A sóvárgás démona – drogfüggés, munkamánia, és egyéb nyalánkságok

Máté Gábor - A sóvárgás démona

Máté Gábor - A sóvárgás démona

Dr. Máté Gábor A sóvárgás démona című könyve ismét egy olyan segítő kéz, amely elérheti azt, amit magunk, önszuggesszióval és szakember segítsége nélkül nem.

Máté Gábor - A sóvárgás démona
Máté Gábor – A sóvárgás démona

Tanulhatunk bármit a drogosoktól? Tudjuk egyáltalán, közülünk hányan szenvedélybetegek? A munkamániát még most is gyakran erénynek tekintjük, az alkohol-, nikotin- vagy internetfüggőség, a szex- vagy vásárlásmánia, az étkezési zavarok a „normális” társadalomban sem ritka jelenségek. Vajon mi bajunk az életünkkel, hogy önmérgezéssel próbálunk enyhülést találni? Miért olyan nehéz megszabadulni rossz szokásainktól még akkor is, ha azok egészségünket vagy az emberi kapcsolatainkat veszélyeztetik?

A függőség olyan tevékenység, amit valamely kellemes dolog követ, először örömet okoz, és azért csináljuk, később már nem okoz örömet, viszont akkor is folytatjuk, de kényszeresen. Kényszeres cselekvés. Amikor a függések forrásait kutatjuk, hogy nagyon sok-vagy legtöbb esetben, gyerekkori bántalmazást, molesztálást, érzelmi elhagyást találunk, és ezek a tapasztalatok okozzák azt a mély fájdalmat, amit a drogos a szerekkel próbál tompítani esetleg felejteni.

A sóvárgás démonában Máté Gábor, a világhírű tudós a klinikai tapasztalatok és a legfrissebb tudományos eredmények segítségével elemzi a függőségeket, és segíteni próbál, hogy felszabadulhassunk az érzelmeinket és viselkedésünket uraló erők alól. Nem csak klinikai tapasztalataitól hiteles: könyvbemutatóján maga mondta el, hogy Cd vásárlási mániája miatt egy vajúdó nőt hagyott ott egyszer a kórházban…

Érdekes része a könyvnek a sokat vitatott tűcsere program is, amire ugye a kétkedők azt mondják, még tűt is adunk a droghoz, a szakemberek pedig azt, hogy legalább az AIDS és a hepatitis terjedését megfékezhetjük, a kemény drogok fogyasztását pedig az utcán úgysem.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg drogklinikákon és egészségügyi központokban végzi munkáját. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire.

Dr. Máté Gábor
Libri Könyvkiadó, 2012
464 oldal
Kötés: papír / puha kötés

Megrendelhető a Libri Online Könyváruházban

Borsos-Kőszegi Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..