv előkészítését. A…